5 σημεία του σπιτιού πιο βρώμικα από όσο φαντάζεσαι
Αν πίστευες ότι το μπάνιο είναι το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Τα μικρόβια καραδοκούν εκεί που δεν τα περιμένεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα σπίτι; Αν το μυαλό σου πήγε στη λεκάνη της τουαλέτας και τα πέριξ αυτής… συγχαρητήρια, μόλις έκανες το πιο συνηθισμένο λάθος. Τα μικρόβια έχουν την κακή συνήθεια να κρύβονται στα μέρη που τα περιμένεις λιγότερο, και έτσι καταφέρνουν να μακροημερεύουν. Ιδού οι πέντε μεγαλύτερες αποικίες τους στο σπίτι σου.
Οι επιφάνειες κοπής
Ακόμα και αν τις πλένεις κάθε φορά αφού τις χρησιμοποιήσεις, έρευνες λένε ότι έχουν σε μεγάλο ποσοστό βακτήρια σαλμονέλας και e. Coli. Ιδανικά, καλό θα ήταν να έχεις ξύλινες επιφάνειες κοπής από καλό, μη πορώδες ξύλο, και μάλιστα τρεις ξεχωριστές για κρέας, για κοτόπουλο και για τυριά-λαχανικά. Πλένονται απαρεγκλίτως μετά από κάθε χρήση (ακόμα και για την ίδια συνταγή, αν πχ έκοψες τα κρεμμυδάκια σου και τώρα θέλεις να κόψεις κάτι άλλο) κατά προτίμηση στο πλυντήριο πιάτων –αλλιώς με ζεστό νερό και σαπούνι.
Οι διακόπτες της κουζίνας και του φούρνου
Βάζουμε στοίχημα πως δεν τους είχες σκεφτεί ποτέ. Κι όμως, είναι από τα πιο βρώμικα σημεία μέσα στο σπίτι, αφενός γιατί πετάγονται πάνω τους πιτσιλιές όσο μαγειρεύουμε, αφετέρου γιατί πάνω στη διαδικασία –και την έξαψη– της μαγειρικής, τους πιάνεις συχνά με βρώμικα χέρια. Δες αν μπορείς να τους αφαιρέσεις (κάποιοι βγαίνουν) και να τους πλύνεις με ζεστό νερό και σαπούνι, αν όχι θυμήσου να τους τρίβεις τακτικά με σφουγγαράκι και αντιμικροβιακό σαπούνι.
Οι βρύσες
Μπαίνεις χαρωπός/η στο σπίτι και πας γραμμή στο μπάνιο να πλύνεις τα χέρια σου πολύ σχολαστικά, και πολύ καλά κάνεις, αυτό που δεν σκέφτεσαι όμως είναι τι ωραία φωλίτσα κάνουν για τα μικρόβια που είναι στα χέρια σου οι βρύσες τη στιγμή που τις ανοίγεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζεις κάθε δυο-τρεις μέρες τις βρύσες του μπάνιου και της κουζίνας με ζεστό νερό και σαπουνάδα –και μια που μιλάμε για λαβές που πιάνεις αφηρημένος/η, κάνε με το σφουγγαράκι και την λαβή της πόρτας του ψυγείου.
Η καφετιέρα
«Την πλένω μετά από κάθε χρήση, σοβαρευτείτε» σε ακούμε να λες. Τι πλένεις, όμως; Το εξάρτημα στο οποίο πέφτει ο καφές, σωστά; Ναι βέβαια, γι’ αυτό το 50% των δοχείων νερού που ελέγχθηκαν από το αμερικάνικο NSF είχαν υπολείμματα μούχλας και ζυμομύκητα. Κοιτάς σοκαρισμένος/η την τελευταία γραμμή και σκέφτεσαι ότι το κομμάτι της καφετιέρας που μπαίνει το νερό δεν το έχεις πλύνει ποτέ; Κι εμείς.
Το βαζάκι με τις οδοντόβουρτσες
Πες την αλήθεια, ξεπλένεις και σκουπίζεις την οδοντόβουρτσά σου (όχι το τμήμα με τις τρίχες, το υπόλοιπο) κάθε φορά πριν την τοποθετήσεις πίσω στη θέση της; Όχι, ήμασταν βέβαιοι. Μας το επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία του NSF, που βρήκε e.coli στο 27% των βάζων οδοντόβουρτσας που έλεγξε, και σταφυλόκοκκο στο 17% εξ αυτών. Όμορφα, ε; Βάλε στο πρόγραμμα να πλένεις και ό,τι είναι αυτό μέσα στο οποίο κάθονται οι οδοντόβουρτσές σου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.