Φυτά εσωτερικού χώρου: Κατ’ οίκον… δάσος

Φανταχτερά ανθούρια, τροπικές ζάμιες ή παχύρα για καλή τύχη στο σπίτι; Επιλέγουμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, αλλά και εύκολα στην περιποίηση φυτά εσωτερικού χώρου, για να κάνετε το σπίτι σας μια μικρή πράσινη όαση.
Φυτά εσωτερικού χώρου: Κατ’ οίκον… δάσος
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο αφύσικο είναι το να ζούμε κλεισμένοι σε μπετόν; Ίσως αυτό να είναι που μας ωθεί ασυνείδητα να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με φυτά και λουλούδια, προσπαθώντας να φέρουμε… λίγη φύση στο σαλόνι μας.

Τώρα που σιγά-σιγά ο χειμώνας επισκέπτεται τα μπαλκόνια μας, τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν την ιδανική λύση να το πετύχουμε, καθώς όχι μόνο ομορφαίνουν τον χώρο και τον κάνουν πιο «ζωντανό», αλλά σύμφωνα με έρευνες, βοηθούν στην διατήρηση μιας πιο υγιεινής ατμόσφαιρας.

Συγκεκριμένα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, που απορροφά μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε, αλλά και μέσω της ικανότητάς τους να απορροφούν τοξικούς ρύπους που προέρχονται από οικιακές συσκευές και προϊόντα (όπως απορρυπαντικά, βερνίκια, καπνός), τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αποδειχθούν σύμμαχοι για ένα πιο ανθρώπινο σπιτικό.

Ακολουθούν δέκα προτάσεις μας για να γεμίσετε –τρόπος του λέγειν, ειδικά στα υπνοδωμάτιά μας δεν πρέπει να το παρακάνουμε- το σπίτι σας με όμορφα φυτά, αλλά και συμβουλές για να μην σας… μαραθούν.

*Μερικές συμβουλές για… αρχή

-Τα εσωτερικά φυτά εκτιμούν το φως του ήλιου (όπως κάθε φυτό), αλλά δεν χαίρονται ιδιαίτερα όταν έρχονται σε… μετωπική επαφή μαζί του. Τοποθετήστε τα σε μέρος που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένο στο φως, όπως γωνίες, χολ ή θέσεις μπροστά από παράθυρα με κουρτίνες που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία επαρκώς.
-Προσέξτε επίσης να μην τοποθετείτε τα φυτά κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως τα καλοριφέρ ή κάτω από το air condition.
-Όσον αφορά το πότισμα, ο γενικός κανόνας δεν είναι το «τακτικό πρόγραμμα», αλλά η εμπειρική μέθοδος: Αγγίξτε το χώμα για να δείτε πότε έχει συγκρατήσει υγρασία και πότε όχι, και ποτίστε όταν δείτε πως τείνει να γίνει στεγνό. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε χώρος, κάθε σπίτι, κάθε περιοχή, έχει διαφορετική υγρασία και κλίμα, και επομένως το ίδιο φυτό μπορεί να χρειάζεται διαφορετική φροντίδα σε καθένα από αυτά.
-Μην το παρακάνετε με το πότισμα. Αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου είναι ούτως ή άλλως ανθεκτικά στην ξηρασία, και επομένως δεν χρειάζονται νερό πολλές φορές την εβδομάδα.
-Διατηρήστε υγιή και λαμπερά τα φύλλα τους, ψεκάζοντάς τα με λίγο αποσταγμένο νερό.
-Αν παρατηρήσετε καφέ σχηματισμούς περιμετρικά των φύλλων, αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως ο αέρας του σπιτιού είναι πολύ ξηρός, ενώ αν δείτε γκρίζες ή κίτρινες κηλίδες, πως τα ποτίζετε υπερβολικά.

*Φυτά… για μέσα


Ζάμια


Από τα ανθεκτικότερα φυτά εσωτερικού χώρου, η ζαμία φέρνει λίγη τροπική διάθεση στο σαλόνι σας (προέρχεται από την Νότια Αφρική) με τους όμορφους σχηματισμούς των γυαλιστερών πράσινων φύλλων της, ενώ μπορεί να αντέξει ως και εβδομάδες χωρίς πότισμα. Η ζάμια φτάνει συνήθως μέχρι τα 45-60 εκατοστά σε ύψος.


Σπαθίφυλλο


Τα ανάγλυφα φύλλα του παραπέμπουν σε σπαθιά, ενώ ο μακρύς, λεπτός τους μίσχος σε συνδυασμό με το όμορφο λευκό άνθος δίνουν στιλ στο δημοφιλές φυτό. Μάλιστα, όταν είναι υγιές, το σπαθίφυλλο θα σχηματίσει νέα φύλλα, κατευθείαν από το χώμα της γλάστρας του, ενώ θα «φουντώσει» και σε πλάτος. Προσαρμόζεται εξαιρετικά σε κάθε χώρο, αρκεί να μην το φέρετε αντιμέτωπο με δυνατό ήλιο ή με θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών Κελσίου. Αν δείτε τα φύλλα του να μαραίνονται και να κρέμονται, σπεύστε να το ποτίσετε. Όταν το άνθος του σπαθίφυλλου μαραθεί, κόψτε το μαζί με το μίσχο του, όσο πιο χαμηλά γίνεται. Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε την… ευεργετική του δράση: Το σπαθίφυλλο καθαρίζει την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και κατά διαστήματα θα χρειαστεί να καθαρίζετε με ένα υγρό πανάκι τα φύλλα του, ώστε να απομακρύνετε την σκόνη.

Δράκαινα

Μας έρχεται κατευθείαν από την Μαδαγασκάρη και χρησιμοποείται συχνά σε ανθοσυνθέσεις, αλλά μπορεί ωραιότατα να διακοσμήσει από μόνη της τον χώρο σας. Τα λογχωτά της φύλλα αντέχουν πολλά, αλλά όχι την παγωνιά (μην τα αφήσετε σε χώρο με θερμοκρασία κάτω των 15 βαθμών), ενώ καλό είναι να της αλλάζετε την γλάστρα κάθε δύο χρόνια. Υπάρχουν πολλών ειδών δράκαινες – μία από τις πιο ιδιαίτερες είναι η δράκαινα μαρτζινάτα, με το επιβλητικό της ύψος και τα μακρόστενα φύλλα του.

Παχύρα

Το feng shui υποστηρίζει πως αυτό το φυτό φέρνει τύχη και… χρήματα στο σπιτικό που φιλοξενείται. Όπως και να ‘χει πάντως, ομορφαίνει τον χώρο με τα πλατιά φύλλα της και τον κορμό της που… πλέκεται σαν κοτσίδα. Μπορείτε να το βρείτε από μέγεθος μπονσάι μέχρι και ύψους δύο μέτρα. Όσον αφορά το πότισμα, χρειάζεται νεράκι περίπου μία φορά την εβδομάδα, ενώ δεν ανέχεται το απευθείας ηλιακό φως.

Καλαθέα

Ανήκει στην τροπική οικογένεια των μαραντιδών και ξεχωρίζει χάρη στα μεγάλα ασημίζοντα φύλλα της με τους όμορφους σχηματισμούς, που αντέχουν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Χρειάζεται διαρκώς υγρασία και αρκετά υψηλή θερμοκρασία, ενώ «αντιπαθεί» τα ρεύματα αέρα. Καλό είναι να προσθέτετε λίγο υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου δύο φορές τον μήνα. Μπορείτε επίσης να βρείτε και ποικιλία που ανθοφορεί κατά περιόδους, με όμορφα πορτοκαλί ανθάκια.


Ανθούριο


Πολύ καλή επιλογή αν θέλετε χρώμα στο σπίτι σας –αποτελεί και από τα πιο δημοφιλή φυτά για δώρο- το ανθούριο διαθέτει φανταχτερά κόκκινα άνθη, τα οποία παραμένουν… στις επάλξεις όλο τον χρόνο, ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα – απαιτεί πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα και αρκετό, φιλτραρισμένο ηλιακό φως.

Συγκόνιο

Το συγκόνιο μπορεί να δώσει μια ξεχωριστή «φουντωτή» νότα στον εσωτερικό σας χώρο, καθώς εκτός από συμβατικές γλάστρες, τοποθετείται και σε κρεμαστά δοχεία, όπου αναρριχάται και αποκτά πλούσιο φύλλωμα. Δεν χρειάζεται εντατικό πότισμα, αλλά καλό είναι να ψεκάζετε τα φύλλα του συχνά και να τα καθαρίζετε πού και πού με ένα πανάκι για να αφαιρεθεί η σκόνη.

Ντιφεμπάχια

Συχνά αναφέρεται ως ο «Βασιλιάς των φυτών», κι αυτό χάρη στα πλούσια, πιτσιλωτά φύλλα της και στην εξαιρετική αντοχή της στο λιγοστό φως. Ψεκάστε συχνά τα φύλλα της για να τα διατηρήσετε «ζωντανά» και φανταχτερά, και αποφύγετε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 5 βαθμών Κελσίου). Ιδανικά, θα βρει το φως που χρειάζεται σε μια θέση κοντά σε παράθυρο με κουρτίνα, η οποίο φιλτράρει το ηλιακό φως.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v