Απλά μυστικά και συμβουλές για να ομορφύνετε το σαλόνι σας και να βάλετε τάξη, χωρίς να του στερήσετε ούτε λίγη από τη «ζωντάνια» του.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το δωμάτιο στο οποίο περνάμε τον περισσότερο χρόνο, η αγαπημένη μας γωνιά του σπιτιού –εμάς και όλων όσων μένουν στο ίδιο σπίτι μαζί μας– είναι ταυτόχρονα και εκείνο που γίνεται… χάος ευκολότερα απ’ όλα. Πώς θα βάλετε τάξη, χωρίς να δημιουργήσετε εικόνα «αποστείρωσης», αλλά και χωρίς να το μαζεύετε όλη την ώρα; Ακολουθώντας τα κόλπα που συγκεντρώνουμε παρακάτω.
Βάλτε μερικά «εμπόδια» για να σας κόβουν την φόρα στην είσοδο. Αν δεν έχετε χολ, είναι πολύ εύκολο να γυρνάτε από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να προσγειώνεστε κατευθείαν στον καναπέ, σκορπίζοντας πίσω σας σακούλες, παπούτσια και λογαριασμούς που ήρθαν με το ταχυδρομείο σε όλο το σαλόνι.
Τοποθετήστε «εμπόδια» κοντά στην είσοδο: ένα τραπεζάκι για να αφήνετε κλειδιά και γράμματα, κρεμάστρες για τα πανωφόρια και τις τσάντες σας, ή αν υπάρχει χώρος μια μικρή πολυθρόνα ή έναν πάγκο για να κάθεστε και να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν προχωρήσετε στα ενδότερα.
Επιλέξτε έπιπλα με δύο επιφάνειες, όπως το τραπεζάκι της φωτογραφίας. Μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά είναι εξαιρετικά πρακτικά όταν θέλετε να «εξαφανίσετε» πράγματα που έχουν απλωθεί παντού στο σαλόνι σας, για να βάλετε τάξη στα γρήγορα. Και επιπλέον, σε αντίθεση με τις άδειες επιφάνειες των minimal επίπλων, κάνουν το σπίτι να δείχνει ζωντανό –αντί για άδειο και τρομακτικό.
Χρησιμοποιήστε έπιπλα με αποθηκευτικό χώρο. Καναπέδες με συρτάρια ή μπαουλάκια στο κάτω μέρος τους, σκαμπό που ανοίγουν για να φυλάτε τα περιοδικά σας ή τα παιχνίδια που σκορπίζουν τα παιδιά στο σαλόνι και πάει λέγοντας.
Βρείτε ένα προσωρινό «σπίτι» για τα περιοδικά και τα μικροαντικείμενά σας. Καλαθάκια ή και ανοιχτά κουτιά που ξεχειλίζουν από περιοδικά δείχνουν όμορφα –σε αντίθεση με τα τραπέζια που λυγίζουν από το βάρος τους. Θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε καλαθάκια και θήκες περιοδικών σε καταστήματα όπως το Ikea ή το Tiger.
Πριν βγείτε, όμως, στον πηγαιμό για να τα αγοράσετε, σκεφτείτε τι αντικείμενα θέλετε αα αποθηκεύσετε: για παράδειγμα, τα περιοδικά ή τα παιχνίδια των παιδιών δείχνουν μια χαρά σε ανοιχτά καλάθια (στα οποία είναι και πιο εύκολο να τα βρείτε) ενώ χαρτιά, έγγραφα και πράγματα που χρησιμοποιείτε για τη δουλειά σας είναι καλύτερα να αποθηκεύονται σε κουτιά με καπάκι.
Αναγνωρίστε τις χρήσεις του σαλονιού σας, και κάντε τους χώρο. Συνηθίζετε, για παράδειγμα, να πλέκετε ενώ βλέπετε τηλεόραση; Μήπως χρησιμοποιούν τα παιδιά το σαλόνι σαν χώρο παιχνιδιού; Τρώτε συχνότερα στο σαλόνι απ’ ό,τι στην κουζίνα; Αντί να ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια για να μαζεύετε συνεχώς πράγματα που θεωρείτε ότι δεν «ανήκουν» στο σαλόνι σας, φτιάξτε μια γωνιά που να φιλοξενεί όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε τις ώρες που περνάτε εκεί.
Δώστε ανάσα στις βιβλιοθήκες σας. Τα βιβλία είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής, και οι βιβλιοθήκες που τα φιλοξενούν μπορούν να γίνουν το ωραιότερο μέρος της διακόσμησης του σαλονιού σας. Μια βιβλιοθήκη που ξεχειλίζει από πανομοιότυπους τόμους εγκυκλοπαίδειας, όμως, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει οπτικό βάρος αντί για διαμάντι της διακόσμησής σας. Ξεχωρίστε τα αγαπημένα σας βιβλία αρχικά, και εν συνεχεία τα λιγότερο αγαπημένα σας –που όμως χωράνε στη βιβλιοθήκη. Όσα περισσέψουν από αυτές τις δύο διαλογές πηγαίντε τα στις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες της πόλης. Θα σας ευγνωμονούν τόσο οι βιβλιοθήκες σας που δεν θα λυγίζουν από το βάρος, όσο και οι μελλοντικοί αναγνώστες των παλιών σας βιβλίων.