Το κουτσομπολιό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ενθαρρύνει την συνεργασία.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι το κουτσομπολιό είναι «κακή» συνήθεια και θα πρέπει να αποφεύγεται, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με φήμες μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Το κουτσομπολιό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν αρκετά από τα φαινόμενα βίας, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να αποτρέψει την "εκμετάλλευση καλών ανθρώπων".
Ο Δρ. Μάιου Φάινμπερκ, ερευνητής του Στάνφορντ, λέει χαρακτηριστικά: «Οι ομάδες που επιτρέπουν στα μέλη τους να κουτσομπολεύουν, διατηρούν την υγιή τους συνεργασία και αποτρέπουν τον εγωισμό σε σχέση με εκείνες που δεν το επιτρέπουν. Μάλιστα οι ομάδες τα καταφέρνουν ακόμα καλύτερα όταν μπορούν να κουτσομπολεύουν και να διώχνουν τα αναξιόπιστα μέλη τους».
Ο ίδιος προσθέτει: «Αν και μπορεί να υπάρξει κατάχρηση και στις 2 αυτές συμπεριφορές, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτές εξυπηρετούν πολύ σημαντικές λειτουργίες για τις ομάδες και την κοινωνία».
Οι ερευνητές χώρισαν 216 συμμετέχοντες σε ομάδες και τους ζήτησαν να παίξουν ένα παιχνίδι, το οποίο περιλάμβανε την λήψη οικονομικών αποφάσεων οι οποίες θα ωφελούσαν τις ομάδες. Πριν προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο με μια νέα ομάδα, όσοι συμμετείχαν μπορούσαν να κουτσομπολέψουν τα προηγούμενα μέλη.
Τα μελλοντικά μέλη της ομάδας, μπορούσαν τότε να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες έτσι ώστε να αποκλείσουν ή να περιθωριοποιήσουν τον «ύποπτο» πριν πάρουν τις επόμενες οικονομικές αποφάσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έμαθαν για την συμπεριφορά των άλλων μέσω του κουτσομπολιού, χρησιμοποίησαν την πληροφορία για να συμμαχήσουν με όσους θεωρούσαν συνεργατικούς.