Το Σαν Φρανσίσκο είναι η πρώτη πόλη στις ΗΠΑ, η οποία θα υποχρεώνει τα καταστήματα πώλησης κινητών να αναγράφουν τα επίπεδα ακτινοβολίας των συσκευών.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τα καταστήματα πώλησης κινητών συσκευών στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, θα είναι υποχρεωμένα βάσει νόμου από δω και στο εξής να αναγράφουν δίπλα στις συσκευές τα επίπεδα ακτινοβολίας τους. Το συμβούλιο των εποπτικών αρχών, αποφάσισε με 10 ψήφους υπέρ και μία κατά να εγκρίνει τον νόμο, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί την επόμενη εβδομάδα.
«Το μέτρο αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να προβούν σε συνειδητές επιλογές», δήλωσε η υποστηρίκτρια του νόμου Sophie Maxwell στο BBC, αν και οι μέχρι τώρα έρευνες από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν αναφέρει κινδύνους από την ακτινοβολία στον άνθρωπο.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ωστόσο, έχει καθορίσει ορισμένα ασφαλή όρια για τις εκπομπές αυτές, τα οποία καθορίζουν την ποσότητα ραδιοκυμάτων που οι άνθρωποι μπορούν να «απορροφήσουν» με ασφάλεια κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας.
Αρκετοί είναι επίσης οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ακτινοβολίες αυτές μπορεί να συνδέονται με περιπτώσεις καρκίνου και όγκων στον εγκέφαλο. «Δεν έχουμε στόχο να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν τα κινητά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο Tony Winnicker, ο οποίος υπέγραψε την ρύθμιση. «Είναι ένα μέτρο κοινής λογικής, για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών», συμπληρώνει.
Οι αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προέκυψαν σχεδόν αμέσως από την βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, η οποία μέσω της ένωσης CTIA (Cellular Telecommunications and Internet Association), εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.
«Αντί να ενημερώσει, αυτό το διάταγμα θα παραπλανήσει τους καταναλωτές», αναφέρει ο John Walls, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της CTIA.
Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει όλους τους εμπόρους λιανικής να αναγράφουν λεπτομέρειες σχετικά με την εκπομπή ακτινοβολίας της κάθε συσκευής, καθώς και να ενημερώνει τους καταναλωτές για το πού θα μπορέσουν να βρουν περαιτέρω πληροφορίες.
Οι παραβάτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 300 δολάρια.