Και δράματα και κωμωδίες, και μικρά μαθήματα υπαρξισμού σε συσκευασία καρτούν, και όλα όσα αγαπήσαμε στην τηλεόραση τη χρονιά που επιτέλους φεύγει.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Η χρονιά που είδαμε τηλεόραση όσο καμία άλλη, έφερε στις οθόνες μας… τα πάντα: Από μικρά διαμαντάκια και παραγωγές εκατομμυρίων λιρών (ναι, Βρετανίας, ναι, στο Crown αναφερόμαστε) μέχρι εύκολη ποπ για την καραντίνα που εξελίχθηκε σε παγκόσμια υστερία –την συμπεριλάβαμε, ωστόσο, στη λίστα μας, πρώτον για να φυλαχτούμε από το χέιτ που μας περίμενε έτσι και δεν το κάναμε, και δεύτερον για να τη βρεις και να χαρείς αν είσαι ομοϊδεάτης και κατάλαβες ήδη για ποια μιλάμε.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, οι έντεκα (που θα έπρεπε να είναι δέκα) καλύτερες σειρές της πιο σουρεαλιστικής χρονιάς που ζήσαμε ποτέ.
Unorthodox
Η μίνι σειρά-φαινόμενο του Netflix έφερε τον Μάρτιο στις οθόνες μας την τρομακτική πραγματικότητα των θρησκειών στην πιο ακραία τους μορφή, αυτή που φτιάχνει κλειστές υπερορθόδοξες κοινότητες, με μια ιστορία απελευθέρωσης και ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ από την υπερταλαντούχα μικρή Σίρα Χάας.
Bojack Horseman: 6η σαιζόν
Συγχωρήστε μας τον άκρατο υποκειμενισμό που ακολουθεί, αλλά η καλύτερη σειρά που έγινε ποτέ τελείωσε με πάταγο τον πρώτο μήνα αυτής της τρελής χρονιάς, επιχειρώντας να απαντήσει στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, με επεισόδια βγαλμένα όχι πια από τη ζωή σου, αλλά από τα σκοτεινότερα βάθη του μυαλού σου. Και μας χάρισε το καλύτερο φινάλε που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
The Crown: 4η σαιζόν
Με ένα ρεσιτάλ γυναικείων ερμηνειών, από τις Ολίβια Κόλμαν ως βασίλισσα Ελισσάβετ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ στον ρόλο της εμβληματικής πριγκίπισσας Μαργαρίτας, Γκίλιαν Άντερσον με στοιχειωτική φωνή Μάργκαρετ Θάτσερ και Έμμα Κόριν σκέτη Νταϊάνα, η τέταρτη σαιζόν του Στέμματος ήταν η πιο βαθιά, ψυχαναλυτική προσέγγιση της ιστορίας μέχρι στιγμής.
I May Destroy You
Θυμίζοντας σε πολύ κόσμο το αριστουργηματικό Fleabag, η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Μικαέλα Κοέλ (της πρωταγωνίστριας του Black Earth Rising) και των ροζ μαλλιών της, τα είπε έξω από τα δόντια για τις σύγχρονες σχέσεις, την έννοια της συναίνεσης και το πού ακριβώς χάθηκε η μπάλα μεταξύ απελευθέρωσης και εκμετάλλευσης.
The Queen’s Gambit
Η άλλη μίνι σειρά-φαινόμενο του Netflix για φέτος έβαλε όλο τον πλανήτη να ξαναπαίξει σκάκι (κι αν δεν πιστεύεις εμάς, ρίξε μια ματιά στα στατιστικά εδώ) χάρη στη δυνατή ερμηνεία της Άνια Τέιλορ Τζόι και την εύπεπτη πλην συγκινητική ιστορία ενός κοριτσιού που ξεκίνησε από το υπόγειο ενός ορφανοτροφείου για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου, παλεύοντας εθισμούς και δαίμονες.
Mrs America
Θα μπορούσε η πρώτη σειρά με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ να λείπει από τις λίστες με τις καλύτερες σειρές της χρονιάς; Όχι, σου απαντάμε, δεν θα μπορούσε. Ακόμα και στον ρόλο της απαίσιας Φίλις Σλάφλι, πολέμιας του φεμινιστικού κινήματος, των γκέι δικαιωμάτων και κάθε ίχνους ανθρωπιάς στις ΗΠΑ των 70s, η Μπλάνσετ παραδίδει μαθήματα υποκριτικής.
The Plot Against America
Άξιος εκπρόσωπος του “what if” (τι θα είχε γίνει αν) είδους που μετά την λογοτεχνία κερδίζει έδαφος σε κινηματογράφο και τηλεόραση, η μίνι σειρά του ΗΒΟ έθεσε το ερώτημα τι θα είχε γίνει αν είχε εκλεγεί το 1940 στη θέση του Φράνκλιν Ρούσβελτ ο διαβόητος αντισημίτης Τσαρλς Λίντμπεργκ –αν δηλαδή η Αμερική ήταν με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο– και μάλιστα ιδωμένο από τη σκοπιά της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ. Κι είχε και μια απολαυστική Γουινόνα Ράιντερ σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ted Lasso
Η Apple TV μπήκε στην κούρσα του original content στο streaming ως outsider, κι έκανε την έκπληξη με αυτή τη σπαρταριστή, όσο και γλυκύτατη, σειρά στην οποία ο Τζέισον Σουντέικις του Saturday Night Live υποδύεται έναν Αμερικάνο προπονητή φούτμπολ που μετακομίζει στην Αγγλία για να αναλάβει μια ομάδα ποδοσφαίρου, χωρίς φυσικά να έχει ιδέα από το άθλημα που οι Άγγλοι αποκαλούν φούτμπολ.
Normal People
Το βιβλίο-φαινόμενο της Ιρλανδής Σάλλι Ρούνεϊ έγινε σειρά 12 επεισοδίων από το Hulu και το BBC, και μας αφηγήθηκε με τον πιο τρυφερό τρόπο την ιστορία της πρώτης αγάπης (και παντοτινής) δύο εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά εξίσου τραυματισμένων, ανθρώπων που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν ο ένας τον άλλο στις ζωές τους.
Patria
Μιλώντας για βιβλία-φαινόμενα, το πολυσυζητημένο, χιλιοδιαβασμένο (και στην Ελλάδα) έπος του Φερνάντο Αραμπούρου για την ΕΤΑ και τον αγώνα για ανεξαρτησία στη Χώρα των Βάσκων, έγινε μια συγκλονιστική σειρά 8 επεισοδίων από το ισπανικό ΗΒΟ που σάρωσε δικαίως κριτικές και βαθμολογίες στο IMDB, και έγινε η ευρωπαϊκή σειρά της χρονιάς για το 2020.
What We Do in The Shadows: 2η σαιζόν
Φυλαχτείτε, έρχεται κι άλλο υποκειμενικό οπαδιλίκι: Η πιο διαβολεμένα αστεία σειρά των τελευταίων δεκαετιών (με το ζόρι κρατιόμαστε να μην πούμε «που έγινε ποτέ») επέστρεψε μέσα σε αυτήν την σουρεαλιστική χρονιά, με άλλες δέκα μισάωρες ιστορίες των τεσσάρων πιο κουλ βαμπίρ στην ιστορία της ανθρωπότητας, και μας έφτιαξε τις μέρες του πρώτου λοκντάουν. Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο τηλεοπτικό κατόρθωμα, δεν ξέρουμε ποιο είναι.