Οι περισσότεροι άνθρωποι (94%) έχουν κατά καιρούς ανεπιθύμητες, ψυχαναγκαστικές σκέψεις σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα των καναδών επιστημόνων.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η καινούργια διεθνής έρευνα διοργανωμένη από 19 ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Άνταμ Ραντόμσκι του καναδικού πανεπιστημίου Κονκόρντια, δείχνει πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι (ποσοστό 94%) έχουν κατά καιρούς ανεπιθύμητες, ενοχλητικές, ψυχαναγκαστικές σκέψεις οι οποίες δημιουργούν περισσότερο ή λιγότερο άγχος. Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό για θέματα ιδεοψυχαναγκαστικών και συναφών διαταραχών “Journal of Obsessive – Compulsive and Related Disorders”, πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων βρέθηκε και η Ελλάδα. Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα είναι δυστυχώς πολύ πιο εξαπλωμένο σε παγκόσμιο επίπεδο από ό,τι θεωρείτο έως τώρα.
Έχει μελετηθεί δείγμα 777 ανθρώπων σε έξι ηπείρους με αντικείμενο της μελέτης το σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι έχουν ξαφνικές ανεπιθύμητες και πιθανώς επαναλαμβανόμενες σκέψεις, όπως να κάνουν κακό σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή να κάψουν το σπίτι του γείτονά τους.
Στις ανεπιθύμητες σκέψεις κυριαρχούν παγκοσμίως οι σκέψεις για τη βρόμα και τη μόλυνση, όπως επίσης οι επιθετικές παρορμήσεις και οι επίμονες αμφιβολίες, ενώ το σεξ και η βλασφημία ανιχνεύτηκαν σε μικρότερη συχνότητα.
Η μελέτη δείχνει πως τέτοιου είδους σκέψεις δεν αποτελούν «προνόμιο» των ανθρώπων με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, αλλά «κολλάνε» στο μυαλό των περισσότερων «κανονικών» ατόμων. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ασθενών και μη είναι ο τρόπος που αντιδρούν σε τέτοιες σκέψεις.
Επίσης, στην μελέτη αναφέρονται οι εθνικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών, όσον αφορά τη συχνότητα ορισμένων παρείσακτων σκέψεων (π.χ. σε σχέση με το σεξ), κυρίως λόγω των πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφοροποιήσεων.
Στην έρευνα πήρε μέρος και η ελληνική πλευρά με τη συμμετοχή του Γρηγόρη Σίμου, αναπληρωτή καθηγητή ψυχοπαθολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.