Πέντε συνταγές για ψάρι

Πέντε πεντανόστιμες, υγιεινές και ελαφριές συνταγές με πρωταγωνιστή τον βασιλιά της καλοκαιρινής κουζίνας, που θα αγαπήσουν ακόμα και όσοι δεν προτιμούν το ψάρι.
Πέντε συνταγές για ψάρι
Πέρα από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τις ελάχιστες θερμίδες και τις πολύτιμες πρωτεΐνες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τα ψάρια μπορούν να προσφέρουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις, είτε ψημένα απλά στον φούρνο ή στη σχάρα, είτε μαγειρεμένα… μαεστρικά με μυρωδικά και άλλα συνοδευτικά.

Οι παρακάτω συνταγές φέρνουν το ψάρι στο επίκεντρο του σπιτικού τραπεζιού και υπόσχονται να σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Πέρκα με πατάτες στον φούρνο

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 άτομα):
1 κιλό φιλέτο πέρκας
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4-5 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι μαϊντανό
Λίγο θυμάρι
1 ½ ποτήρι ζεστό νερό
Αλάτι – πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Ξεπλένετε το φιλέτο, το τοποθετείτε στο ταψί μαζί με τις πατάτες και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα τηγάνι μαραίνετε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι, το λεμόνι και το νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Περιχύνετε την σάλτσα στο ταψί με την πέρκα και τις πατάτες, πασπαλίζετε με μαϊντανό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά –μέχρι, ουσιαστικά, να ψηθούν οι πατάτες.

Λαβράκι στο χαρτί

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 άτομα):
Ένα μεγάλο λαβράκι (γύρω στο 1 με 1μιση κιλό)
½ ματσάκι φρέσκο μάραθο
Λίγα κλαράκια μαντζουράνα
1 ματσάκι μαϊντανό
3-4 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα τους)
3 λεμόνια με την φλούδα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χαρτί ψησίματος

Τι θα κάνετε:
Πλένετε το ψάρι -καλό είναι να το αγοράσετε καθαρισμένο- και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Απλώνετε στον πάγκο δύο μεγάλα, μακρόστενα χαρτιά ψησίματος, το ένα δίπλα στο άλλο, και άλλα δύο από πάνω τους σταυρωτά, ώστε να σχηματιστεί ένα αυτοσχέδιο ταψάκι. Βάζετε πάνω τα μυρωδικά, τα σκόρδα και τις φέτες λεμονιού. Έπειτα αλατίζετε καλά το ψάρι, μέσα και έξω, και το ακουμπάτε και αυτό από πάνω. Ρίχνετε το λάδι σε όλη την επιφάνεια και κλείνετε προσεκτικά το χαρτί, ώστε να σχηματιστεί ένα πακέτο. Το ακουμπάτε σε ένα ταψάκι, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Φιλέτα μπακαλιάρου με σάλτσα μουστάρδας

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 άτομα):
8 φιλετάκια μπακαλιάρου
Αλάτι – πιπέρι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα καλής ποιότητας
Χυμός από δύο λεμόνια
½ κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κάπαρη (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε:
Αλατοπιπερώνετε τα φιλετάκια, τα βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και προσθέτετε νερό ως τη μέση. Σκεπάζετε το τηγάνι και ψήνετε σε μέτρα φωτιά για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα. Στο ζουμάκι που έμεινε προσθέτετε το κρασί, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού και τα αφήνετε 2-3 λεπτά να βράσουν. Ωστόσο σε ένα φλιτζανάκι με 3 κουταλιές νερό διαλύετε το κορν φλάουρ, το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε. Προσθέτετε αν θέλετε και την κάπαρη. Μόλις πήξει λίγο η σάλτσα αποσύρετε το σκεύος από την φωτιά.

Σερβίρετε τα φιλέτα περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γαύρος σαγανάκι

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για συνοδευτικό πιάτο):
Μισό κιλό γαύρο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας κέτσαπ
½ στημένο λεμόνι
Τριμμένη φέτα (ποσότητα ανάλογη με τα γούστα)
Μισή καυτερή πιπεριά
Λίγη ρίγανη
Αλάτι – πιπέρι
Λίγο λάδι

Τι θα κάνετε:
Βάζετε σε τηγανάκι όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί, και σκεπάζετε με νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση των γαύρων. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά, προσθέτετε τη φέτα και αφήνετε για ακόμα 2-3 λεπτά και… είναι έτοιμο!

Σαρδέλες τυλιχτές σε αμπελόφυλλα

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 2 άτομα):
Μισό κιλό μεγάλες σαρδέλες, πλυμένες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι και κόκαλο
Αμπελόφυλλα, τόσα όσα και οι σαρδέλες
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες (ημικύκλια)
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές ροδέλες
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 ντομάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι - πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Ζεματήστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και γεμίστε την κοιλιά κάθε σαρδέλας με λίγο μαϊντανό, λίγο σκόρδο και μία φέτα λεμόνι. Τυλίξτε σφιχτά την κάθε σαρδέλα με ένα αμπελόφυλλο.

Όταν ολοκληρώσετε το τύλιγμα απλώστε το ταψί πρώτα τις ντομάτες, μετά τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε πάνω τους τις σαρδέλες βάζοντας και ανάμεσά τους φετούλες με λεμόνι. Όσο μαϊντανό και σκόρδο περισσέψει μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από τις σαρδέλες. Ραντίζετε με λάδι και ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v