18 απίθανα κόλπα του μυαλού

Απίθανοι τρόποι και τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας ή να… «παίξετε» με το μυαλό των γύρω σας.
18 απίθανα κόλπα του μυαλού
Το ξέρατε ότι υπάρχει τρόπος να κερδίζετε πάντα στο «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί»; Ή ότι μπορείτε πανεύκολα να κάνετε κάποιον να θυμηθεί κάτι που δεν συνέβη ποτέ; Ή να δείτε ποιους συμπαθούν περισσότερο οι γύρω σας και να κάνετε τους πάντες να συμφωνήσουν μαζί σας; Κι όμως, το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί με περίεργους τρόπους, και με τα παρακάτω μικρά κόλπα, μπορείτε να «παίξετε» μαζί του και να το ξεγελάσετε ή να το χειριστείτε για δικό σας όφελος.

*Δοκιμάστε στους φίλους σας το εξής παιχνίδι: Ρωτήστε έναν-έναν: Πόσο κάνει 1+1; Πόσο κάνει 2+2; Πόσο κάνει 4+4; Πόσο κάνει 8+8; Μόλις απαντήσουν και την τελευταία ερώτηση, ζητήστε να σας πουν ένα λαχανικό. Για κάποιον μυστήριο λόγο, σχεδόν όλοι απαντούν «καρότο».

*Όταν μαλώνετε με κάποιον, παραμείνετε εκνευριστικά ψύχραιμοι. Αυτό θα τον ωθήσει να πει ή να κάνει κάτι χωρίς να το καλοσκεφτεί, το οποίο πιθανότατα θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε εναντίον του.

*Αν θέλετε ο συνομιλητής σας να συμφωνήσει μαζί σας, γνέψτε ελαφρώς καταφατικά όσο κάνετε την ερώτηση. Οι πιθανότητες να συμφωνήσει αυξάνονται.

*Για να μην… αστοχήσετε ποτέ στο high five με κάποιον φίλο σας, ακολουθήστε με τα μάτια σας τον αγκώνα του – δεν πρόκειται ποτέ να «χτυπήσετε» λάθος.

*Αν σας έχει κολλήσει ένα τραγούδι και δεν μπορείτε να το βγάλετε από το μυαλό σας, υπάρχει ένα απλό τρικ: Σκεφτείτε το τέλος του τραγουδιού και αυτό ως διά μαγείας θα διώξει το τραγούδι από το κεφάλι σας, μέσω ενός μηχανισμού που το είχε ως τότε αρχειοθετήσει στον εγκέφαλό σας ως ημιτελή υπόθεση.

*Δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να πιει το γάλα του; Αν το ρωτάτε «θέλεις να πιεις γάλα;», τότε πιθανότατα η απάντηση θα είναι αρνητική. Αν όμως ρωτήσετε «θέλεις να πιεις γάλα σε μπλε ή κόκκινη κούπα;», τότε αυτομάτως απαντούν στο ερώτημα και… πίνουν το γάλα τους.

*Χρησιμοποιήστε τη σιωπή προς όφελός σας όταν κάνετε σε κάποιον μια ερώτηση και θέλετε ειλικρινή απάντηση. Μετά την πρώτη τους απάντηση, εφόσον δεν είναι σαφής, παραμείνετε σιωπηλοί. Οι άνθρωποι νιώθουν εξαιρετικά άβολα με τις σιωπές και θα κάνουν τα πάντα για να τις διακόψουν, γι’ αυτό και σχεδόν πάντα ακολουθεί μια δεύτερη, πιο διευκρινιστική απάντηση.

*Θέλετε να πιστέψουν ένα ψέμα σας; Κάντε το πιο αληθοφανές, προσθέτοντας μια… ντροπιαστική για εσάς λεπτομέρεια. Αντί να πείτε απλώς «ήμουν με φίλους χτες το βράδυ», διανθίστε την ιστορία με μία γκάφα που κάνατε κατά την διάρκεια της υποτιθέμενης εξόδου με τους φίλους.

*Να κι ένα τρικ για να μάθετε ποιοι συμπαθούν ποιους γύρω σας: Όταν κάποιος λέει ένα αστείο, στρέφει το βλέμμα του πρώτα σε αυτόν που νιώθει πιο κοντά του, για να δει αν του άρεσε.

*Δοκιμάστε αυτό το τρικ: Πείτε σε κάποιον να σας κοιτάξει στα μάτια και χωρίς να πάρει στιγμή το βλέμμα του από αυτά, να σας πει τι έφαγε τρεις μέρες πριν. Είναι σχεδόν αδύνατο να το θυμηθεί, χωρίς να μετακινήσει τα μάτια του.

*Ψάχνετε κάτι; Σκανάρετε τον χώρο με το βλέμμα σας από τα δεξιά προς τα αριστερά, αγνοώντας την παρόρμηση για το αντίθετο. Επειδή τα μάτια μας έχουν συνηθίσει να κοιτάζουν από τα αριστερά προς τα δεξιά, το κάνουν πλέον «από συνήθεια» και ο εγκέφαλος δεν μπαίνει στον κόπο να πιάσει όλες τις λεπτομέρειες.

*Μπορείτε εύκολα να κάνετε κάποιον να πιστέψει ότι έζησε μια ιστορία που δεν έχει συμβεί ποτέ. Αρκεί να επαναλάβετε την ιστορία τρεις φορές: Την πρώτη θα την απορρίψει, λέγοντας πως δεν θυμάται να συνέβη κάτι τέτοιο. Την δεύτερη φορά, επαναλάβετέ την προσθέτοντας επιπλέον λεπτομέρειες (μα δεν θυμάσαι, που φορούσες και εκείνη τη μπλούζα με τα αστεράκια;). Περιμένετε για ένα χρονικό διάστημα και, την τρίτη φορά που θα την επαναλάβετε, προσθέτοντας ακόμη μερικές ανύπαρκτες λεπτομέρειες (τότε που είχαμε συναντήσει και τον Γιώργο στο δρόμο την ίδια μέρα, θυμάσαι;), θα την θυμηθεί. Θα πιστέψει δηλαδή ότι έζησε κάτι που δεν υπήρξε ποτέ.

*Θέλετε να σας συμπαθήσει κάποιος; Υπάρχει ένας παράδοξος τρόπος να τα καταφέρετε: Απλώς ζητήστε του να σας κάνει μια χάρη. Ασυνείδητα, θα εκτιμήσει ότι τον εμπιστεύεστε και θα χαρεί που «έχετε την ανάγκη του», κάνοντάς τον να σας καταχωρίσει με θετικό πρόσημο στον εγκέφαλό του.

*Παίζετε επιτραπέζιο ή κάποιο άλλο παιχνίδι με έναν φίλο σας, ο οποίος σας κερδίζει με διαφορά; Μπορείτε να τον απορυθμίσετε με τον εξής απλούστατο τρόπο: Ρωτήστε τον πώς τα καταφέρνει τόσο καλά. Πιθανότατα, θα αρχίσει να το σκέφτεται, θα το υπεραναλύσει μέσα του και στο μεταξύ θα μπερδευτεί, χάνοντας τη «ρέντα» του.

*Αν θέλετε να μπερδέψετε κάποιον που μετράει – αν και δεν ξέρουμε για ποιον λόγο θέλετε να γίνετε τόσο σατανικά ενοχλητικοί – θα το καταφέρετε πιο αποτελεσματικά αν αρχίσετε να ξεφουρνίζετε αριθμούς στη σειρά (π.χ. 5,6,7,8) αντί για τυχαία νούμερα. Ο εγκέφαλός τους θα πιάσει πιο γρήγορα την αλληλουχία και θα «βραχυκυκλώσει» αμέσως.

*Άλλο ένα "σατανικό" κόλπο: Βάλτε στοίχημα με έναν φίλο σας ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη γεύση μεταξύ γάλακτος φουλ λιπαρών και γάλακτος με 1% ή 2% λιπαρά. Με κλειστά τα μάτια του, θα του δώσετε να δοκιμάσει ένα ποτήρι γάλα φουλ λιπαρών, ένα ποτήρι με 2% λιπαρά και την τρίτη φορά, θα αντικαταστήσετε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού. Ο εγκέφαλός του θα έχει προετοιμάσει τόσο καλά το σώμα του να γευτεί το γάλα, που η οξύτητα του χυμού θα του προκαλέσει απρόσμενες αντιδράσεις. Δεν σας συμβουλεύουμε να το δοκιμάσετε - σίγουρα όχι σε υπερευαίσθητους φίλους σας, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει εύκολα εμετό, προειδοποιεί το Buzzfeed

*Γυρίζετε αργά προς το σπίτι με τον συγκάτοικο ή τον φίλο σας και κουβαλάτε μια τσάντα με ψώνια ή ένα μεγάλο μπουκάλι αναψυκτικού, βάρος το οποίο δεν θα σας χαλούσε να φορτωνόταν ο άλλος. Υπάρχει λύση να του το φορτώσετε χωρίς να το καταλάβει: Απλώστε το χέρι σας, τείνοντάς το προς το μέρος του, την ώρα που συνεχίζετε την συζήτησή σας σα να μη συμβαίνει τίποτα. Απορροφημένο από τον λόγο, το μυαλό του δεν θα το πολυσκεφτεί και θα κινηθεί αυτόματα για να πάρει το αντικείμενο.

*Να πώς θα κερδίζετε κάθε μα κάθε φορά στο «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί»: Ξεκινήστε το παιχνίδι λέγοντας «πέτρα…» και διακόψτε το, επειδή δήθεν θυμηθήκατε να ρωτήσετε κάτι. Αλλά αυτό το κάτι, θα πρέπει να είναι μια προσωπική ερώτηση προς τον αντίπαλό σας. Αμέσως μετά, συνεχίστε το παιχνίδι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τις περισσότερες φορές, ο αντίπαλός σας θα παίξει με «ψαλίδι», επειδή θα έχετε ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό άμυνας.

Πηγή: Reddit
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v