Πες την αλήθεια: Πόσα ρούχα που δεν έχεις φορέσει παραπάνω από μια-δυο φορές έχεις στη ντουλάπα σου; Σύμφωνα με το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Wrap, ο μέσος όρος ζωής ενός οποιουδήποτε ρούχου στη Μεγάλη Βρετανία είναι μόλις 2,2 χρόνια.
Περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες αφόρετων ρούχων κρέμονται στις ντουλάπες της χώρας –και παρ’ όλα αυτά, οι Βρετανοί, όπως κι εμείς, όπως και όλος ο Δυτικός Κόσμος, συνεχίζουμε να αγοράζουμε καινούρια. «38 εκατομμύρια ρούχα αγοράζονται και 11 εκατομμύρια ρούχα καταλήγουν στις χωματερές κάθε εβδομάδα» λέει στη Guardian η Maria Chenoweth, επικεφαλής της Traid, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που προσπαθεί να σταματήσει το να πετιούνται τα ρούχα στα σκουπίδια. «Δεν έχουμε τους πόρους για να συνεχίσουμε να ταΐζουμε αυτό το τέρας».
Σύμφωνα με την ίδια, οι καταναλωτές στρέφονται προς τις αγορές από δεύτερο χέρι, ή έστω προσθέτουν κάποια μεταχειρισμένα ρούχα στις καταναλωτικές τους συνήθειες, όπως φαίνεται και από την αύξηση 30% που σημείωσαν οι πωλήσεις των Traid shops το 2018, σε σχέση με το 2017. Όταν η ίδια ήταν έφηβη, σημειώνει, ο πατέρας της της απαγόρευε τέτοιες αγορές, γιατί δεν ήθελε η κόρη του να δίνει την εντύπωση ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Έτσι, εκείνη ανέβαζε κρυφά τις σακούλες με τα second hand ρούχα της από το παράθυρο του υπνοδωματίου της.
Σήμερα, πιστεύει πως «το να αγοράζεις μεταχειρισμένα ρούχα και αντικείμενα είναι ακτιβισμός. Είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που δεν θέλουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον και να διαιωνίζουν τον καταναλωτισμό και τα απορρίμματα».
Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στη Guardian
Το κίνημα υπέρ των μεταχειρισμένων ρούχων και ενάντια στον καταναλωτισμό που επιβαρύνει το περιβάλλον κάνει θραύση σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία.
Διαβάστε επίσης
×