H Ford λέει «όχι» στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ετοιμάζει μια… στολή για να αναδείξει τους κινδύνους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τις γιορτινές ημέρες ακόμη και εκείνοι που απέχουν από το αλκοόλ, πίνουν μερικά ποτά για να έρθουν σε κέφι. Οι γιορτές είναι γεμάτες από στιγμές χαλάρωσης, ξενοιασιάς και ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα μας.
Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ο οδηγός αδυνατεί να χειριστεί με ασφάλεια το αυτοκίνητο του. Δύσκολη όμως είναι και η επόμενη ημέρα γιατί δεν έχει αποβληθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό το αλκοόλ.
Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης είναι ότι χειρότερο μπορεί να κάνει ο οδηγός. Αλλά και η οδήγηση το επόμενο πρωί μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη. Καθώς πολλοί παρασύρονται στην κατανάλωση αλκοόλ την περίοδο των εορτών σε πάρτι με συναδέρφους, φίλους ή την οικογένεια, είναι πολύ πιθανό οι οδηγοί να πάρουν ένα ρίσκο που θα αποδειχθεί μοιραίο – για τους ίδιους και τους άλλους χρήστες των δρόμων.
Η Ford, για να μπορέσει να αποτυπώσει τις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ, δημιούργησε το “Hangover Suit”. Η ειδική αυτή στολή της Ford ζυγίζει πάνω από 17 κιλά και αποτελείται από ένα ειδικό γιλέκο, βαράκια στους καρπούς και τους αστραγάλους, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά. Όλα αυτά μαζί προσομοιώνουν τα κλασικά συμπτώματα της κόπωσης, της ζαλάδας, του πονοκέφαλου και της δυσκολίας συγκέντρωσης που προκαλεί το hangover.
Στην Ευρώπη, έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ είναι η αιτία στο ένα από τα έξι θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Στη Βρετανία μια στις δέκα συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών γίνεται μεταξύ 6 και 8 το πρωί. Η Ford παρήγγειλε το “Hangover Suit” στο διάσημο Ινστιτούτο Meyer Hentschel, στη Γερμανία, θέλοντας να αναδείξει τους κινδύνους.
«Υπάρχει έντονη κοινωνική πίεση να αποτρέψουμε όσους μπαίνουν στον πειρασμό να οδηγήσουν μεθυσμένοι μετά από μία βραδινή έξοδο. Αλλά πολλές φορές, όσοι οδηγούν το επόμενο πρωί, ταξιδεύουν μόνοι,» δήλωσε ο Manager του προγράμματος Ford Driving Skills for Life, Jim Graham . “Το ‘Hangover Suit’ δείχνει πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το hangover και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για όλους τους υπόλοιπους οδηγούς, επιβάτες και πεζούς.»
Ακόμα και όταν οι οδηγοί δεν υπερβαίνουν το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο εξίσου υψηλό με ένα μεθυσμένο οδηγό, καθώς λόγω αυπνίας τα αντανακλαστικά τους είναι μειωμένα και οι χρόνοι αντίδρασης μεγαλύτεροι.
Μέσω του προγράμματός της Ford Driving Skills for Life, η Ford προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση για νέους οδηγούς. Μέχρι το τέλος του 2016, αυτό το πρόγραμμα θα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 οδηγούς σε 13 χώρες στην Ευρώπη.
«Κάναμε έρευνα – αναλύοντας μεταξύ άλλων τις αντιδράσεις μας μετά από μία βραδιά λογικής κατανάλωσης αλκοόλ,» δήλωσε ο Gundolf Meyer-Hentschel, CEO του Meyer-Hentschel Institute. «Για το ‘Hangover Suit’ χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά που εξομοιώνουν την αυξημένη ευαισθησία στους ήχους καθώς και τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας ημικρανίας. Επιπλέον, ένα σετ με βαρίδια κεφαλής και γυαλιά προσομοιώνει τη ζαλάδα και τη σκοτοδίνη.»
Ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν τη λειτουργία της στολής από πρώτο χέρι είναι ο Dr Richard Stephens, Ανώτερος Λέκτορας της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Keele, στη Βρετανία και ερευνητής αλκοόλ με ειδίκευση στο hangover «Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν το βαθμό στον οποίο ένα hangover επηρεάζει την βασική ικανότητά σου να κάνεις οτιδήποτε,» δήλωσε ο Καθηγητής Prof. Stephens. «Το ‘Hangover Suit’ αναδεικνύει περίτρανα και σαφέστατα αυτό το θέμα.»