Τα λάθη που κάνεις στο πλύσιμο των ρούχων

Το ήξερες ότι τα ρούχα δεν τα ξεχωρίζουμε μόνο κατά χρώμα αλλά και κατά ύφασμα; Και άλλα πέντε λάθη που βλάπτουν και τα ρούχα και το πλυντήριό σου.
Τα λάθη που κάνεις στο πλύσιμο των ρούχων
Κουμπώνεις τα φερμουάρ πριν βάλεις τα τζιν στο πλυντήριο; Ξεκουμπώνεις τα κουμπιά των πουκαμίσων; Αφήνεις την πόρτα ανοιχτή όταν βγάλεις τα ρούχα, να στεγνώσει ο κάδος; Οι περισσότεροι δεν τα κάνουμε όλα αυτά, ενώ θα έπρεπε. Ιδού τα συνηθέστερα λάθη του πλυντηρίου ρούχων, και γιατί πρέπει να σταματήσεις να τα κάνεις… χτες.

Χρησιμοποιείς παραπάνω απορρυπαντικό απ’ όσο χρειάζεται

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι περισσότερο απορρυπαντικό σημαίνει καθαρότερα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το έξτρα απορρυπαντικό δεν ξεβγάζεται καλά, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει υπολείμματα στα ρούχα, τα οποία με την σειρά τους γίνονται μαγνήτης για τα σωματίδια της σκόνης, αφήνουν τους λεκέδες να ποτίσουν πιο εύκολα το ύφασμα και προσελκύουν βακτήρια επάνω στα ρούχα σου, με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να τα πλένεις πιο συχνά. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να μην γεμίζεις μέχρι πάνω τον μετρητή του απορρυπαντικού όταν βάζεις πλυντήριο.

Ξεχωρίζεις τα ρούχα μόνο κατά χρώμα, όχι κατά ύφασμα

Όλοι ξέρουν ότι τα ανοιχτόχρωμα πλένονται ξεχωριστά από τα σκούρα, αλλά αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως κανονικά πρέπει να ξεχωρίζουμε και τα υφάσματα: Τα βαριά ρούχα, όπως τα τζιν και τα πουλόβερ πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα μπλουζάκια και τα καλοκαιρινά φορέματα, γιατί η τριβή μπορεί να προκαλέσει φθορές στα ελαφριά, ευαίσθητα υφάσματα. Για τον ίδιο λόγο είναι καλή ιδέα πετσέτες, σεντόνια και λοιπά ογκώδη αντικείμενα να πλένονται μόνα τους. Το ίδιο ισχύει για ό,τι χνουδωτό μπορεί να αφήσει τρίχες επάνω σε βαμβακερά και λοιπά ελαφρά υφάσματα.

Δεν κλείνεις τα φερμουάρ

Τα δοντάκια των φερμουάρ μπορούν να προκαλέσουν φθορές σε άλλα υφάσματα μέσα στο πλυντήριο, γι’ αυτό πρέπει πάντα τα ρούχα με φερμουάρ να πλένονται κουμπωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τα σουτιέν.

Κουμπώνεις τα κουμπιά

Το αντίθετο του κανόνα των φερμουάρ ισχύει για τα ρούχα με κουμπιά, τα οποία πρέπει να μπαίνουν το πλυντήριο ξεκούμπωτα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να ξεχειλώσουν οι κουμπότρυπες και να χαλαρώσουν τα κουμπιά. Αυτό ισχύει για όλα τα κουμπιά: Και για εκείνα στα μανίκια ή στους γιακάδες των πουκαμίσων, τα οποία τείνουμε να ξεχνάμε κουμπωμένα.

Κλείνεις την πόρτα του πλυντηρίου με το που βγάλεις τα ρούχα

Τα πλυντήρια που έχουν την πόρτα μπροστά (και όχι από πάνω) είναι διαβόητα για την τάση τους να παγιδεύουν υγρασία και βακτήρια στο λάστιχο της πόρτας, όπου μπορεί να συσσωρευτούν μούχλα και δυσάρεστες οσμές. Γι’ αυτό καλό είναι κάθε φορά που αδειάζεις το πλυντήριο να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για δυο-τρεις ώρες, έτσι ώστε να στεγνώσει εντελώς και να εξατμιστεί όλη η υγρασία που έχει παγιδευτεί στο λάστιχο.

Δεν καθαρίζεις τακτικά το πλυντήριο

Το μηχάνημα που φροντίζει για την καθαριότητα των ρούχων μας χρειάζεται και το δικό του καθάρισμα μια φορά στις τόσες. Τα υπολείμματα απορρυπαντικού, τα βακτήρια από τα βρώμικα ρούχα, τα κατάλοιπα του σκληρού νερού και η μούχλα συσσωρεύονται στο πλυντήριο με την πάροδο του χρόνου, και γι’ αυτό είναι σημαντικό μια φορά τον μήνα να βάζεις το πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, αν έχει, ή αν όχι να κάνεις μια πλύση με τον κάδο άδειο, με ζεστό νερό (στους 40-50 βαθμούς) και ξύδι αντί για απορρυπαντικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v