Την επέκταση του δικαιώματος στην ευθανασία και για ανηλίκους κάτω των 18 ετών συζητά το βελγικό κοινοβούλιο, με το 75% των πολιτών υπέρ του νομοσχεδίου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το Βέλγιο είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχουν νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Μέχρι σήμερα, ο νόμος θέτει όριο την ηλικία των 18 ετών. Τώρα, σε ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει συζητήσεις, το βελγικό κοινοβούλιο εξετάζει την πλήρη κατάργηση του ορίου ηλικίας. Το μέτρο, που συζητιέται έντονα τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να έχει απήχηση στους πολίτες.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει περισσότερους περιορισμούς για την ευθανασία σε ανηλίκους: Πέρα από τη συναίνεση των γονέων, θα πρέπει να διαπιστωθεί από ψυχίατρο ή ψυχολόγο σαφής ικανότητα αντίληψης της κατάστασης από την πλευρά του παιδιού.
Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο το νομοσχέδιο με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά. Η συζήτηση που ξεκινά την Τετάρτη ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την ψηφοφορία, στην οποία το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει.
Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου υπογραμμίζουν ότι η επέκταση της δυνατότητας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αφορά παιδιά που βρίσκονται στο έσχατο σημείο. «Δεν μιλάμε για παιδιά που τους μένουν μήνες ή χρόνια, αλλά για παιδιά που η ζωή τους έχει ήδη τελειώσει και χρειάζονται ένα αξιοπρεπές τέλος» ανέφερε ο Χέρλαντ βαν Μπέρλερ, επικεφαλής της εντατικής μονάδας στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 75% των πολιτών συμφωνεί με το μέτρο. Ωστόσο, η πλευρά των αντιτιθέμενων είναι, αν και μικρότερη, ηχηρή, με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες να διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες μπροστά στη Βουλή.