Είστε έτοιμοι να συγκατοικήσετε με το άλλο σας μισό;
Δέκα σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα στη σχέση σας και να συγκατοικήσετε με το άλλο σας μισό.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν είναι ο γάμος το μεγάλο βήμα σε μια σχέση. Αυτό που επιφέρει τις περισσότερες αλλαγές και φέρνει το ζευγάρι αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις ώστε να εξελίξει την σχέση του είναι η συγκατοίκηση – οι βέρες απλώς επικυρώνουν το επιτυχές αυτής της διαδικασίας.
Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε την σημασία της, ήρθε η ώρα να μάθουμε: Είστε έτοιμοι για το βήμα της συγκατοίκησης; Διαβάστε τα σημάδια και δείτε αν αυτά συνηγορούν ότι είναι ώρα να μοιραστείτε την καθημερινότητα, την ρουτίνα, τις δουλειές, τα πάντα με τον/την σύντροφό σας. Είστε λοιπόν έτοιμοι για συγκατοίκηση αν:
-Η ιδέα του να συζήσετε σας αγχώνει, αλλά με την «καλή έννοια» Δεν είναι κακό να φοβάστε την συγκατοίκηση, ίσα-ίσα είναι λογικό να σκέφτεστε τις παραχωρήσεις που θα κληθείτε να κάνετε ή τους κινδύνους που μπορούν να φθείρουν την σχέση σας, αλλά αν νιώθετε παράλληλα πως η ιδέα σας φέρνει εκείνο τον ενθουσιασμό και την περιέργεια που είχατε όταν πρωτογνωρίσατε τον/την σύντροφό σας, τα σημάδια είναι ευνοϊκά.
-Δεν σας πιέζει κάποιος για αυτή την απόφαση Το να σας πιέζουν οι γονείς, οι φίλοι ή ακόμη και ο ίδιος ο σύντροφος σας για μια τόσο σοβαρή απόφαση, δεν είναι, προφανώς, λόγος να την πάρετε. Αυτή η πίεση είναι πιθανόν να πολλαπλασιαστεί κατά την διάρκεια μιας συγκατοίκησης, και στις δύσκολες στιγμές θα νιώθετε πως παγιδευτήκατε σε αυτή τη συμβίωση χωρίς τη θέλησή σας, με ολέθριες συνέπειες για την μεταξύ σας σχέση.
-Έχετε ήδη ξεπεράσει κάποια σοβαρή κρίση στη σχέση σας Αν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε με επιτυχία έναν σοβαρό καυγά ή μια δύσκολη περίοδο στη σχέση σας, αυτή είναι μια άριστη ένδειξη πως βασίζεται σε γερά θεμέλια και ότι αντέχει στις δοκιμασίες και τις δυσκολίες.
-Έχετε αμοιβαία κατανόηση για το «είδος» της σχέσης Είναι σύνηθες για ένα ζευγάρι να παίρνει βιαστικές αποφάσεις, όπως μια γρήγορη συγκατοίκηση μόνο και μόνο για να «τεστάρει» την σχέση του, χωρίς όμως ο ένας να ξέρει πώς βλέπει την κατάσταση ο άλλος. Συχνά, αυτά τα ζευγάρια πιάνονται εξ απήνης όταν διαπιστώνουν πως για παράδειγμα ο ένας έβλεπε μάλλον «χαλαρά» την σχέση και η συγκατοίκηση ήταν απλώς μια «πιπεράτη» εξέλιξη ή ο άλλος περίμενε περισσότερα και ονειρευόταν κουφέτα από την πρώτη μέρα του κοινού τους βίου, ενώ ο πρώτος ήθελε τον χρόνο του. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο γνωρίζετε «πού πατάτε».
-Αν έχετε ταξιδέψει μαζί και όλα κύλησαν όμορφα Σε έναν βαθμό, η κοινή συμβίωση σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι αποτελεί μικρογραφία της κοινής σας ζωής. Η χημεία σας όσο βρίσκεστε καθημερινά στο ίδιο δωμάτιο, οι συνήθειες του συντρόφου σας κατά την διάρκεια των διακοπών, η πρωινή ρουτίνα, η αίσθηση της άνεσης ή αντίθετα της κούρασης και της ανάγκης για προσωπικό χώρο όσο μένετε μαζί σε ένα ξενοδοχείο αποτελούν παράγοντες που θα σας δώσουν σημαντικά δείγματα γραφής για το πώς θα είναι η μόνιμη συγκατοίκηση.
-Δεν κρύβετε τα παράπονά σας «κάτω από το χαλί» Στους μικροτσακωμούς και τις ενοχλήσεις που έχουν προκύψει στην ως τώρα πορεία της σχέσης σας, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Να έχετε εκφράσει τα παράπονα ή τους προβληματισμούς σας στο ταίρι σας ώστε να αντιμετωπιστούν, ή να τα έχετε «θάψει» με κάποια πρόφαση, λέγοντας στον εαυτό σας πως δεν είναι και τίποτα σπουδαίο και αφήνοντάς τα να σας τρώνε μέσα σας. Αν ανήκετε στην πρώτη περίπτωση, μπορείτε άνετα να συγκατοικήσετε χωρίς τον φόβο ότι θα σας πνίξουν τα πρώτα σύννεφα που θα εμφανιστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, ξανασκεφτείτε το.
-Αν ήδη κοιμάστε ο ένας στο σπίτι του άλλου σχεδόν καθημερινά Πόσες ημέρες κοιμηθήκατε μαζί με τον/την σύντροφό σας την τελευταία εβδομάδα; Αν η πλάστιγγα γέρνει προς τις τέσσερις ημέρες και πάνω, μάλλον ήδη συγκατοικείτε, απλώς δεν το έχετε ακόμα αποδεχθεί επίσημα. Εφόσον η συχνότητα των κοινών διανυκτερεύσεων και η αίσθηση ότι θέλετε να κοιμάστε, να ξυπνάτε, να τρώτε, να βγαίνετε και να επιστρέφετε μαζί υποδηλώνει πως θέλετε να μοιράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερα, γιατί να σας τρώνε οι δρόμοι και να ξοδεύετε βενζίνη;
-Έχετε περάσει από την αρχική, παθιασμένη φάση Όλοι στην αρχή μιας σχέσης είμαστε ενθουσιασμένοι, οι παραξενιές του άλλου μας φαίνονται χαριτωμένες και το σεξ βρίσκεται καθημερινά στο μενού. Αποφύγετε να πάρετε την απόφαση της συγκατοίκησης σε αυτή την πρώιμη φάση, καθώς όταν αυτή περάσει, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την ρουτίνα, αλλά στη μεγεθυμένη εκδοχή της καθημερινής τριβής που δεν αφήνει χώρο για την σταδιακή εξέλιξη της σχέσης.
-Νιώθετε ότι «είστε ο εαυτός σας» όταν είστε μαζί του/της Αυτό σημαίνει πως δεν θα πιεστείτε να υποκριθείτε κάτι που δεν είστε, και αντίστοιχα δεν θα εκπλαγεί ο/η σύντροφός σας ανακαλύπτοντας σταδιακά πως ο καθημερινός σας εαυτός, την ώρα που ξυπνάτε το πρωί, όταν βιάζεστε για να πάτε στη δουλειά ή όταν τρώτε… ηχηρά, δεν αντιστοιχεί σε αυτό που γνώριζε ως τώρα.
-Τα πάτε καλά με τους φίλους του/της Και αντίστοιχα ο/η σύντροφός σας με τους δικούς σας. Έτσι, δεν θα σας ενοχλούν οι επισκέψεις τους στο κοινό σας σπίτι, γιατί κανείς από τους δύο δεν θα τους βλέπει σαν τους «ξένους» ή τους ενοχλητικούς/βαρετούς/φασαριόζους φίλους του συντρόφου που απλώς πρέπει να ανέχεστε.