Περίμενες κι εσύ να έχεις στο άμεσο μέλλον ιπτάμενα αυτοκίνητα; Ή ένα jetpack για να πεταχτείς στο σούπερ μάρκετ; Θα περιμένεις κι άλλο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η τεχνολογία κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, έχοντας ξεπεράσει αρκετές προσδοκίες. Όχι όμως εκπληρώνοντας όλες τις υπάρχουσες.
Γιατί κάποιες τεχνολογικές εξελίξεις που στο παρελθόν ο κόσμος θεωρούσε δεδομένο πως θα συμβούν, δεν συνέβησαν ποτέ. Ή τουλάχιστον δεν εφαρμόστηκαν στον καθολικό βαθμό που θα περίμεναν οι κοινωνίες παλαιότερων γενεών.
Τι να κάνεις όμως; Να κάτσεις να μαλώσεις; Τουλάχιστον έχουμε αυτόνομα οχήματα. Πώς είπατε; Προκαλούν ατυχήματα; Ε καλά τώρα, λεπτομέρειες.
Ιπτάμενα αυτοκίνητα
Ταινίες και προβλέψεις από τις περασμένες δεκαετίες οραματίζονταν έναν αρκετά κοντινό κόσμο με ιπτάμενα αυτοκίνητα να γεμίζουν τον ουρανό. Όμως μη χαίρεστε και τόσο, μιας και η πιθανότητα να πετάξεις στα ουράνια με το αυτοκινητάκι σου τα επόμενα χρόνια είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Τεχνικά μιλώντας, κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει πάντως. Για παράδειγμα, το 1979, δύο εντερπρενέρ δοκίμασαν να «κολλήσουν» ένα Cesna σε ένα Ford Pinto. Στην πρώτη του πτήση, αυτό το όχημα – Φρανκεστάιν διαλύθηκε και οι δύο πιλότοι βρήκαν φριχτό θάνατο. Άουτς.
Τα τελευταία χρόνια αρκετά αντίστοιχα πρότζεκτ έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Youtube, όμως παραμένουν σε πειραματικό στάδιο, ενώ ακόμα και όσα αναμένουν κατοχύρωση πιστοποίησης για πτήσεις, όπως αυτό εδώ, κοστίζουν μια περιουσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Pentagon Motor Group η μέση τιμή για την αγορά του οχήματος θα είναι γύρω στα 580.000 ευρώ. Δόσεις έχετε;
Jetpacks
Είναι αλήθεια, παιδιά: Jetpacks υπάρχουν, απλώς όχι σε εμπορεύσιμη μορφή. Ό,τι jetpack έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής καίει άπειρα καύσιμα και μετρητά και είναι πολύ δύσχρηστο. Επίσης, είναι τρομερά επικίνδυνο και καμία εταιρεία με σώας τα φρένας δεν θα αναλάβει αυτό το ρίσκο.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις λοιπόν είναι να χαζέψεις αυτό εδώ το βίντεο με δύο σαμουράι να μάχονται στον αέρα φορώντας jetpack, το οποίο ναι, είναι τόσο γ***το όσο ακούγεται.
Ιδιωτικά υπερηχητικά τζετ
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, είναι παράνομο να σπάσεις το φράγμα του ήχου στις ΗΠΑ. Έτσι, παρόλο που υπάρχει η τεχνολογία για την πτήση αεροσκαφών στα ύψη με μπόλικα Mach, καμία εταιρεία δεν είναι αρκετά ηλίθια για να τα παράγει και να τα σπρώξει στην αγορά. Όσα λεφτά και να έχεις, όσο και να αγαπάς το Tom Gun, το πιο λογικό είναι να αγοράσεις ένα κανονικό, τίμιο Pilatus PC-12 της… γραμμής για να κάνεις τα ταξίδια σου.
Κι αν είσαι σαν κι εμάς, μεροκαματιάρης, τότε θα πρέπει να βολευτείς με τα κλασικά, παραδοσιακά δρομολόγια των low cost εταιρειών. Εντάξει, δεν είναι και άσχημα. Αν ο πιλότος έχει κέφια, μπορεί και να το «πατήσει» λίγο παραπάνω και να φτάσεις κανένα δεκάλεπτο νωρίτερα στον προορισμό σου.
Συσκευές τηλεμεταφοράς
Διακτίνισέ με Σκότι. Σκότι; Σκότιιιιιι. Θα αργήσει να το κάνει ο Σκότι, μιας και η τηλεμεταφορά μπορεί να αποτελούσε διακαή πόθο όλων των φαν της επιστημονικής φαντασίας στα 50s, όμως είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει πραγματικότητα. Και για να καταλάβεις γιατί, ας εξηγήσουμε λίγο τη θεωρία.
Πρώτον, θα πρέπει να έχουμε μια ακριβή χαρτογράφηση κάθε ατόμου στο σώμα μας. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Leicester, αυτό ανέρχεται σε περίπου 45.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 gigabyte δεδομένων. Ακόμη και με τον εκπληκτικό ρυθμό προόδου των υπολογιστών, η λήψη τόσων δεδομένων θα μπορούσε να διαρκέσει αιώνες. Θα τηλεμεταφερόσουν δηλαδή από ένα σημείο και θα εμφανιζόσουν στον προορισμό σου, μερικές χιλιετίες αργότερα. Δε συμφέρει.
Ταξίδι στον χρόνο
Ξέρουμε. Μπορείς πρακτικά να ταξιδέψεις στο μέλλον αν εκτιναχθείς από τη γη και πας πολύ, πάαρα πολύ γρήγορα στο διάστημα με το διαστημόπλοιό σου, αγγίζοντας την ταχύτητα του φωτός. Σαν το Interstellar ένα πράγμα. Όμως λυπούμαστε που θα σε στεναχωρήσουμε, το ταξίδι στον χρόνο τύπου «να πεταχτώ στο 2050 και μετά να γυρίσω σπίτι για να φάω βραδινό» δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Κρίμα.
Συσκευή αορατότητας
Πώς το έκανε ο Predator και ο Harry Potter; Ενδιαφέρον δεν θα είχε; Θα είχε. Και στην πραγματικότητα, το Ταμείο Μελλοντικής Έρευνας της Ρωσίας, φέρεται να σημείωσε πρόοδο στη δημιουργία μιας ουσίας που θα μπορούσε, θεωρητικά, να καταστήσει έναν στρατιώτη εντελώς αόρατο.
Η αλήθεια είναι όμως ότι μια τέτοια τεχνολογία δεν πρόκειται ποτέ να καρποφορήσει. Να γιατί: Όπως απέδειξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ο δρόμος προς την αορατότητα απαιτεί διαθλαστικό υλικό – κάτι μεταξύ προβολέα και καθρέφτη - που εκτρέπει την προσοχή του ματιού μακριά από το αντικείμενο. Επίσης, απαιτεί ένα φορτίο ενέργειας και ένα περίπλοκο σύστημα καμερών, για την προβολή περιβαλλοντικά παρόμοιων εικόνων. Η μεταφορά όλου αυτού του εξοπλισμού θα αναιρούσε αμέσως κάθε προσπάθεια αορατότητας.
Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, ο επικεφαλής ερευνητής Susumu Tachi, σχεδίαζε να φτιάξει ένα «εμπορικά βιώσιμο» σύστημα μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό ήταν το 2003. Λέμε να πάμε να τσεκάρουμε την πρόοδό με το ιπτάμενο αυτοκίνητό μας κι ερχόμαστε.