Επειδή δύσκολα θα κάνετε μια γυναίκα να ομολογήσει, σας βρήκαμε εμείς όλες τις απαντήσεις στο καυτό ερώτημα «τι συζητούν οι γυναίκες όταν βρίσκονται μόνες τους;».
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Να ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα που μπορείτε να κάνετε: Ρωτήστε πέντε-δέκα άνδρες τι πιστεύουν πως συζητάνε οι γυναίκες όταν βρίσκονται μόνες τους. Οι απαντήσεις θα ποικίλλουν από τις πολύ άστοχες («ε, για μόδα;») μέχρι τις πολύ χαριτωμένες («α, εγώ έχω πολλές γυναίκες φίλες, και ξέρω ότι μιλάνε πολύ για τις σχέσεις τους»).
Το in2life ρίχνει για μια ακόμα φορά άπλετο φως σε ένα δυσεπίλυτο μυστήριο, αυτό του «τι συζητάνε οι γυναίκες όταν βρίσκονται μόνες τους», που έχει απασχολήσει γενιές και γενιές επιστημόνων και μη. Αν γινόσασταν, λοιπόν, αόρατος και παρεισφρέατε σε μια γυναικοπαρέα χωρίς να σας αντιληφθούν θα τις ακούγατε να μιλούν για…
…Το σεξ: Με πολλές, πάρα πολλές λεπτομέρειες –τόσες που θα έκαναν τον μέσο αόρατο άνδρα να ήθελε να φύγει από το τραπέζι, αν δεν ήταν αόρατος. Όχι, δεν πρόκειται για μύθο: Στις γυναικο-κουβέντες κανένα σεξουαλικό θέμα δεν είναι ταμπού: Τι κάνουν/ έκαναν, πώς το κάνουν/ έκαναν, τι θα ήθελαν να κάνουν, τι κάνουν οι άλλοι και τι όχι.
…Τις σχέσεις: Όχι μόνο για τις «κανονικές» τους σχέσεις, για τον σύντροφο της καθεμιάς δηλαδή και το πώς τα πάνε μεταξύ τους (είναι κι αυτό ένα από τα βασικά θέματα κάθε ημερησίας διάταξης) αλλά και για όλες τις υπόλοιπες: Τον πρώην που στέλνει ακόμα μηνύματα. Τον κολλητό που υπάρχει τελικά ή όχι ερωτική έλξη μεταξύ τους (ζήτημα που πρέπει να αναλυθεί ενδελεχώς, περισσότερες των μία φορών, μέχρι το κάθε μέλος της παρέας να βγάλει το δικό του ακράδαντο πόρισμα). Τον καινούριο συνάδελφο που ίσως τις φλερτάρει (ή ίσως όχι –κι αυτό αξίζει να αναλυθεί ενδελεχώς). Την φίλη που τελευταία φέρεται περίεργα. Και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικώς –που αλλάζουν, μεταβάλλονται, φθείρονται και ανασταίνονται, και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται το καθένα από αυτά.
…Τους ανθρώπους: Το μόνο πράγμα που απολαμβάνουμε να αναλύουμε περισσότερο και από τις σχέσεις, είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές: Πώς σκέφτονται, πώς φέρονται, πόσο συμπαθητικοί/ αντιπαθητικοί/ έξυπνοι ή όχι είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, για δυο γυναίκες που πρωτοξεκινούν να κάνουν παρέα μεταξύ τους, η δημοφιλέστερη και πιο “bonding” συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι το «με ποιον [από τους κοινούς γνωστούς τους] θα κοιμόσουν». Δεν το ακούσατε από εμάς.
…Ρούχα και άλλα τέτοια «ελαφρά»: Όχι με την έννοια που έχουν στο μυαλό τους οι άνδρες που απαντούν στην ερώτηση του τίτλου με το «ε, για μόδα;», δηλαδή όχι με φράσεις όπως «φέτος διάβασα θα φορεθεί το μιλιτέρ» ή «είδες την καινούρια συλλογή του τάδε σχεδιαστή;». Οι συζητήσεις περιορίζονται κατά βάση σε παρατηρήσεις του τύπου «καταπληκτικό αυτό που φοράς», ή tips σαν το «είδα ένα φορεματάκι στο τάδε μαγαζί που νομίζω θα σ’ αρέσει πολύ», «πέρασα από την Ερμού και είδα ότι έχει εκπτώσεις, πότε θα πάμε;». Μετά και από ένα μικρό πέρασμα από αποτριχώσεις, μανικιούρ και ιδέες για χτενίσματα και κουρέματα που είδαμε στο Buzzfeed, η συζήτηση κατά κανόνα γυρνάει στα ενδιαφέροντα (βλέπε προηγούμενες παραγράφους).
…Όλα όσα συζητούν όλοι: Αν αφήσουμε στην άκρη τα χαζά στερεότυπα και τις συζητήσεις περί σχέσεων, ο χρόνος που απομένει καλύπτεται από κουβέντες που θα ακούγατε ως αόρατος παρατηρητής σε οποιοδήποτε τραπέζι με άτομα οποιουδήποτε φύλου: Ταξίδια, σχέδια για δουλειές/ εκδρομές/ επόμενες εξόδους, όνειρα για το μέλλον, ταινίες, βιβλία, νέα από τη δουλειά ή από το κυνήγι της δουλειάς και όλα αυτά τα λίγο-πολύ βαρετά που μας κάνουν όλους κανονικούς ανθρώπους.