Τα κρούσματα έχουν πάρει την ανηφόρα στην Αττική και, όπως όλα δείχνουν, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα συνεχιστούν, με τον φόβο ενός τρίτου καθολικού lockdown να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Για αυτό λοιπόν, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία οι βόλτες μας. Αν αυτές μάλλον γίνουν σε κάποιες από τις πράσινες γωνιές που υπάρχουν κοντά στην Αττική, τότε ακόμη καλύτερα. Κι αν δεν ξέρεις που να πας, μην σκιάζεσαι. Είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε τα κατάλληλα μέρη, για να βάλεις λίγο πράσινο στο γκρι που απλώνεται γύρω μας.
Λόφος Σκουζέ
Αν κι ο Κολωνός, δεν πάει τόσο καλά από όνομα, είναι τυχερός για το πράσινο καμάρι που έχει στα πέριξ του. Ναι, στον Λόφο Σκουζέ αναφερόμαστε, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναδιαμορφωθεί προς το καλύτερο. Δεν χρειάζεσαι πολλά λεπτά προκειμένου να τον γυρίσεις κι αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, στρώνεις κι ένα τραπεζομάντιλο για να κάνεις και πικνικ .
Στην κορυφή του λόφου, ο μεγάλος πέτρινος ναός του Αγίου Αιμιλιανού, προστάτη των κατοίκων από την ελονοσία που τους επιφύλασσαν τα νερά του Κηφισού, είναι κτισμένος στη θέση του αρχαίου ιερού της Ευχλόου Δήμητρας. Μέσα στις φυλλωσιές των μουριών, των κυπαρισσιών και των πεύκων, θα ξεχάσεις προς στιγμή ότι βρίσκεσαι στο κλεινόν άστυ, όσο περιηγείσαι στα πλακόστρωτα μονοπάτια του.
Πάρκο Τρίτση
Προς Ίλιον μεριά τώρα, μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, που ξεπερνά σε έκταση τα 1200 στρέμματα. Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του , καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.
Πρόκειται δίχως άλλο για τον ιδανικό προορισμό να βολτάρεις, ξεχνώντας για λίγη ώρα όσα περίεργα συμβαίνουν γύρω μας, χορταίνοντας το μάτι σου κάμποσο πράσινο .
Πεδίον του Άρεως
Ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου, που στέκεται ακόμη αγέρωχος στο κέντρο των Αθηνών, το Πεδίον του Άρεως κουβαλά πάνω του μεγάλη ιστορία. Παρότι πέρασε μια μεγάλη περίοδος εγκατάλειψης του, τα τελευταία χρόνια, μετά την ανάπλαση της περιοχής, μπορείς να το περιδιαβείς ξανά και να συναντήσεις τον Δρόμο των Ηρώων του 21 (με 21 προτομές των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης), το περίφημο άγαλμα της Αθηνάς, τη «συνοικία» των 600 φοινίκων, τον Ναό των Ταξιαρχών, το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, και το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.
Μια βόλτα θα σε πείσει.
Άλσος Βεΐκου
Το Γαλάτσι, ήταν ανέκαθεν μια αθηναϊκή γειτονιά που αγαπούσε το πράσινο και τις αθλοπαιδιές με το Άλσος Βεΐκου να ευθύνεται σε καταλυτικό βαθμό για αυτό. Με έκταση 256 στρεμμάτων το Άλσος είναι εδώ και πολλά χρόνια μια πράσινη όαση στην επιβαρυμένη περιοχή προσφέροντας στους χώρους του γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μπάσκετ κι ιδανικές γωνιές για να στηθούν σανίδες για skate!
Tα καλά τα χρόνια προ κορωνοϊού το Άλσος γέμιζε ζωή με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρα, σινεμά) ωστόσο παραμένει ένας πολύ τίμιος προορισμός για βόλτα ή και ποδηλατάδα αν το τραβάει η ψυχή σου.
Ακαδημία Πλάτωνος
Αν ψάχνεις έναν χώρο στην Αθήνα που να κουβαλά αιώνες ιστορίας στην πλάτη του, τότε επίτρεψέ μας να σου συστήσουμε την Ακαδημία Πλάτωνος. Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι η πιο γνωστή και η περισσότερο φημισμένη από τις φιλοσοφικές σχολές της αρχαίας Αθήνας. Ο χώρος στον οποίο έχουμε κάνει κάποιες από τις πιο όμορφες Αθηναϊκές μας βόλτες ήταν παλαιότερα ένα δημόσιο άλσος αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα Εκάδημο όπου, στα αρχαϊκά τα χρόνια, λειτούργησε ένα από τα τρία σημαντικά γυμνάσια της πόλης, που είχαν σκοπό την εκγύμναση και τη φυσική εξάσκηση των Αθηναίων εφήβων.
Μια ιδανική επιλογή, για να ξεφύγεις από το τσιμέντο είναι να χαθείς στα δεντράκια και στους θάμνους της περιοχής, ενώ στον χώρο ορθώνεται με καμάρι το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ένα διαμαντάκι πολιτισμού που μπορείς να μάθεις τα πάντα για τον Πλάτωνα.
Εκτός από τη φυσική ομορφιά του χώρου, μπορείς να θαυμάσεις σε μια βόλτα την “Ιερά Οικία” των γεωμετρικών χρόνων, όπως το Γυμνάσιο που λειτούργησε από τον πρώτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μΧ όπου αθλούνταν οι νέοι, αλλά και το περίστυλο κτίριο του 4ου αιώνα π.Χ.
Λόφος του Στρέφη
Στα Εξάρχεια δεν υπάρχουν πολλοί πράσινοι πνεύμονες, για αυτό ο Λόφος του Στρέφη, αποτελεί την μοναδική ίσως επιλογή των γύρω κατοικων για και γρήγορη απόδραση. Με ιστορία μακρά που ξεκινά τον 19ο αιώνα, όπου ο χώρος ήταν λατομείο στο οποίο παράγονταν τα σκεύη που έδωσαν το όνομα τους στις γύρω περιοχές (Πιθαράδικα και Πινακωτά).
Η περιοχή ποτέ δεν βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής των αρμοδίων αρχών, για αυτό δείχνει σημάδια εγκατάλειψης, ωστόσο, το πράσινο, ο ήλιος, η θέα με την Αθήνα πιάτο και το πέτρινο θεατράκι που μοιάζει τέλειο για άραγμα μας κάνουν να τικάρουμε τον Λόφο του Στρέφη, σαν τον επόμενο προορισμό για βόλτα.
Βοτανικός Κήπος Διομήδου στο Χαΐδάρι
Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και καταλαμβάνει μια έκταση 1860 στρεμμάτων, στις Βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω. Στο τέλος της Ιεράς Οδού, στο ύψος που αυτή συμβάλλει με Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου θα συναντήσει ο επισκέπτης την κεντρική είσοδο του Βοτανικού Κήπου (Ιερά Οδός 403). Ο Κήπος εκτείνεται λίγο μετά από το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα τουριστικά περίπτερα του Δήμου Χαϊδαρίου.
Η καλλιεργημένη και επισκέψιμη περιοχή του Κήπου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα όπου μπορείς να θαυμάσεις περισσότερα από 550 είδη φυτών. Στα όρια του Κήπου συναντάμε ένα από τα αρχαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) της Αττικής με φυσικό υπόροφο από σκίνα (Pistacia lentiscus), πουρνάρια (Quercus coccifera) και άλλα είδη. Σημαντικής έκτασης είναι οι θαμνότοποι και οι φρυγανότοποι με λαδανιές (Cistus spp.), αστοιβές (Sarcopoterium spinosum), ασφάκες (Phlomis fruticosa), γαλαστοιβές (Euphorbia acanthothamos), θυμελαίες (Thymelaea spp.), θυμάρια (Thymbra capitata), θρούμπια (Satureja thymbra), γεμάτοι την άνοιξη με ολάνθιστα μονοετή φυτά και γεώφυτα.
Πρόκειται για έναν υπέροχο κήπο, που μια επίσκεψη και μόνο αρκεί για να γίνεις θαμώνας του.