Αυτά είναι τα 10 πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα σας
Τα σφουγγάρια, η φρουτιέρα, οι σπάτουλες, τα ανοιχτήρια και μερικά ακόμη σημεία στα οποία δεν φανταζόσασταν ότι τα μικρόβια λατρεύουν να κάνουν πάρτι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να πιστεύουμε ότι το μπάνιο είναι το πιο βρώμικο δωμάτιο του σπιτιού, ενώ στην πραγματικότητα η κουζίνα μας φιλοξενεί πολύ περισσότερα βακτήρια. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Cheryl Luptowski, συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Υγιεινής των ΗΠΑ, η οποία μαζί με τον μικροβιολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Dr. Charles Gerba εξηγούν σήμερα στην Huffington Post ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας μας –και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξαφανίσουμε μικροοργανισμούς όπως η salmonella και ο E. Coli.
1. Σφουγγάρια και πετσέτες Μικρόβιο: E. coli Τι να κάνετε: Βάλτε τα σφουγγάρια και τις πετσέτες σας στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Τα μικροκύματα θα σκοτώσουν τα περισσότερα μικρόβια.
2. Ο νεροχύτης Μικρόβιο: E. coli Τι να κάνετε: Απολυμάνετε τον νεροχύτη τακτικά με ένα ειδικό απολυμαντικό, και –για να είστε σίγουροι– μην τρώτε τρόφιμα που έχουν πέσει στον νεροχύτη.
3. Η φρουτιέρα του ψυγείου Μικρόβια: Salmonella, λιστέρια και μούχλα Τι να κάνετε: Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά την φρουτιέρα, βγάλτε την από το ψυγείο και χρησιμοποιήστε ζεστό νερό αναμεμειγμένο με 1-2 κουταλιές μαγειρική σόδα, καθαρό σφουγγάρι και ήπιο απορρυπαντικό. Ξεβγάλτε και σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
4. Το σημείο που αποθηκεύουμε τα κρέατα στο ψυγείο Μικρόβια: Salmonella, E. coli και μούχλα Τι να κάνετε: Μια φορά τον μήνα, καθαρίστε το με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω για τη φρουτιέρα. Κάντε το ίδιο και κάθε φορά που βλέπετε υγρά ή αίματα από τα κρέατα.
5. Οι επιφάνειες κοπής Μικρόβιο: E. coli Τι να κάνετε: Κατ’ αρχάς, χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής: μία για φρούτα και λαχανικά, και μία για κρέατα και θαλασσινά. Πλένετε την καθεμία ξεχωριστά σε ζεστή σαπουνάδα και στεγνώνετε πάντα καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, γιατί τα μικρόβια κάνουν πάρτι σε περιβάλλοντα με υγρασία.
6. Το δοχείο του blender Μικρόβια: Salmonella, E. coli και μούχλα Τι να κάνετε: Για να το καθαρίσετε σωστά, αποσυναρμολογήστε εντελώς το blender και τοποθετήστε όλα τα μέρη του στο πλυντήριο πιάτων, μετά από κάθε χρήση.
7. Οι πάγκοι της κουζίνας Μικρόβιο: E. coli Τι να κάνετε: Το να τους καθαρίζετε με υγρά σφουγγάρια ή πετσέτες αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας, και κάνει τους πάγκους σας hot spots για τα μικρόβια. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό και χαρτί κουζίνας για να καθαρίσετε αυτές τις επιφάνειες.
8. Τα ανοιχτήρια (ειδικά αυτά για τις κονσέρβες) Μικρόβια: Salmonella, E. coli και μούχλα Τι να κάνετε: Με το απλό ξέβγαλμα –που κάνουμε οι περισσότεροι– δεν καθαρίζουμε τα ανοιχτήρια, τα οποία έρχονται σε απευθείας επαφή με φαγητά. Βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων μετά από κάθε χρήση, ή αν τα πλένετε στο χέρι δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία γύρω από τις λεπίδες.
9. Οι λαστιχένιες σπάτουλες Μικρόβια: E. coli και μούχλα Τι να κάνετε: Βάλτε τις στο πλυντήριο πιάτων μετά από κάθε χρήση
10. Τα βαζάκια που κλείνουν με λάστιχο Μικρόβια: Salmonella και μούχλα Τι να κάνετε: Πλένετε τακτικά τόσο τα βαζάκια όσο και τα καπάκια τους στο πλυντήριο πιάτων, μετά από κάθε χρήση. Αν τα πλένετε στο χέρι, χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα και επιμείνετε περισσότερο στα λαστιχένια τμήματα, που έχουν την τάση να μαζεύουν περισσότερα μικρόβια. Ξεβγάλτε καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε.