Sites ημερήσιων προσφορών: Εκπτώσειιις!

Εκπτώσεις δεν έχει μόνο τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο. Έχει πλέον κάθε μέρα, και όχι στις βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά στο διαδίκτυο. Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους των ελληνικών deal sites και σας μεταφέρουμε όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο τρόπο κατανάλωσης.
Sites ημερήσιων προσφορών: Εκπτώσειιις!
του Γιώργου Κόκουβα

Θεραπείες spa με έκπτωση 90%. Γεύμα σε πολυτελές εστιατόριο στην μισή τιμή. Ενεργοποίηση προσφοράς και ηλεκτρονικά κουπόνια. Περί τίνος πρόκειται; Eίναι αλήθεια ή κάτι κρύβεται από πίσω; Τι είναι όλα αυτά τα sites που ξεφύτρωσαν ξαφνικά στο ελληνικό internet και τι καινούριο έχουν να προσφέρουν;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: τα deal sites ή social bying ή group buying sites όπως αποκαλούνται διεθνώς- είναι μία ιδέα που ξεκίνησε με επιτυχία στο εξωτερικό πριν δύο περίπου χρόνια. Ήταν θέμα χρόνου το concept της ηλεκτρονικής «ομαδικής» αγοράς να φτάσει στην Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας τις ιστοσελίδες του GROUPON και των GoldenDeals ή θα έχετε ακούσει κάπου για τις καθημερινές προσφορές του Tsoonami, των Skroutz Deals, του LiveMyCity και την συγκέντρωσή τους από το tsibato.gr.

Η ιδέα
Το concept πίσω από αυτά τα sites είναι η εξασφάλιση μιας προσφοράς με σημαντική έκπτωση για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Το site προβάλλει τουλάχιστον μία καθημερινή προσφορά και υπόσχεται στον προμηθευτή έναν ελάχιστο αριθμό αγοραστών, που είναι η προϋπόθεση για την έκπτωση. Αν ένας τέτοιος αριθμός ανθρώπων δηλώσει online πως ενδιαφέρεται για την προσφορά, αυτή ενεργοποιείται, και κρατούνται τα αντίστοιχα ποσά από τους αγοραστές. Αν δεν συμπληρωθούν οι προβλεπόμενοι ενδιαφερόμενοι, η προσφορά ακυρώνεται και δεν κρατούνται χρήματα από όσους έχουν δώσει τα στοιχεία τους.

Τι κερδίζει η κάθε πλευρά από αυτήν την ιστορία;
Οι αγοραστές κερδίζουν το προφανές: διόλου αμελητέα έκπτωση. Με προσφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε ποσοστό έκπτωσης το 90%, οι αγοραστές των ηλεκτρονικών κουπονιών αποκτούν προϊόντα σε τιμές που ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν στο συμβατικό εμπόριο.

«Σε διάστημα μόλις πέντε μηνών από την λειτουργία μας, υπολογίζουμε πως έχουμε εξοικονομήσει πάνω από 6.800.000 ευρώ στα μέλη μας», αναφέρει ο κ. Θοδωρής Ποτούρογλου, internet marketing manager της υπηρεσίας GoldenDeals.gr. Εντυπωσιακός ο αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς την ανάγκη για φθηνές αγορές των καταναλωτών σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

«Οι καταναλωτές, μέσα από το site, επωφελούνται σημαντικών εκπτώσεων (minimum 50%) που δεν θα μπορούσαν να πετύχουν αλλιώς, ενώ παράλληλα οι επιχειρηματίες ξοδεύοντας ένα ποσό στην προωθητική ενέργεια της Groupon γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την απόδοση που αποφέρει αυτή η κίνηση στην επιχείρηση τους», λέει με την σειρά του ο κ. Σπύρος Βλάχος, ιθύνων νους του ελληνικού Groupon.

Με άλλα λόγια, κερδίζει ο αγοραστής, κερδίζει και η επιχείρηση, παρά το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης, καθώς εξασφαλίζεται μια ομαδική «πελατεία». Ίσως εδώ να κρύβεται ο επόμενος άσσος στο μανίκι των «σκεπτόμενων» επιχειρήσεων της χώρας, που αντιλαμβάνονται τις προοπτικές του νέου αυτού αγοραστικού «καναλιού». Άλλωστε, μόνο έτσι εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των deal sites.

«Το Golden Deals κερδίζει μόνο εάν κερδίσει ο προμηθευτής, δηλαδή, όταν έχουμε πλέον προσελκύσει νέους πελάτες, οι οποίοι αγόρασαν τα κουπόνια των προσφορών», μας λέει ο κ. Ποτούρογλου εκ μέρους του Golden Deals, project της γνωστής σε όλους «Χρυσής Ευκαιρίας».

Τι είδους προϊόντα θα βρω σε προσφορά;
«Ο τομέας της εστίασης δείχνει να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό»,
μας επισημαίνει ο κ. Γιώργος Αυγουστίδης, υπεύθυνος πωλήσεων των Skroutz Deals –πρόσφατο «αδελφάκι» της γνωστής μηχανής φθηνών αναζητήσεων Skroutz.gr. «Αν και μετράμε μόνο λίγες εβδομάδες στον αέρα, έχουμε διαπιστώσει πως γενικότερα σημειώνουν επιτυχία και οι υπηρεσίες για γυναίκες, όπως spa, προσφορές για κομμωτήρια κλπ», συμπληρώνει.

Όντως, με ένα σύντομο ηλεκτρονικό «ξεφύλλισμα» των sites ημερήσιων προσφορών, θα βρούμε κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες αισθητικής (αποτρίχωση, μασάζ, αισθητικές θεραπείες), καθώς και σημαντικές εκπτώσεις σε εστιατόρια.

«Στόχος μας είναι να καλύπτουμε ευρεία γκάμα υπηρεσιών και ενδιαφερόντων, προκαλώντας έτσι συνεχώς τα μέλη μας να επισκέπτονται το site», υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος της GROUPON. «Μεγάλη απήχηση έχουν σίγουρα οι υπηρεσίες των οποίων ο χρόνος απόφασης για αγορά είναι σύντομος. Άλλωστε πάνω σ αυτό ακριβώς στηρίζεται το business model μας, στην έννοια της αυθόρμητης αγοράς», λέει. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα τα παραπάνω προϊόντα, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Στο εγγύς μέλλον, μάλιστα, οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους των ανάλογων sites με τους οποίους μιλήσαμε, προβλέπουν την ένταξη κι άλλου είδους προσφερόμενων προϊόντων που θα έχουν ζήτηση. Τα Golden Deals επί παραδείγματι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων στο «οπλοστάσιο» τους.

Με ποια κριτήρια, όμως, επιλέγεται η προσφορά της ημέρας από το κάθε site; Στην ερώτησή μας, ο εμπνευστής του Groupon.gr μας απαντά: «Η αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης, η φυσική της τοποθεσία, το website της και φυσικά η δελεαστικότητα της προσφοράς παίζουν τον καθοριστικό ρόλο».

Το στοιχείο της πρωτοτυπίας προσθέτει το site των Skroutz Deals στις παραπάνω παραμέτρους. «Παρατηρήσαμε πως προϊόντα που δεν το περιμέναμε έκαναν την ευχάριστη έκπληξη στο Skroutz Deals. Η μετατροπή φωτογραφίας σε διακοσμητικό τελάρο που είχαμε πρόσφατα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», μας λέει ο κ. Αυγουστίδης.

Στην ανάγκη για διασκέδαση του ελληνικού κοινού στις δύσκολες αυτές εποχές εστιάζει άλλο ένα από τα πρώτα ελληνικά group bying sites, το Tsoonami.gr. Γνώμονας για το «διαδικτυακό κύμα προσφορών» είναι η απόλαυση της ζωής με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων.

Ποιοι «αγκαλιάζουν» τον νέο τρόπο αγορών;
Μια πρώτη απάντηση έχει… γυναικείο άρωμα. Ναι, οι εκπρόσωποι του θηλυκού γένους πρωτοστατούν στον νέο τρόπο αγοράς, σύμφωνα με τους αριθμούς.

«Το γυναικείο κοινό που κάνει online αγορές είναι μεγαλύτερο, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες είναι εξοικειωμένες με το Internet, τις online συναλλαγές και το μοντέλο αγορών που προτείνει το site μας. Το 60% των φίλων του group του goldendeals στο Facebook αποτελείται από γυναίκες, όπως επίσης και η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων χρηστών μας», αναφέρει ο κ. Ποτούρογλου για το κοινό των Golden Deals.

Γενικότερα, αυτοί που προσχώρησαν στην νέα μόδα αγορών αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ανεξαρτήτως φύλου. Το Skroutz Deals, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες λειτουργίας έχει 10.000 εγγεγραμμένους στο newsletter του. Τα Golden Deals έχουν πουλήσει πάνω από 68.000 κουπόνια, το LiveMyCity.gr έχει ήδη 2.500 φίλους στο Facebook, και όλα δείχνουν ότι με την συνδρομή των κοινωνικών δικτύων τύπου Facebook οι ενδιαφερόμενοι θα πολλαπλασιαστούν. Το Tsoonami για παράδειγμα, σου προσφέρει πίστωση 1 ευρώ για κάθε φίλο που προσκαλείς και πραγματοποιεί κάποια αγορά μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ σε ανάλογη ενέργεια έχει προχωρήσει και το Groupon.

Όλοι οι υπεύθυνοι των σχετικών sites τονίζουν πως η online αγορά είναι απολύτως ασφαλής για τους καταναλωτές. Η διασφάλιση ενός τέτοιου πλαισίου είναι καθοριστικής σημασίας για το κοινό το οποίο δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένο με τις online αγορές, γεγονός που μπορεί να το καθιστά καχύποπτο απέναντι σε τέτοιες ιδέες. Είναι όμως έτσι;

«Υπάρχει σίγουρα ένας σκεπτικισμός απέναντι στην ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών ο οποίος όμως καθημερινά υποχωρεί. Σε σημείο μάλιστα που να εκπλήσσει κι εμάς τους ίδιους και να μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως είναι ακόμα ένα mind block που ο μέσος Έλληνας ξεπέρασε γρηγορότερα από το αναμενόμενο», μας ενημερώνει ο κ. Βλάχος.

«Φαίνεται ότι ο Έλληνας καταναλωτής έχει αλλάξει συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια. Ο καταναλωτής εμπιστεύεται πλέον τις online συναλλαγές, γεγονός που βοηθάει sites όπως το goldendeals να αναπτυχθούν», συμπληρώνει ο κ. Ποτούρογλου. Το Tsoonami με την σειρά του ενημερώνει τους χρήστες του πως τα στοιχεία της κάρτας τους μεταφέρονται μέσω ασφαλούς πρωτοκόλλου SSL απευθείας στην τράπεζα, και δεν αποθηκεύονται στους υπολογιστές του site.

Έχει τελικά επιτυχία η ιδέα;
Αδιαμφισβήτητα η απάντηση είναι καταφατική. Με τα group buying sites να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο και να αυξάνουν τις επιλογές του κοινού, η ιδέα έχει βρει πρόσφορο έδαφος και τέτοιου είδους αγορές γίνονται σταδιακά μόδα. Από τα GoldenDeals για παράδειγμα, μας βεβαιώνουν πως υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής από προμηθευτές, οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ενδεικτική της επιτυχίας του project είναι η είσοδος στο «παιχνίδι» αρκετών online καταστημάτων, τα οποία, αντιλαμβανόμενα το «ρεύμα» του concept εντάσσουν ημερήσιες προσφορές στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Το Getitnow.gr αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, αποδεικνύοντας με την γρήγορη από στόμα σε στόμα –ή από κλικ σε κλικ- εδραίωση του ονόματος του, του λόγου το αληθές.

Στην ένταση της δημοσιότητας του φαινομένου συντελούν άλλωστε και τα sites που εμφανίστηκαν, τα οποία συγκεντρώνουν καθημερινά τις προσφορές από όλα τα deal sites της ελληνικής ηλεκτρονικής αγοράς. Το tsibato.gr είναι δείγμα αυτής της έξυπνης ιδέας, εξοικονομώντας χρόνο για τους εν δυνάμει αγοραστές.

"Καθημερινά μαζεύουμε όλες τις προσφορές από τα ελληνικά deal sites σε μία σελίδα, και έτσι ο χρήστης μπορεί με μια γρήγορη ματιά να ενημερώνεται για όλες τις προσφορές που υπάρχουν. Τα sites αυτά αλλά και οι προσφορές τους πληθαίνουν με τόσο γρήγορο ρυθμό, που πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορεί κάποιος να διασκεδάσει, να χαλαρώσει σε ένα spa, να φάει gourmet, να πιεί ένα ποτό και να γνωρίσει την πόλη του με πολύ χαμηλό budget, αρκεί να ξέρει που να τσιμπήσει τις καλύτερες προσφορές!", μας λέει ο υπεύθυνος του tsibato.gr, Θέμος Πιπεράκης

"Στόχος μας είναι να δίνουμε αυτή την πληροφορία με τον πιο εύκολο και φιλικό τρόπο, γι' αυτό και εκτός από το website ο χρήστης μπορεί να μαθαίνει όλες της προσφορές μέσω του καθημερινού μας newsletter, μέσω RSS, ή ακόμα και μέσω Twitter. Το tsibato.gr βγήκε πρόσφατα στον αέρα και σύντομα ετοιμάζουμε νέους τρόπους ενημέρωσης των καταναλωτών και πολλές εκπλήξεις, οπότε stay in touch", επισημαίνει ο κ. Πιπεράκης.

Ανταγωνισμός ή όχι;
Η εμφάνιση τουλάχιστον έξι τέτοιων ιστοσελίδων μήπως τελικά δημιουργεί μεγάλο ανταγωνισμό στον καινούριο αυτόν χώρο; Ή μήπως πρόκειται για «συμμάχους» στην εδραίωση του νέου αγοραστικού προτύπου;

Στην ερώτησή μας, ο κ. Αυγουστίδης των Skroutz Deals απαντά ακολουθώντας την μέση οδό: είναι λίγο και από τα δύο. Το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει το κοινό, εφόσον οι υπεύθυνοι θα φροντίζουν για συνεχώς καλύτερες προσφορές.

Το κάθε site, άλλωστε, ψάχνει να εφαρμόσει τα δικά του επιχειρηματικά πλεονεκτήματα. Ο κ. Βλάχος, λόγου χάρη, μας λέει: «Το site μας δεν είναι απλά ένα εκπτωτικό site. Η Groupon αρέσκεται στο να καταδεικνύει το επόμενο hot place της πόλης». Την ίδια στιγμή, τα Golden Deals επενδύουν ακόμη περισσότερο στον διάλογο με το κοινό. «Ήδη προτού ξεκινήσει η λειτουργία του site είχαμε πραγματοποιήσει μία έρευνα όπου ρωτήσαμε τους καταναλωτές τι είδους υπηρεσίες και προσφορές θα προτιμούσαν να βλέπουν».

Για να πάρετε μια ιδέα των προσφορών, σας παραθέτουμε ενδεικτικές εκπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας:
- 61% έκπτωση για ενοικίαση γηπέδου 5Χ5 (29 ευρώ).
- 88% έκπτωση για μανικιούρ/πεντικιούρ για όλο τον χρόνο (85 ευρώ).
- 90% έκπτωση για μάθημα Yoga (8 ευρώ)
- 70% έκπτωση για ετήσια συνδρομή σε πρόγραμμα παιδικού e-learning (69 ευρώ)
- 50% έκπτωση για ατομικό μενού σε εστιατόριο του Χολαργού (15 ευρώ)

Ανάλογες προσφορές βγαίνουν στον αέρα κάθε μέρα, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή σας. Σιγά-σιγά, μάλιστα, η δράση των deal sites εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Έχετε όμως περιθώριο λίγων ωρών για να τις «χτυπήσετε».

Η διαδικασία είναι απλή. Εγγράφεστε στο newsletter της κάθε σελίδας -δηλώνοντας το email σας, την περιοχή σας και μερικά ακόμη στοιχεία- και κάθε ημέρα σας στέλνουν με email την προσφορά. Αν σας ενδιαφέρει, "αγοράζετε" το κουπόνι δίνοντας τα στοιχεία της κάρτας σας. Εφόσον ενεργοποιηθεί η προσφορά, σας στέλνεται το κουπόνι είτε με email μέσα στην επόμενη ημέρα είτε ταχυδρομικώς μετά από λίγες ημέρες.

Προσοχή όμως: το πότε θα χρησιμοποιήσετε το κουπόνι στην εκάστοτε επιχείρηση καθορίζεται κάθε φορά από τους όρους που θέτει η επιχείρηση και δημοσιεύονται κάτω από την προσφορά. Τα κουπόνια επίσης, έχουν ημερομηνία λήξης, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί στα "ψιλά γράμματα" του κουπονιού.

Εσείς έχετε δελεαστεί από τις φανταχτερές προτάσεις των deal sites; Θα κάνατε τέτοιες αγορές ή προτιμάτε το παραδοσιακό shopping therapy; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας και τις απόψεις σας κάτω από το δημοσίευμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v