Πώς φαίνεται ο κόσμος μας μέσα από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο; Δέκα εντυπωσιακές φωτογραφίες για να τον δούμε με… άλλο μάτι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Στην ταινία του 1996 «Μικρόκοσμος», η ζωή των εντόμων παρουσιάζεται σε κλίμακα εκατοστόμετρου εντυπωσιάζοντας, ακόμα και σήμερα, τον θεατή με την λεπτομέρεια των εικόνων της. Αν η ίδια ταινία είχε γυριστεί με την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό και εξίσου εντυπωσιακό.
Το πρώτο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (ή «ηλεκτρονιακό μικροσκόπιο» αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς μεταφραστικά – electron microscope) αναπτύχθηκε από τον Γερμανό φυσικό Hans Busch το 1926, ενώ με τις αναβαθμίσεις που έγιναν στην πορεία των χρόνων σήμερα μπορούμε να δούμε πράγματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, με τεράστια λεπτομέρεια. Για να πάρετε μια ιδέα, οι ακτίνες ηλεκτρονίων που «ρίχνει» το μικροσκόπιο, επιτρέπουν στους επιστήμονες να δουν αντικείμενα το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά το ένα νανόμετρο, τουτέστιν το ένα χιλιοστό ενός… χιλιοστού!
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι τρίχες του κεφαλιού μας, το μάτι μιας μύγας ή το δέρμα του καρχαρία, αποκτούν άλλο νόημα μέσα από το πρίσμα ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.
Δείτε στην Photo Gallery δέκα εντυπωσιακά… μικροσκοπικές εικόνες.