10 πράγματα που παθαίνουμε όταν ερωτευόμαστε

Ποιες ορμόνες αυξάνονται, τι γίνεται με την καρδιά μας, πώς νοιώθουμε ψυχολογικά και όλα όσα, σύμφωνα με την επιστήμη, συμβαίνουν όταν «δαγκώνουμε τη λαμαρίνα».
10 πράγματα που παθαίνουμε όταν ερωτευόμαστε
Περίεργο πράγμα ο έρωτας, θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι και ιδιαίτερα πολύπλοκο αν θέλετε την ειλικρινή μας γνώμη. Αν δεν ήταν τόσο σύνθετο άλλωστε, κανείς δεν θα ταλαιπωριόταν από αυτόν και κανείς δεν θα πετούσε στα ουράνια.

Πώς όμως «μεταφράζεται» η επίδρασή του στο σώμα μας και πώς εξηγούνται όσα αισθανόμαστε όσο αυτός διαρκεί; Παρακάτω ακολουθούν δέκα οργανικές και ψυχολογικές επιδράσεις του ξανθομπάμπουρα μπέμπη στα… ταλαίπωρα θύματά του.

* Η καρδιά σας χτυπά πιο δυνατά, οι παλάμες σας ιδρώνουν. Τα επίπεδα τις ορμόνης αδρεναλίνης αυξάνονται κάθε φορά που βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον που μας έλκει, γεγονός που οδηγεί σε μια σειρά χημικών και οργανικών αντιδράσεων το σώμα μας.

* Οι σκέψεις σας για εκείνον/η καταλήγουν εμμονικές. Όταν ερωτευόμαστε τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία μας «ηρεμεί», μειώνονται. Τα επίπεδα σεροτονίνης επίσης είναι μειωμένα σε άτομα με εμμονικές διαταραχές, κάτι που ίσως εξηγεί για ποιον λόγο δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το άτομο το οποίο ερωτευτήκαμε.

* Νομίζετε ότι είναι τέλειος/α. Κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό. Μάλιστα μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που εξιδανικεύουν τους συντρόφους τους (και το αντίστροφο) ήταν πιο ευτυχισμένοι από τη σχέση τους.

* Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται. Γνωστή και ως υδροκορτιζόνη, η ορμόνη κορτιζόλη εκκρίνεται κάθε φορά που αγχωνόμαστε και – φυσικά – όταν ερωτευόμαστε κάποιον, περίοδος η οποία χαρακτηρίζεται αρκετά αγχωτική.

* Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη αυξάνεται, αλλά στους άνδρες πέφτει. Αυτό κατά κάποιο τρόπο εξισορροπεί τα πράγματα. Είναι σαν η φύση να προσπαθεί να εξαλείψει ότι μπορεί να είναι διαφορετικό σε άνδρες και γυναίκες γιατί θεωρεί ότι η επιβίωση και το ζευγάρωμα είναι πιο σημαντικά σε αυτή τη φάση.

* Αν είστε τυχεροί, τότε και ο άλλος/η νοιώθει το ίδιο. Αυτό συμβαίνει αν ο/η συντροφός σας έχει γονίδια τα οποία είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Σύμφωνα με ένα πείραμα κατά το οποίο οι γυναίκες μύρισαν τις μπλούζες ανδρών, φάνηκε να προτιμούν τα μπλουζάκια εκείνα τα οποία ανήκαν σε άνδρες που είχαν διαφορετικά γονίδια στο ανοσοποιητικό τους από εκείνες. 

* Νοιώθετε ευφορία, έχετε αϋπνίες, μειωμένη όρεξη και αυξημένο κίνητρο. Για όλα αυτά ευθύνεται ο νευροδιαβιβαστής με το όνομα ντοπαμίνη, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος στο να κάνει τον έρωτα εθιστικό.

* Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα και φτάνει στον εγκέφαλο περισσότερο οξυγόνο. Αυτό οφείλεται στους νεβροδιαβιβαστές επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη.

* Εκκρίνεται η ορμόνη οξυτοσίνη. Τι κάνει αυτή η ορμόνη; Συνήθως εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του φιλιού και ονομάζεται «ορμόνη του έρωτα», ενώ θεωρείται πως βοηθά να παραμείνει «ζεστή» μια σχέση, αφού περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

* Κάποια στιγμή, οι ορμόνες επιστρέφουν στο κανονικό. Περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη στιγμή που ερωτευόμαστε, τα επίπεδα της σεροτονίνης επιστρέφουν στις νορμάλ τιμές τους.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v