Προκάτ σπίτι: Φτιαξ’το μόνος σου

Έτοιμα μέσα σε τρεις μήνες, χωρίς να ασχοληθείτε σχεδόν καθόλου –αρκεί να έχετε το οικόπεδο. Τα προκατασκευασμένα σπίτια, λόγω της οικονομικής κρίσης, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Δείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.
Προκάτ σπίτι: Φτιαξ’το μόνος σου
της Έλενας Μπούλια

Έχεις το οικόπεδο αλλά δεν έχεις τα χρήματα για να χτίσεις το σπίτι που θέλεις. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη υπάρχουν για να καλύπτουν τα προκατασκευασμένα σπίτια, τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν το ενδιαφέρων όλο και περισσότερων.

Ακούγοντας, κάποιος που δεν γνωρίζει, την λέξη «προκατασκευασμένο» (προκατ) φαντάζεται σπίτια από χαρτί (ελλενίτ στην καλύτερη περίπτωση), τα οποία κουνιούνται όταν φυσάει και παρασύρονται από το νερό σε περίπτωση πλημμύρας. Σπίτια τα οποία δεν έχουν την παραμικρή ηχομόνωση ή προστασία από την υγρασία, που βράζουν στις μεγάλες ζέστες και γίνονται ιγκλού στις παγωνιές. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Μειονεκτήματα υπάρχουν, φυσικά, και σκοπός του ενδιαφερόμενου είναι να υπολογίσει αν αυτά είναι λιγότερα από τα πλεονεκτήματα.

Τι σημαίνει προκατασκευασμένο;
Είναι πολύ πιθανό, παρατηρώντας το κανείς, να μην αναγνωρίσει ότι πρόκειται για προκατασκευασμένο σπίτι. Πρόκειται για κτίρια που έχουν κανονικά θεμέλια («γραμμικά» όπως θα τόνιζε ένας μηχανικός, που σημαίνει πλατφόρμα και όχι μεμονωμένα υποστυλώματα), χρησιμοποιούν μέταλλο για τον σκελετό, τσιμέντο τόσο για τα θεμέλια όσο και για τις πλάκες των ορόφων, μονωτικά υλικά, αλουμίνια σε πόρτες και παράθυρα, ενώ μπορεί να έχουν έναν ή δύο ορόφους. (φωτο: Καλλέργης)

Η ουσιαστική διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών με τα συμβατικά είναι ότι αποτελούνται από «μέρη» (δομικά στοιχεία), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, συνήθως με οξυγονοκόλληση, και ότι τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορεί να είναι βαριάς μορφής , π.χ. μπετόν, ή ελαφριάς, π.χ. ξύλο ή μέταλλο.

Τα βήματα που πρέπει να κάνετε για την τοποθέτηση προκάτ:
Αρχικά δεν απέχουν πολύ από αυτά που θα κάνατε έτσι κι αλλιώς για να χτίσετε ένα σπίτι: Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τον συντελεστή δόμησης της περιοχής όπου βρίσκεται το οικόπεδό σας για να προσδιορίσετε το μέγεθος του σπιτιού (π.χ. αν ο συντελεστής δόμησης της περιοχής είναι 0,8, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 τ.μ. οικοπέδου μπορεί κανείς να χτίσει έως και 80 τ.μ. σπιτιού. Αν είναι 2,5, κάτι που ισχύει για κεντρικά σημεία της πόλης, μπορεί κανείς να χτίσει έως και 250 τ.μ. σπιτιού. Ο μηχανικός που θα αναλάβει την επίβλεψη του έργου κατασκευής θα σας ενημερώσει και για άλλους περιοριστικούς όρους, αν υπάρχουν, όπως τον συντελεστή κάλυψης και το από πού μπορεί κανείς να ξεκινήσει να χτίζει -π.χ. πλευρά οικοπέδου ή απόσταση από δρόμο).

Εφόσον μπορείτε να χτίσετε στο εν λόγω οικόπεδο, θα χρειαστείτε άδεια από την πολεοδομία, η οποία παίρνει περίπου έναν μήνα για να βγει. Έπειτα ολοκληρώνεται η στατική μελέτη, με την οποία υπολογίζεται ακριβέστερα το μέταλλο και το τσιμέντο που θα χρειαστεί, και έτσι το τελικό κόστος του σπιτιού. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει τα πάντα η εταιρία με την οποία θα συνεργαστείτε.

Η εταιρία αναλαμβάνει να κατασκευάσει στο εργοστάσιό της τα δομικά στοιχεία του σπιτιού, τα οποία μεταφέρονται στο οικόπεδο και τοποθετούνται πάνω στην θεμέλια βάση που έχει ήδη χτιστεί. Η σύνδεση των δομικών στοιχείων γίνεται συνήθως με οξυγονοκόλληση ή και με χυτευόμενο μπετόν. Έπειτα τοποθετούνται τα πλακίδια, τα είδη υγιεινής, η μόνωση, τα κουφώματα και οι καλωδιώσεις προκειμένου να παραδοθεί το σπίτι έτοιμο.

Πλεονεκτήματα:
Ο ταχύτατος χρόνος κατασκευής (το πολύ 3 μήνες) και το γεγονός ότι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που αναλαμβάνει το έργο, και όχι με μεμονωμένα συνεργεία που εμπλέκονται για την αποπεράτωση ενός συμβατικού σπιτιού, είναι τα δύο σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προκατασκευασμένου σπιτιού.

Το κόστος του είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά αυτό εξαρτάται αφενός από την εταιρία που θα το κατασκευάσει και αφετέρου από τα διακοσμητικά υλικά που θα επιλέξετε (π.χ. πλακάκια, έπιπλα κουζίνας κλπ). Το πιθανότερο πάντως είναι πως θα είναι χαμηλότερο από αυτό του συμβατικού σπιτιού.

Τέλος, οι εταιρίες προκατασκευασμένων σπιτιών αναλαμβάνουν και την προσθήκη ορόφου σε ακίνητα που έχουν ή δεν έχουν πρόβλεψη για επιπλέον όροφο από την αρχική τους κατασκευή – σχεδίαση.

Μειονεκτήματα:
Όσοι έχουν μείνει σε παλαιότερα προκατασκευασμένα σπίτια αναφέρουν ότι μπορεί μεν να μην καταλαβαίνεις με την πρώτη ότι δεν πρόκειται για συμβατική κατασκευή, όμως με τα χρόνια παρατήρησαν προβλήματα με τη μόνωση. Το υλικό, τουλάχιστον αυτό που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για να θερμομονωθούν τα προκατασκευασμένα σπίτια, παθαίνει κάποιας μορφής γήρανση. Επιπλέον, οι κάτοικοι τέτοιων σπιτιών δυσκολεύτηκαν, όταν χρειάστηκε, να κάνουν αλλαγές στα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά του σπιτιού, καθώς και να αλλάξουν την διαρρύθμιση του σπιτιού.

Ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Γουρδής αναφέρει πως το σημαντικότερο μειονέκτημα αυτών των σπιτιών είναι το γεγονός πως, καθώς πρόκειται για συναρμολογούμενες κατασκευές, έχουν πολλούς αρμούς, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα ευπαθείς. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σπίτι, όπως ρηγμάτωση και αποδιοργάνωση, αλλά και σκάσιμο στο χρώμα. Ιδιαίτερα σε περίπτωση σεισμού, το σπίτι δεν θα πέσει αλλά οι ρωγμές που θα δημιουργηθούν θα είναι έντονες.

Ως προς την υγρασία, ο πολιτικός μηχανικός εξηγεί πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ εξελιγμένα -εμπεριέχεται και φελιζόλ στη μόνωση- και έτσι μπορεί να αποφευχθεί. Γι’αυτό, συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν σε μεγάλες εταιρίες κατασκευής προκατ, οι οποίες είναι πιο φερέγγυες. Τέλος, ο ειδικός προτείνει να σκεφτεί κανείς και το ενδεχόμενο της ξύλινης κατασκευής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για εξοχική κατοικία, η οποία ωστόσο απαιτεί υψηλό κόστος συντήρησης. (φωτο: Κοφινάς)

Πόσο θα κοστίσει;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού (τα τετραγωνικά μέτρα), το αν το σπίτι θα είναι διώροφο (τα διώροφα χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση στον σκελετό, άρα υψηλότερο κόστος «στήριξης» και περισσότερη εξωτερική τοιχοποιία), και φυσικά τα υλικά που θα τοποθετηθούν στην κουζίνα, τα μπάνια και τα αλουμίνια.

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την εταιρία και, όπως λέει ο πολιτικός μηχανικός κ. Γουρδής, μπορεί το τελικό κόστος να φτάσει να είναι εφάμιλλο με αυτό ενός κανονικού σπιτιού. Ωστόσο, η δική μας έρευνα λέει ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο μπορούν να ξεκινήσουν από τα 700 με 750 ευρώ –σε αυτές συνυπολογίστε το κόστος ενδεχόμενων φωτοβολταϊκών, γεωθέρμανσης, πλακιδίων πολυτελείας που ενδεχομένως επιλέξετε και τυχόν απρόοπτων εξόδων, τα οποία μπορεί να φτάσουν και τις 10.000 ευρώ. Πολλές εταιρίες προκατασκευασμένων υποστηρίζουν ότι με 90.000 ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα υπέροχο σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το στεγαστικό δάνειο του προκατασκευασμένου σπιτιού «βγαίνει» πιο εύκολα, απ’ό,τι άλλης κατοικίας, καθώς το οικόπεδο, στο οποίο θα το τοποθετήσετε, θα σας καλύψει την «ιδία συμμετοχή» στο δάνειο (το ποσό δηλαδή που θα έπρεπε να βάλετε εσείς για να σας δώσει η τράπεζα τα υπόλοιπα χρήματα με δάνειο).

Εταιρίες:
Οι περισσότερες εταιρίες και τα εργοστάσια προκατασκευασμένων σπιτιών βρίσκονται στην εθνικό οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, καθώς και στην Λεωφόρο Αθηνών-Λαυρίου, προς το Λαύριο. Από αυτές ξεχωρίσαμε κάποια γνωστά ονόματα της αγοράς:

*Κοφινάς: Από τις πιο γνωστές εταιρίες προκατασκευασμένων σπιτιών με εκθέσεις στο Μαρκόπουλο και την Αγία Παρασκευή.
*Καλλέργης: Με μεγάλη πείρα στα προκατασκευασμένα, έχει εργοστάσιο στα Μέγαρα, έκθεση στο 33ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου και στην Καλαμάτα.
*Παπαηλίας: Υπόσχεται να έχει ολοκληρώσει το σπίτι σας σε 100 μέρες. Βρίσκεται στο 34ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.
*Interhaus: Έχει βραβευτεί για τις εξαιρετικές της κατασκευές. Η έδρα της βρίσκεται στην Λάρισα, το εργοστάσιο στην Καρδίτσα και η έκθεση της Αθήνας βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v