Καθαρίστε τον αέρα του σπιτιού σας με φυτά εσωτερικού χώρου

Ομορφαίνουν τον χώρο, μας φτιάχνουν την διάθεση και, κυρίως, καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε από επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι απλώς «διακοσμητικά». Έξι… γλάστρες το αποδεικνύουν, αφήνοντάς μας να αναπνεύσουμε.
Καθαρίστε τον αέρα του σπιτιού σας με φυτά εσωτερικού χώρου
Θα είμαστε σαφείς εξ αρχής: Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντικαθιστούν την δράση ενός ιονιστή αέρα ή τον επαρκή εξαερισμό του σπιτιού σας. Αποτελούν, όμως, εξαιρετικό «υποστηρικτικό σύστημα» σε αυτή τη διαδικασία, καθώς μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερη ποσότητα τοξικών ουσιών από όση μπορούσατε να φανταστείτε.

Οι ερευνητές, ευτυχώς, το φαντάστηκαν. Και όχι όποιοι κι όποιοι ερευνητές – η NASA έβαλε πρόσφατα στο μικροσκόπιο τις… γλάστρες της, μελετώντας τρόπους να μειώσει την μόλυνση του αέρα στους διαστημικούς της σταθμούς. Εμείς μελετήσαμε τα αποτελέσματα των πειραμάτων της, βάλαμε στην εξίσωση τις μειωμένες ανάγκες φροντίδας κάθε φυτού για τους εργένηδες και όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο να αφιερώνουν σε πότισμα και ψέκασμα, καθώς και τον οικονομικό παράγοντα, και καταλήξαμε σε έξι επιλογές φυτών εσωτερικού χώρου που θα σας αφήσουν να αναπνεύσετε ελεύθερα και πιο καθαρά.

*Σανσεβιέρια

Πιο γνωστή ως «γλώσσα της πεθεράς» ή «φυτό φίδι», η σανσεβιέρια δεν είναι τόσο απειλητική όσο ακούγεται. Αντίθετα, φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο, η τολουΐνη κ.α., τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα από κοινά αντικείμενα όπως το μελάνι, ο αφρός ή οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα – μπορείτε να την αφήσετε μέχρι και δύο μήνες χωρίς νερό και να αντέξει – ενώ παράγει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας οξυγόνο, κι ακόμη περισσότερο την νύχτα, κάτι που το καθιστά ιδανικό σύμμαχό σας στο υπνοδωμάτιο.

*Κισσός των νήσων του Σολομώντα

Το επίσημο όνομά του είναι «Epipremnum aurem» (ήτοι επίπρεμνον το χρυσόν ή «πόθος»). Φιλτράρει μεγάλες ποσότητες φορμαλδεΰδης, αλλά και των υπόλοιπων επικίνδυνων τοξικών ουσιών (τριχλωροαιθυλένιο, τολουΐνη, βενζόλιο και ξυλόλιο). Επίσης, είναι γνωστό για την αφαίρεση μονοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κάνοντας έτσι πιο ποιοτικό τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, ενώ χρειάζεται πότισμα σε φυσιολογική συχνότητα και λίγο ήλιο.

*Σπαθίφυλλο

Ιδανικό φυτό για το σπίτι αλλά και για το γραφείο σας, το σπαθίφυλλο (ή “peace lilly”) καθαρίζει τον αέρα από όλες τις παραπάνω ουσίες, αλλά και από την αμμωνία. Ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά, χάρη στα όμορφα άνθη του που θυμίζουν κρίνο. Το σπαθίφυλλο μεγαλώνει κυρίως σε πλάτος και όχι σε ύψος, ενώ «αντιπαθεί» την απευθείας επαφή με το φως του ήλιου και τις θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών Κελσίου.

*Δράκαινα

Η πλήρης ονομασία της είναι «dracaena marginata» (ή red-edged dracaena) και συνίσταται από τη NASA για την ικανότητά της να απορροφά ικανή ποσότητα από όλες τις τοξικές ουσίες που αναφέραμε, κυρίως από το βενζόλιο, που προέρχεται για παράδειγμα από τον καπνό του τσιγάρου και αποτελεί καρκινογόνο ουσία. Χρειάζεται λίγη προσοχή, και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο πότισμα – μπορείτε να την ποτίζετε και σε ακανόνιστα διαστήματα, ενώ «αντιπαθεί» το άμεσο ηλιακό φως και το νερό που περιέχει φθόριο. Επιπλέον, οι εντυπωσιακές κόκκινες άκρες των μακρόστενων φύλλων της προσδίδει στιλ στην διακόσμησή σας.

*Φοίνικας Αρέκα (chrysalidocarpus lutescens)

Το όμορφο παλμοειδές φύλλωμα ενός… μίνι φοίνικα θα διακοσμήσει υπέροχα τον χώρο σας, ενώ η δυνατότητά του να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο τον καθιστά έναν μικρό «ιονιστή». Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο μέτρα σε ύψος, ενώ όσο μεγαλώνει, αυξάνονται οι «καθαριστικές» του ιδιότητες. Χρειάζεται μέτρια υγρασία και φως, ενώ όσο μεγαλώνει παίρνει χρυσοκίτρινο χρώμα και δεν αποκλείεται να αποκτήσει άνθη. Κάθε δύο ή τρία χρόνια χρειάζεται αλλαγή γλάστρας.

*Ζέρμπερα

Αν δεν θέλετε άλλη μία «πρασινάδα» στο σπίτι σας και προτιμάτε κάτι πιο φανταχτερό, τα εντυπωσιακά, λαμπερά άνθη της ζέρμπερας δεν θα σας απογοητεύσουν. Εκτός από ομορφιά, όμως, θα σας απαλλάξουν από σημαντική ποσότητα τριχλωροαιθυλενίου, που απελευθερώνεται στον αέρα κυρίως κατά το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων. Αν υπάρχει επαρκής φυσικός φωτισμός, καλό θα ήταν να το τοποθετήσετε κοντά στο υπνοδωμάτιο ή στον χώρο όπου έχετε το πλυντήριό σας.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v