Θέλετε να πάρετε κατοικίδιο; Δείτε οκτώ… προσωπικές ερωτήσεις που οφείλετε να κάνετε στον εαυτό σας πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να παίρνει κατοικίδιο γιατί «είναι γλυκούλι» ή «γιατί έχει πλάκα» ή γιατί «τα παιδιά το λατρεύουν!», όμως δυστυχώς η επιπολαιότητα με την οποία κάποιοι αποφασίζουν να γίνουν ιδιοκτήτες είναι εκείνη που γεμίζει τους δρόμους της πόλης με αδέσποτα.
Αν λοιπόν αποφασίσατε να πάρετε κατοικίδιο, τότε οφείλετε να κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις. Γιατί το να ερωτευτείτε το τάδε γατάκι ή τον δείνα σκύλο είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να μπορέσετε να του χαρίσετε τη ζωή που του αξίζει.
Γιατί θέλετε κατοικίδιο; Παραδόξως ο περισσότερος κόσμος δεν κάνει καν αυτήν την απλή ερώτηση πριν αποφασίσει να πάρει ένα κατοικίδιο. Η υιοθέτηση ενός ζώου επειδή «είναι γλυκούλι» ή επειδή τα πιτσιρίκια το είδαν στο δρόμο και το χάιδεψαν ή επειδή κάποιος φίλος/φίλη έχει και άρα πρέπει να πάρουμε και εμείς, καταλήγει τις περισσότερες φορές να είναι μεγάλο λάθος. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα κατοικίδια θα είναι μαζί σας για περίπου 20 χρόνια.
Έχετε χρόνο για ένα κατοικίδιο; Οι γάτες, οι σκύλοι και τα υπόλοιπα κατοικίδια δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορείτε να «αγνοήσετε» επειδή είστε υπερβολικά απασχολημένοι με τις υποχρεώσεις σας. Είναι τα ίδια μια ζωντανή… υποχρέωση. Χρειάζονται νερό, φαγητό, άσκηση, αγάπη και παρέα, όπως ακριβώς ένας άνθρωπος, κάθε ημέρα του χρόνου. Άλλωστε τα περισσότερα αδέσποτα έγιναν αδέσποτα γιατί οι «ιδιοκτήτες» τους δεν συνειδητοποίησαν πόσο χρόνο χρειάζονται από τη ζωή τους.
Έχετε τα χρήματα για ένα κατοικίδιο; Φαγητό, εμβόλια, άμμος, γιατρός, καλλωπισμός, κούρεμα, εκπαίδευση. Όλα αυτά προσθέτουν αρκετά έξοδα στο μηνιαίο σας budget και είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη πριν πάρετε κατοικίδιο, γιατί το κατοικίδιο κοστίζει.
Μπορείτε να έχετε κατοικίδιο εκεί που μένετε; Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν να φέρετε κατοικίδια στο σπίτι τους τους (εφ’ όσον το νοικιάζουν). Αν λοιπόν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο οποίο μένετε δεν είναι και τόσο φιλόζωος ή τελοσπάντων αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να έχετε κατοικίδιο εκεί που μένετε, τότε προφανώς και δεν θα πάρετε κατοικίδιο.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε; Αν είστε φοιτητής (που παρακολουθεί μαθήματα), αν σας έχει καλέσει η μαμά πατρίδα ή ταξιδεύετε συχνά λόγω δουλειάς, πιθανώς να χρειαστεί να «παγώσετε» την επιθυμία σας για να πάρετε ένα ζωάκι. Επίσης, αν έχετε παιδιά κάτω των πέντε ετών και σκέφτεστε να πάρετε κάποιο χαμστεράκι, τότε και πάλι θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε αφού τα συμπαθέστατα τρωκτικά πιθανώς να μεταδώσουν το μικρόβιο της σαλμονέλλας στο παιδί/ τα παιδιά σας.
Έχετε τον κατάλληλο χώρο για να το κάνετε; Μπορεί οι γάτες να είναι ευχαριστημένες ακόμα και σε σπίτι… δέκα τετραγωνικών, όμως τα σκυλιά (ακόμα και τα πιο μικρά) θέλουν χώρο, μπορεί να είναι υπερβολικά ενεργητικά, να χρειάζονται άσκηση ή/και να γαυγίζουν σε κάθε αφορμή. Υπάρχουν όμως και σκύλοι που θέλουν απλά να… αράζουν στον καναπέ όλη μέρα. Πριν πάρετε λοιπόν κατοικίδιο, κάντε μια προσωπική έρευνα: τσεκάρετε στο Internet τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας, μιλήστε με φίλους σας που πιθανώς να έχουν κατοικίδιο, καθώς και με φιλοζωικές οργανώσεις για να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται.
Θα είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης; Λέγοντας «υπεύθυνος» εννοούμε να κάνετε τα εμβόλια που χρειάζεται το κατοικίδιό σας, να το στειρώσετε ή να το ευνουχίσετε (μόνο για γάτους), να έχετε το βιβλιάριο υγείας του, να το μάθετε να υπακούει στις εντολές σας και να μπορείτε να το κυκλοφορήσετε στον δρόμο χωρίς να επιτίθεται σε κάθε περαστικό.
Ξέρετε ποιος θα προσέχει το κατοικίδιο όταν λείπετε; Αν αποφασίσετε να πάρετε κατοικίδιο, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο μυαλό σας 2-3 υπεύθυνα άτομα τα οποία θα το φροντίσουν όσο εσείς λείπετε π.χ. για ταξίδι.