Τι κι αν έχουμε κλείσει δεκάδες αιώνες ύπαρξης επί Γης; Ακόμα και σήμερα η ανίσοτητα μεταξύ των φύλων καλά κρατεί.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Και δεν αναφερόμαστε σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι γυναίκες στερούνται βασικών δικαιωμάτων. Αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγο έως πολύ γνωστές.
Αναφερόμαστε σε περιστατικά εντός Ε. Ε. και εντός Ελλάδας.
Ιδού λοιπόν – κάποια – πράγματα που δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα εν έτει 2018 σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Να καθίσει μόνη της σε ένα μπαρ να πιει το ποτό της, χωρίς να σκάσουν με σειρά προτεραιότητας οι υποψήφιοι μνηστήρες για να της πουν ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του αρχής γενομένης με το «πώς και μόνη κούκλα»; Γιατί αν πας μόνη σου σε ένα μπαρ να πιεις ποτό, θεωρείται δεδομένο ότι «ψάχνεσαι».
Να έχει τον ίδιο μισθό με έναν άντρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ (2017) στην Ελλάδα το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 85,58% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 97,39%. Στην Ευρώπη πάλι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Ευρωπαίες αμείβονται κατά 16,3% λιγότερο από τους Ευρωπαίους, με τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία. Όσο αφορά τον χρονικό ορίζοντα εξάλειψης των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν … μέχρι το 2234, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Να γίνει εύκολα Βουλευτής. Στην Ελλάδα μόλις το 18,3% των εκλεγμένων βουλευτών είναι γυναίκες (56 έδρες από τις 300), ενώ η μοναδική ελληνίδα Πρωθυπουργός ήταν η Βασιλική Θάνου που διετέλεσε υπηρεσιακή το 2015.
Να μπει στο Άγιο Όρος. Η είσοδος των γυναικών στη Μέκκα της Ορθοδοξίας απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1000 χρόνια, αφού σύμφωνα με το με το άρθρο 186 του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους «η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται», ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και σε όλα τα ιερά εκκλησιών. Η μοναδική γυναίκα που μπορεί να μπει εδώ είναι η Παναγία «της οποίας και θεωρείται κήπος και περιβόλι».
Να μιλήσει ελεύθερα για την κακοποίησή της. Σύμφωνα με στοιχεία της γραμμής βοήθειας SOS 15900, από τις 19 Νοεμβρίου 2016 έως 19 Νοεμβρίου 2017 καταγγέλθηκαν 4.266 περιπτώσεις έμφυλης βίας. Από αυτές οι 3.034 κλήσεις αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών και 1.232 κλήσεις καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, κυρίως από φίλους/-ες, γονείς, άλλους συγγενείς και γείτονες.
Να είναι, γενικά, ίση με τον άντρα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας της EIGE η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε. Ε. στα θέματα ισότητας φύλου, ενώ μέσα σε μια δεκαετία 2005-2015 αυξήθηκε αντί να μειωθεί η οικονομική ανισότητα αντρών και γυναικών όσον αφορά τις αποδοχές, το εισόδημα και τον κίνδυνο φτώχειας. Ο ίδιος δείκτης, αναφέρει πως μόνο το 17% των Ελλήνων έναντι του 85% των Ελληνίδων μαγειρεύει και ασχολείται με το νοικοκυριό τουλάχιστον για μία ώρα την ημέρα, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 34% και 79%. Στην τομέα της υγείας, η Ελλάδα παραμένει το κράτος-μέλος με το μεγαλύτερο ποσοστό μόνων μητέρων (30%) που δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες (έναντι 12% στην Ε.Ε.) και την οδοντιατρική τους περίθαλψη (34% έναντι 14% στην Ε.Ε.).
Να παίρνει εύκολα μέρος στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Σύμφωνα πάλι με τον Δείκτη Ισότητας, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των πέντε κρατών-μελών όπου οι γυναίκες εκπροσωπούν λιγότερο από το 10% των μελών των Δ.Σ. των μεγάλων επιχειρήσεων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος έχει φτάσει το 22%.
Να συνεχίσει σε μια δουλειά αν μείνει έγκυος. Αν και ο νόμος αναφέρει πως απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας μιας γυναίκας με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό, η πραγματικότητα στην Ελλάδα διαφέρει. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τα περιστατικά στα οποία οι έγκυες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε χώρους εργασίας αυξάνονται συνεχώς και οι έγκυες γίνονται «στόχος» των εργοδοτών.
Να δηλώσει ευθέως πως είναι φεμινίστρια, χωρίς να αντιμετωπίσει τη χλεύη ή την αντρική άποψη περί «μη ισότητας με τους άνδρες» και την «καταπίεση των ανδρών από τις γυναίκες φεμινίστριες».