Τον ροδίτη ήρωα που «αντιπροσωπεύει την φιλανθρωπία όλων των Ελλήνων» εξυμνεί ο Guardian σε αφιέρωμα του στον άνδρα που έσωσε δεκάδες μετανάστες από το θάνατο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Μια συγκλονιστική εικόνα έχει καταφέρει να αντιπροσωπεύσει όλους τους Έλληνες που μεταχειρίστηκαν τους απελπισμένους μετανάστες σαν συνανθρώπους τους», ξεκινά το αφιέρωμα του Guradian στον «έλληνα ήρωα στην παραλία».
Πρόκειται για τον Αντώνη Ντεληγιώργη, έναν στρατιωτικό από τη Ρόδο που έσωσε 20 ανθρώπους από τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα, όταν το σκάφος που κουβαλούσε πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Συρία έπεσε στις βραχώδεις ακτές του νησιού και οι πρόσφυγες βρέθηκαν στη θάλασσα, κοντά στην παραλία του Ζέφυρου.
Μία από αυτούς τους μετανάστες ήταν η Nebiat, μια 24χρονη από την Ερυθραία που ξεκίνησε τον Μάρτιο το ταξίδι της για την Ευρώπη, με τελικό της «στόχο» την Σουηδία. Οι γονείς της πλήρωσαν 10.000 δολάρια για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, που θα την έφερνε μακριά από την εμπόλεμη πατρίδα της, με ένα ψεύτικο διαβατήριο.
«Η βάρκα βυθίστηκε σε λίγα λεπτά σαν να ήταν φτιαγμένη από χαρτί», θυμούνται αυτόπτες μάρτυρες. «Την ώρα που έφτασα στην παραλία, είχε μαζευτεί εκεί κόσμος, είχε καταφτάσει η ακτοφυλακή, ένα Super Puma ελικόπτερο και ψαράδες με τα καΐκια τους», δήλωσε ο ίδιος ο Ντεληγιώργης στον Observer. «Χωρίς να το σκεφτώ στιγμή, έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Έβγαλα τη μπλούζα μου και βρέθηκα στη θάλασσα», είπε.
Ο έλληνας στρατιωτικός έφερε στην στεριά 20 από τους 93 ναυαγούς. «Το νερό ήταν γεμάτο πετρέλαιο από το σκάφος και ήταν πολύ πικρό και τα βράχια γλιστρούσαν και έκοβαν. Κόπηκα άσχημα στα χέρια και τα πόδια, αλλά το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να σώσω αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους», δήλωσε.
«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι είδα έναν άντρα γύρω στα 40 να πεθαίνει. Δεν μπορούσε να ανασάνει, πνιγόταν, και ενώ προσπαθούσα, δεν μπορούσα να τον φτάσω. Όσοι μπορούσαν, κρέμονταν πιασμένοι από το ναυάγιο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι τον βοήθησαν οι τεχνικές πρώτων βοηθειών και διάσωσης που έμαθε στον στρατό.
Την ώρα που τα κύματα μαίνονταν, είδε την 24χρονη Nebiat να προσπαθεί να μείνει στην επιφάνεια. «Ανέπνεε με δυσκολία», θυμάται, «και δεν μπορούσα να τη σηκώσω. Με βοήθησαν κάποιοι άντρες από την ακτοφυλακή, και τότε ενστικτωδώς την σήκωσα πάνω από τους ώμους μου», λέει.
Λίγες ημέρες αργότερα, σημειώνει το δημοσίευμα, έγινε γνωστό πως ο ίδιος άνδρας βοήθησε και τη γυναίκα που γέννησε κατά την διάρκεια του ναυαγίου. Σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης, η νοσηλευόμενη μητέρα από την Ερυθραία δήλωσε πως θα δώσει στο νεογέννητό της το όνομά του.
«Όλη την εβδομάδα αποκαλύπτονταν ιστορίες από πράξεις καλοσύνης των νησιωτών, που έτρεξαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Μια γυναίκα έγδυσε το παιδί της για να τυλίξει με τα ρούχα του ένα αγοράκι από τη Συρία, ενώ εκατοντάδες έσπευσαν να χαρίσουν τρόφιμα και ρούχα», σημειώνει ο Guardian εξυμνώντας τον ανθρωπισμό των Ελλήνων.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, «ο Ντεληγιώργης σωπαίνει όταν του επισημαίνεται η ηρωικότητα των πράξεών του. Λέει πως δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να εκπληρώνεις το καθήκον σου σαν άνθρωπος, σαν άντρας». Στην παραπάνω φωτογραφία τον βλέπετε να φέρνει με ασφάλεια την Nebiat στη στεριά της Ρόδου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπό της», δήλωσε στα Μέσα. «Ποτέ». Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, του απένειμε μετάλλιο Εξόχου Πράξεως για το εξαίρετο ήθος που επέδειξε.