Ζυμαρικά: Πέντε συνταγές για «μακαρονάδες»

Ξεφύγετε για λίγο την μονοτονία της Ναπολιτάνα και της Μπολονέζ και δοκιμάστε πέντε λαχταριστές, ιδιαίτερες και αρκετά εύκολες συνταγές με ζυμαρικά για κάθε γούστο και διάθεση.
Ζυμαρικά: Πέντε συνταγές για «μακαρονάδες»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στην ερώτηση «Τι να μαγειρέψω σήμερα;», η πιο συνήθης απάντηση είναι «Ζυμαρικά». Επειδή όμως τα ζυμαρικά μπορούν να γίνουν μια πολύ βαρετή υπόθεση, ιδιαίτερα αν έχετε μπει και εσείς στην ρουτίνα «μπολονέζ- ναπολιτάνα – μπολονέζ», έχουμε να σας προτείνουμε πέντε εναλλακτικές συνταγές με βάση το all time classic για σπιτική γαστρονομία υλικό, οι οποίες ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.

Μαύρα Tonnarelli με αυγοτάραχο και καυτερή πιπεριά
Για τους λάτρεις των «παράξενων» θαλασσινών γεύσεων.

Θα χρειαστείτε:
*Αλάτι χοντρό θαλασσινό
*Παρθένο ελαιόλαδο
*4 σκελίδες σκόρδο
*Μία πιπεριά πράσινη καυτερή
*1 πακέτο Tonnarelli al nero di seppia (Μαύρα ζυμαρικά φτιαγμένα με μελάνι σουπιάς)
*1 βαζάκι τρίμμα αυγοτάραχου Τρικαλινός
*Φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα Tonnarelli για 10 λεπτά περίπου σε μπόλικο νερό και αλάτι. Ταυτόχρονα δεν τρίβουμε, αλλά κόβουμε το σκόρδο και την πιπεριά σε πολύ λεπτές ροδέλες (με πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι). Προσθέτουμε ή αφαιρούμε σκόρδο και πιπεριά από τη συνταγή, ανάλογα με το πόσο σκορδάτο ή/και καυτερό θέλουμε το αποτέλεσμα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και ζεματάμε το σκόρδο και την πιπεριά, έτσι ώστε να πάρουν χρυσό χρώμα, αλλά όχι να καούν. Όταν η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί, προσθέτουμε τα στραγγισμένα και βρασμένα Tonnarelli και ανακατεύουμε ευγενικά, ώστε να λαδωθούν ομοιόμορφα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε το τρίμμα του αυγοτάραχου (υπολογίζουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ανά μερίδα) και ξανα-ανακατεύουμε. Σερβίρουμε προσθέτοντας στο πιάτο τριμμένο φρέσκο μαϊντανό.

Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog Telegourmet.

Η Μακαρονάδα του Κρασοπατέρα
Μια συνταγή κατευθείαν από Τοσκάνη.

Θα χρειαστείτε:
Για 2 άτομα θα χρειαστείτε:
Ένα πακέτο πέννες (500 γρ.)
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, κόκκινα (υπολογίζουμε 1 ανά άτομο)
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Παρμεζάνα τριμμένη σε φλίδες (πέταλα)
Φρέσκο μαϊντανό
Αλάτι χοντρό, φρέσκο πιπέρι

Για την εκτέλεση, πατήστε το PLAY

 



Carbonara – κάπως πιο – light

Θα χρειαστείτε:
* 1 πακέτο σπαγγέτι ολικής άλεσης ή πέννες ολικής άλεσης
*1 κουτάκι κρέμα γάλακτος light
* 200 γρ. edam
* 100 γρ.bacon
* 100 γρ. γαλοπούλα καπνιστή
* Ένα κουτάκι μανιτάρια
* Δύο κουταλιές της σούπας αλάτι
* Δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει, μαζί με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το edam, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει σε κυβάκια. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, αφού την ψιλοκόψουμε και αυτή. Ανακατεύουμε το μίγμα συνεχώς. Μόλις το μίγμα βράσει, ανακατεύουμε για ένα ακόμη λεπτό και η σάλτσα είναι έτοιμη. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό μαζί με ένα κουτάλι της σούπας αλάτι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να βράσουν για επτά λεπτά (al dente). Στραγγίζουμε και σε μία πιατέλα σερβίρουμε τα μακαρόνια περιχύνοντας με την σάλτσα.

Πέννες με μοσχάρι και μανιτάρια
Πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, ιδανικό για μετά την προπόνηση.

Θα χρειαστείτε:
Για τέσσερεις μερίδες.
*230 γρ. άπαχο φιλέτο μοσχαριού
*1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
*3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
*2 κουταλιές σούπας ρίγανη
*130 γρ. μανιτάρια
*350 γρ. πολτός τομάτας
*240 γρ. πέννες ολικής άλεσης

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πέννες με λίγο αλάτι για 8 λεπτά. Σε αντικολλητικό σκεύος σωτάρουμε το κομμένο φιλέτο μοσχαριού με το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τη ρίγανη και το αλάτι. Μετά από δέκα λεπτά προσθέτουμε και τα μανιτάρια. Όταν το κρέας είναι ψημένο, προσθέτουμε τον πολτό τομάτας και αφήνουμε το μείγμα για άλλα τρία λεπτά στη φωτιά. Σερβίρουμε τις πέννες και προσθέτουμε την σάλτσα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Tορτελλίνι με ρόκα, γαρίδες και ούζο

Θα χρειαστείτε:
* 500 γραμ. Tορτελλίνι με τυρί
* 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
* 100 γρ. ρόκα ψιλοκομμένη
* 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
* 500 γραμ. γαρίδες μέτριες
* ½ ποτήρι κρασιού ούζο
* 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος light
* Πιπέρι χονδρό
* Λίγη τριμμένη παρμεζάνα
* αλάτι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε. Σοτάρουμε στο βούτυρο τα κολοκύθια για πέντε λεπτά, προσθέτουμε τις γαρίδες και μετά το ούζο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουνγια πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και μόλις πάρει 1-2 ελαφριές βράσεις, το βγάζουμε από την φωτιά. Βράζουμε τα τορτελλίνι, τα σουρώνουμε και τα περιχύουμε με την σάλτσα, προσθέτουμε την ρόκα και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v