Τα πιο όμορφα, τα πιο πολυτραγουδισμένα, τα πιο καλτ, τα πιο εμβληματικά τραγούδια τίτλων της ελληνικής τηλεόρασης σε μία λίστα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Όταν η ελληνική τηλεόραση μας χάριζε ακόμη μεγάλες παραγωγές, φρόντιζε να τις ντύνει με το κατάλληλο σάουντρακ. Σπουδαίοι συνθέτες, από την Καραΐνδρου και τη Ρεμπούτσικα ως τον Δημητρίου και τον Κραουνάκη, μεγάλες φωνές όπως η Πρωτοψάλτη, η Αρβανιτάκη και η Μαρινέλλα, ακόμη και ποπ καλλιτέχνες, έδωσαν τη δική τους πινελιά στα σίριαλ που αγαπήσαμε.
Ποιος δεν συγκινήθηκε με το χασάπικο του Δέκα; Ποιος δεν σιγοτραγούδησε το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» σε ένα φοιτητικό reunion; Ποιος δεν θυμάται αυτόματα τη Μυρτώ Αλικάκη όταν ακούει την «Αναστασία» ή τα ερωτικά τρίγωνα του Παπακαλιάτη στο άκουσμα του στίχου «δεν χωρίζουν όμως έτσι οι ζωές»;
Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 10 από τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε ποτέ στους τίτλους σειρών της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς και μερικά… καλτ «διαμαντάκια» που έγιναν θρύλοι στην ποπ κουλτούρα.
Η Αίθουσα του Θρόνου
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα συνθέτει το πιο αισθαντικό, το πιο αιθέριο, το πιο όμορφο σάουντρακ που έχουμε ακούσει στην ελληνική μικρή οθόνη, για την μεταφορά της Αίθουσας του Θρόνου του Τάσου Αθανασιάδη, μια σειρά που σκηνοθέτησε υπέροχα για το Mega η Πηγή Δημητρακοπούλου.
Το 10
Άλλη μια μεταφορά λογοτεχνήματος, και πάλι σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, «ντύνεται» την υπέροχη νοσταλγική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, που βάζει μπουζούκι σε κλασικά μονοπάτια και μας ταξιδεύει με φοβερό τρόπο στην ατμόσφαιρα της εποχής που έπλασε στο ημιτελές βιβλίο του ο Καραγάτσης.
Ο Μεγάλος Θυμός
Ο Βασίλης Δημητρίου γράφει, ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει, και οι τηλεθεατές σιγοτραγουδούν τον πασίγνωστο στίχο «πόσο πολύ σ’ αγάπησα, ποτέ δεν θα το μάθεις».
Το Τρίτο Στεφάνι
Ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφασίζει να μεταφέρει Ταχτσή στη μικρή οθόνη και ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη Λίνα Νικολακοπούλου αναλαμβάνουν να γράψουν το soundtrack της σειράς. Το τραγούδι τίτλων, ερμηνευμένο από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, και ολόκληρος ο δίσκος με τις μουσικές της σειράς, είναι σύμφωνα με τον συνθέτη μία από τις τρεις καλύτερες δουλειές της καριέρας του.
Αναστασία
Με σχεδόν υπνωτιστικό τρόπο, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμηνεύει το τραγούδι της Αναστασίας για την ομώνυμη σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Μυρτώ Αλικάκη, ο Άλκης Κούρκουλος και φυσικά ο Μηνάς Χατζησάββας, που έφυγε νωρίς από τη ζωή, σε ένα από τα πιο διάσημα ερωτικά τρίγωνα της μικρής οθόνης.
Λόγω Τιμής
«Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…» Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου στήνει την πιο φοιτητική σειρά στην Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον Μιχάλη Γκανά γράφουν το σάουντρακ της σειράς, με «ναυαρχίδα» αυτό το τραγούδι που ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Η Αγάπη Άργησε μια Μέρα
Όσο πρέπει βουκολική, όσο πρέπει δραματική, άχρονη και ατμοσφαιρική, η ορχηστρική μουσική που έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου ταίριαξε «γάντι» στην σειρά εποχής «Η Αγάπη Άργησε μια Μέρα» που σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης για την ΕΡΤ.
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες
Ο Σταμάτης Κραουνάκης ξαναχτυπά. Και μάλιστα σε συνεργασία όχι μόνο με τη Λίνα Νικολακοπούλου στους στίχους, αλλά και και τον Γιάννη Ξανθούλη και την Μαρινέλλα, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι τίτλων και πρωταγωνίστησε σε μία από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγές της ΕΡΤ.
Κλείσε τα μάτια
Το τραγούδι «Τράβα Σκανδάλη» μπορεί να μη γράφτηκε αποκλειστικά για τη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, αλλά αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μέσα από αυτή: Η Μυρτώ Κοντοβά γράφει τους στίχους, η Δήμητρα Γαλάνη τη μουσική και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη βάζει τη φωνή, σε μια από τις καλύτερες ερωτικές μπαλάντες της περασμένης δεκαετίας.
Μη φοβάσαι τη φωτιά
«Κοίτα Κοίτα» τραγουδά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για τις ανάγκες της σειράς του Mega «Μη Φοβάσαι τη Φωτιά». Την μουσική υπογράφει (για άλλη μια φορά) ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και τους στίχους (επίσης για άλλη μια φορά) η Λίνα Νικολακοπούλου.
Και η καλτ πλευρά της τηλεοπτικής μουσικής… Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά σε μερικά από τα πιο ευρηματικά, τα πιο ποπ, τα πιο «παιδικά» ή τα πιο λαϊκά τραγούδια τίτλων. Από το αρχαίο ηλεκτρονικό κομμάτι του Ρετιρέ μέχρι το τσιφτετέλι των Ψίθυρων Καρδιάς διά χειρός Νικολόπουλου ή το ξεκαρδιστικά απλοϊκό Λαβ Σόρρυ του Θάνου Καλλίρη, απολαύστε και θυμηθείτε: