Καταλήγεις κάθε φορά που ψωνίζεις ονλάιν με ρούχα που δεν σου κάνουν, ή δεν σου αρέσουν; Ξέρουμε τι κάνεις λάθος.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, το online shopping μαθαίνεται, και μαθαίνεται με την εμπειρία. Για να μην χρειαστεί όμως να επιστρέψεις δέκα παραγγελίες μέχρι να μάθεις να διαλέγεις ονλάιν ρούχα που και θα σου κάνουν και θα σου αρέσουν, εδώ συγκεντρώσαμε το απόσταγμα της δικής μας εμπειρίας, που θα σου γλιτώσει χρόνο και χρήμα.
Βήμα νούμερο ένα: Πάρε μια μεζούρα
Όλα τα ονλάιν καταστήματα έχουν οδηγούς μεγεθών, για να βρεις το νούμερό σου ανάλογα με τις διαστάσεις μέσης-στήθους-περιφέρειας-ποδιών σου. Μην επαναπαυτείς στο «ε μωρέ, γενικώς medium φοράω» ειδικά την πρώτη φορά που ψωνίζεις από κάπου. Τα μεγέθη αλλάζουν από χώρα σε χώρα και από μάρκα σε μάρκα, το medium του ενός είναι του αλλουνού το large και του παραλλουνού το extra small.
Τσέκαρε ότι το μαγαζί που ψωνίζεις είναι αξιόπιστο
Μια sponsored διαφήμιση στο Facebook για πάμφθηνα ρούχα με χιλιάδες σχόλια από κάτω που παραληρούν ότι τους άλλαξαν τη ζωή, πρέπει να σε προβληματίσει. Κάνε bookmark το Trust Pilot και πληκτρολόγησε στην αναζήτησή του το όνομα του μαγαζιού από το οποίο ετοιμάζεσαι να ψωνίσεις για πρώτη φορά, για να βεβαιωθείς ότι είναι αξιόπιστο.
Προτίμησε online shops με δωρεάν επιστροφή
Μεγάλο πράγμα η δωρεάν επιστροφή. Στην ουσία σου επιτρέπει να ζητήσεις ρούχα για να τα δοκιμάσεις στο σπίτι σου, κι έτσι να βρεις με την ησυχία σου το μέγεθός σου στο συγκεκριμένο e-shop, να το σημειώσεις κάπου και –αν σου άρεσαν τα ρούχα που πήρες– να παραγγέλνεις ξέγνοιαστα τις επόμενες φορές από εκεί. Σε μεγάλα site, όπως το Asos, πολύς κόσμος παραγγέλνει ένα ρούχο σε διαφορετικά μεγέθη, κρατάει αυτό που του κάνει καλύτερα, και στέλνει το άλλο πίσω. Η επιστροφή χρημάτων παίρνει κατά κανόνα γύρω στις 15 εργάσιμες μέρες.
Δώσε προσοχή στον σωματότυπο του μοντέλου
Κοίτα ας πούμε την παραπάνω φωτογραφία. Αυτό είναι ένα φόρεμα που θα δείχνει ονειρικό επάνω σου αν έχεις λεπτή μέση και μικρό στήθος, και μάλλον μέτριο αν η σιλουέτα σου είναι μεσογειακή. Πολλά online shops έχουν στα σχόλια/reviews τους φωτογραφίες χρηστών που αγόρασαν το ρούχο. Τσέκαρε κι αυτές για να δεις πώς δείχνει πάνω σε σωματότυπο πιο κοντά στον δικό σου, ή/και σε λιγότερο στημένη πόζα. Και μιλώντας για στημένες πόζες…
Μην εμπιστεύεσαι τις αφύσικες πόζες
Η πρώτη φωτογραφία εδώ δεν σε βοηθά να καταλάβεις πώς θα δείχνουν αυτό το μπουφάν και αυτό το μπλουζάκι φορεμένα στην πραγματικότητα. Προτίμησε να ψωνίζεις από σάιτ που οι φωτογραφίες τους δεν μοιάζουν βγαλμένες από εξώφυλλο περιοδικού των 90s με ανεμιστήρα να σπρώχνει για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα ρούχα προς τα πάνω ή προς τα πίσω.
Διάβαζε πάντα τις λεπτομέρειες για το ύφασμα
Αν δεν ξέρεις τι είναι ο πολυεστέρας και τι η βισκόζη, την επόμενη φορά που θα μπεις σε φυσικό κατάστημα, κάνε τον κόπο να διαβάσεις πέντε-έξι καρτελάκια σε διαφορετικά ρούχα, για να αποκτήσεις μια εικόνα, είναι σημαντικό. Δεν το λέμε μόνο από άποψη οικολογίας (που κι αυτή είναι σημαντική) αλλά και επειδή αλλιώς «πέφτει» ένα φόρεμα βαμβακερό κι αλλιώς ένα συνθετικό. Επίσης, άλλο πάχος έχει η βισκόζη και άλλο ο πολυεστέρας –αυτό είναι σημαντικό για να μην ζεσταίνεσαι το καλοκαίρι ή να μην κρυώνεις τον χειμώνα.
Αν στα υλικά δεις ένα ποσοστό ελαστάνης, αυτό σημαίνει πως το ρούχο θα προσαρμόζεται σε κάποιο βαθμό στην σιλουέτα σου, θα είναι αυτό που λέμε ελαστικό, ενώ αν κάτι είναι 100% βαμβακερό είναι σίγουρα υγιεινό για το δέρμα σου, αλλά και άκαμπτο σαν ύφασμα. Το οργανικό βαμβάκι είναι πιο μαλακό και πιο λεπτό από το «βαμβάκι» σκέτο. Τέλος, οι ακαμάτηδες ανάμεσά μας, έχετε υπόψιν σας ότι τα λινά είναι (και δείχνουν) υπέροχα αλλά θέλουν σιδέρωμα πριν από κάθε φορά που θα τα φορέσεις.