Πώς χτίζεται ένα σπίτι;

Έχετε επιτέλους αποφασίσει να χτίσετε το δικό σας σπίτι στο οικόπεδο που αφήνατε ως τώρα ανεκμετάλλευτο. Το in2life μιλάει με την ειδικό και «χτίζει» μαζί σας το σχέδιο των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να νιώσετε «σαν στο σπίτι σας».
Πώς χτίζεται ένα σπίτι;
του Γιώργου Κόκουβα

Έχετε κουραστεί να μένετε στο νοίκι και θέλετε να χτίσετε απ’ την αρχή το δικό σας σπίτι. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να δείτε το οικόπεδο που αφήνατε ανεκμετάλλευτο να μετατρέπεται σε παλατάκι. Εσείς βάζετε το οικόπεδο, η αρχιτέκτων μηχανικός Άντα Μελά τις πληροφορίες και εμείς την ευχή να κάνετε σύντομα ποδαρικό στο νέο σας σπιτικό.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αναθέσετε την δημιουργία του σπιτιού σας σε έναν αρχιτέκτονα μηχανικό ή σε έναν πολιτικό μηχανικό. Αυτός είναι που θα αναλάβει τις περισσότερες γραφειοκρατικές περιπέτειες της οικοδόμησης αλλά και τον συντονισμό της κεντρικής ιδέας που θα δώσει «τοίχο και οστά» στο όνειρό σας και θα συντονίσει την ομάδα των μηχανικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

«Ο μηχανικός αναλαμβάνει να ελέγξει τα συμβόλαια και να τα διασταυρώσει με το τοπογραφικό του οικοπέδου, βρίσκοντας τους όρους της δόμησης από την πολεοδομία», μάς λέει η κ. Μελά. Με άλλα λόγια, ο αρχιτέκτονας μηχανικός ή ο πολιτικός μηχανικός συγκεντρώνει τις βασικές πληροφορίες που ορίζουν το ύψος, τους χώρους και την χρήση του οικοδομήματος που μπορείτε να χτίσετε.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το επόμενό σας βήμα είναι να καθίσετε με τον αρχιτέκτονα και να συζητήσετε πώς φαντάζεστε το σπίτι σας. Αν έχετε πλήρη εικόνα του σπιτιού στο μυαλό σας και μπορείτε να αποτυπώσετε τα βασικά σχέδια, δεν είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε αρχιτέκτονα, καθώς η βοήθεια του πολιτικού μηχανικού είναι αρκετή, τουλάχιστον αν δεν έχετε σκοπό να φτιάξετε ένα σπίτι άνω των δύο ορόφων. 

Μια βασική ιδέα για τους χώρους που χρειάζεστε και την διαρρύθμισή τους είναι αρκετή για να αποτυπωθεί με χαρτί και μολύβι αυτό που θα γίνει ο χώρος μέσα στον οποίο θα ζείτε τα επόμενα χρόνια. Πάντα όμως πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το σπίτι μας πρέπει να ανταποκρίνεται στις λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και κινούνται μέσα σε αυτό.

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική μελέτη του σπιτιού, είναι απαραίτητη και η στατική μελέτη, τα σχέδια δηλαδή που αφορούν τις κολώνες του οικοδομήματος και τα υποστηρικτικά στοιχεία. Αυτό το στάδιο είναι βασικό, γιατί σίγουρα δεν θέλετε το καινούριο σας σπίτι να γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Υπεύθυνος για τα στατικά είναι ο πολιτικός μηχανικός.

Ο μηχανολόγος μηχανικός αναλαμβάνει τώρα να επιμεληθεί τα σχέδια της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της εξωτερικής θερμομόνωσης, η οποία πια επιβάλλεται και μας γλιτώνει από σπατάλη ενέργειας, τη μελέτη για το φυσικό αέριο, όπου απαιτείται και φυσικά τη μελέτη της πισίνας για τους τυχερούς της υπόθεσης.

«Ο μηχανικός βγάζει τελικά το κόστος της κατασκευής και της σχετικής άδειας», μας ενημερώνει η κ. Μελά για το επόμενο στάδιο της οικοδόμησης, και αν συμφωνείτε με τα σχέδια και το νούμερο, η επόμενη στάση σας είναι η πολεοδομία. Εκεί κατατίθεται ο φάκελος του εν δυνάμει σπιτιού σας για να ελεγχθούν τα σχέδια και τα φορολογικά στοιχεία (οι αμοιβές δηλαδή των μηχανικών). 

Η χρηματική αμοιβή των μηχανικών που θα αναλάβουν το σπίτι σας καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα εκτείνεται το οίκημα και την περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο. Οι μηχανικοί θα σας ενημερώσουν πριν την έναρξη των εργασιών για το ύψος της αμοιβής που θα λάβουν.

Η έγκριση της πολεοδομίας σημαίνει ότι έχετε προχωρήσει ως εδώ νόμιμα και μπορεί να ξεκινήσει το χτίσιμο. Η άδεια που κατέχετε διαρκεί για τέσσερα χρόνια, μέσα στα οποία θα πρέπει να έχουν τεθεί έστω τα θεμέλια. Επίσης, όπως μας αναφέρει η κ. Μελά, αν μέσα σε αυτά τα τέσσερα έτη αλλάξετε γνώμη για κάποιο μέρος των σχεδίων –αν για παράδειγμα αποφασίσετε ξαφνικά ότι θέλετε οπωσδήποτε τζάκι στο σαλόνι σας- , θα πρέπει να απευθυνθείτε και πάλι στην πολεοδομία για να αποκτήσετε το δικαίωμα αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας.

Οι οικοδομικές διαδικασίες είναι έτοιμες να αρχίσουν. Δεν χρειάζεται να …σφάξετε κόκορα στα θεμέλια για να έχει τύχη το φτωχικό σας, αλλά να ενημερωθείτε για τα υλικά, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην οικοδομή. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός συνήθως αναλαμβάνει όλα τα επιμέρους τμήματα, να βρει δηλαδή οικοδομικό συνεργείο και αργότερα υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ.

Πρώτο πιάνει δουλειά το συνεργείο εκσκαφής, το οποίο θα δημιουργήσει τον χώρο για ένα πιθανό υπόγειο και φυσικά για τα θεμέλια του σπιτιού. Το «μίγμα της σταθερότητας» αποτελείται από μπετόν και σίδηρο, γνωστό και ως οπλισμένο σκυρόδεμα.

Με τα ίδια υλικά στην συνέχεια, αφού φτάσουμε στην επιφάνεια του εδάφους, κατασκευάζεται ο σκελετός της οικοδομής. Αμέσως μετά αρχίζει το χτίσιμο του σπιτιού, δηλαδή η ανέγερση των τοίχων, των μπαλκονιών κλπ, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των σχεδίων. Η ως εδώ διαδικασία, ενδεικτικά για ένα διώροφο σπίτι, θα πάρει γύρω στους τρεις με τέσσερις μήνες, αλλά όλα εξαρτώνται πάντα από τις δυσκολίες που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Το σοβάτισμα και το βάψιμο συνεχίζουν την πορεία προς την ολοκλήρωση του σπιτιού σας, ενώ τα συνεργεία κουφωμάτων και οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι τεχνίτες δαπέδων θα τερματίσουν τις σειρές εργασιών που χρειάζονται για να μεταμορφωθεί ένα άδειο οικόπεδο σε ένα σπίτι με τα όλα του.

Όταν, λοιπόν, η οικοδομή έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να «ανοίξετε την πόρτα» στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό. Λίγη ορθοστασία στην ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για να γίνει το φρεσκοχτισμένο παλατάκι σας κατοικήσιμο.

Εφόσον οι σχετικές άδειες δοθούν, και οι τοίχοι, τα πατώματα και όλες οι λεπτομέρειες πάρουν την τελική τους μορφή, το μόνο που λείπει είναι η φαντασία σας, τα έπιπλα, η εφαρμογή των διακοσμητικών ικανοτήτων σας και τελευταίο και κυριότερο η ζωντάνια και η αγάπη σας για να έχουν τύχη... οι τοίχοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v