Μποϊκοτάζ ενάντια στην ακρίβεια και στην Ελλάδα

Σε γενικό μποϊκοτάζ καλεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, μετά την επιτυχία των αντίστοιχων κινητοποιήσεων στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Μποϊκοτάζ ενάντια στην ακρίβεια και στην Ελλάδα

Δεν ξέρουμε αν το πήρε το αυτί σου, αλλά εδώ και λίγες μέρες το μποϊκοτάζ που ξεκίνησε από τις ενώσεις καταναλωτών της Κροατίας εξαπλώθηκε σαν φωτιά και σε άλλες βαλκανικές χώρες… και δείχνει να φέρνει αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, οι Κροάτες, που απέκτησαν ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, στην χειρότερη δυνατή στιγμή για να συνδυαστεί το σοκ της μετάβασης με την πανευρωπαϊκή κρίση ακρίβειας, εξοργισμένοι από την άνοδο των τιμών, απείχαν από κάθε είδους αγορές αρχικά για ένα 24ωρο, και στη συνέχεια με επαναλαμβανόμενα μποϊκοτάζ.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών «Halo, inspektore» («Γεια σου, επιθεωρητά»), η οποία απεύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να μην πάει καθόλου σούπερ μάρκετ την προηγούμενη εβδομάδα, και να μην κάνει καθόλου αγορές (ούτε σούπερ μάρκετ, ούτε άλλες) την Παρασκευή.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: Κατά 44% μειώθηκαν οι συναλλαγές στα σούπερ μάρκετ, τα οποία είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 53% σε διάστημα λίγων ημερών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κροατική κυβέρνηση να προσθέσει 40 επιπλέον είδη στον υφιστάμενο κατάλογο των 30 βασικών προϊόντων με πλαφόν (σκέψου σαν το δικό μας εμφιαλωμένο νερό). Σε αυτά περιλαμβάνονται συγκεκριμένα είδη τυριών, ο καφές και το σαπούνι.

Καθώς το κίνημα επεκτείνεται και σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, σήμερα και το δικό μας Ινστιτούτο Καταναλωτών απεύθυνε κάλεσμα σε γενικό μποϊκοτάζ για την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε έχει ως εξής:

«Το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους πολίτες καταναλωτές την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 να μην ξοδέψουμε ούτε καν ένα ευρώ στην αγορά.

»Εάν είναι δυνατόν να μην πληρώσουμε εκείνη την ημέρα του μήνα 19 Φεβρουαρίου 2025 ούτε ένα ευρώ σε τράπεζες, κράτος, νερό, ρεύμα, τηλέφωνα, καύσιμα, σούπερ μάρκετ, καφέ, εστιατόρια, εμπορική αγορά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και πουθενά ευρώ στην αγορά.

»Ας στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα πως αφεντικά της αγοράς είναι οι πολίτες καταναλωτές. Φτάνει πια με την κοροϊδία, παραπλάνηση, αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών καταναλωτών. Όλοι είμαστε πολίτες καταναλωτές και πόσο άλλο θα αντέξουμε να μην τα βγάζουμε πέρα; Φτάνει και δεν φτάνει να έχουμε λεφτά μέχρι τα μισά του μήνα. Πόσο ακόμα ανοχή; Μια ημέρα, είναι αυτή, που πρέπει να δείξουμε την δύναμή μας».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v