Ιδού δεκαπέντε τρόποι που φέρεσαι με αγένεια στους γύρω σου χωρίς ίσως καν να το καταλαβαίνεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τσεκάρεις συνεχώς το κινητό σου Όταν είσαι για café, για ποτό, για φαγητό, για επίσκεψη στους γονείς, ακόμα και για συνέντευξη για δουλειά.
Δεν κρατάς την πόρτα για αυτόν που έρχεται πίσω σου Και δεν λες ευχαριστώ σε αυτόν που σου κράτησε ανοιχτή την πόρτα.
Μπαίνεις στο λεωφορείο ή το μετρό προτού κατέβουν οι επιβάτες που θέλουν να αποβιβαστούν Και κάθεσαι στην έξω θέση ή στη μέση του διαδρόμου για να είσαι πιο κοντά στην έξοδο, δημιουργώντας συνωστισμό ενώ υπάρχουν κενές θέσεις.
Τρως από το φαγητό κάποιου χωρίς να ρωτήσεις Και κάνεις επιδρομές στο ψυγείο της δουλειάς ή του σπιτιού, τσιμπολογώντας ελεύθερα από τα πράγματα των συναδέλφων ή των συγκατοίκων.
Δεν αφήνεις κάποιον να τελειώσει τη φράση του Ή ακόμα χειρότερα, την αστεία ιστορία του, αποκαλύπτοντας το τέλος της.
Μιλάς δυνατά στο τηλέφωνο Γιατί να μάθει όλο το γραφείο τι ακριβώς έφαγε η μάνα σου, αν χώρισε η κολλητή σου και πόσο πήγαν τα τριγλυκερίδια της γιαγιάς σου;
Ακυρώνεις πάντα τελευταία στιγμή Ή αργείς τραγικά, ειδικά αν γίνεται σε ραντεβού που κανόνισες εσύ.
Σχολιάζεις αρνητικά κάποιον σε φίλους του Ακόμα κι αν μιλάς στον κολλητό σου και έχεις το θάρρος, δεν είναι καθόλου ωραίο να σχολιάζεις και να κατακρίνεις κάποιον που εκείνος εκτιμά.
Δεν καλύπτεις το στόμα σου ή τη μύτη σου όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις Εκτός από αγένεια, είναι και επικίνδυνο για την υγεία των γύρω σου.
Περπατάς υπερβολικά αργά στο πεζοδρόμιο Δεν είναι όλοι έξω για να χαζέψουν βιτρίνες σταματώντας ανά τρία μέτρα. Κοίταζε γύρω σου για να δεις πότε εμποδίζεις την κυκλοφορία. Το ίδιο ισχύει στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό: Μην στέκεσαι στην αριστερή πλευρά τους.
Μιλάς μόνο για τον εαυτό σου και δεν ρωτάς για τον συνομιλητή σου Δεν παίρνεις τηλέφωνο για να πεις μόνο τα δικά σου νέα. Ακόμα κι αν είναι κάτι επείγον, δεν βλάπτει να ρωτήσεις, αφού πεις τα δικά σου, πώς είναι ο συνομιλητής σου.
Αφήνεις ένα μήνυμα στο «διαβάστηκε» Αν δεν το κάνεις για να καψουρέψεις τον αποστολέα, είναι απλώς απαράδεκτο.
Συμπεριφέρεσαι στους πωλητές και τους σερβιτόρους σαν σε υπηρέτες Πληρώνονται για να σε εξυπηρετήσουν, όχι για να είναι δούλοι σου.
Δεν συστήνεις την παρέα σου όταν συναντάς κάποιον γνωστό σου Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ λένε πως αφού χαιρετήσεις αυτόν που συναντάς, αμέσως μετά φροντίζεις να συστήσεις τους αγνώστους μεταξύ τους για να μην υπάρξει αμηχανία.