Οι selfies, οι θεωρίες συνωμοσίας, τα φιλανθρωπικά κλικ, τα ρομαντικά status και άλλα έξι εκνευριστικά είδη post που… μας τη σπάνε στο Facebook.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Παραδεχτείτε το: Έχετε σκεφτεί αμέτρητες φορές πόσο ωραίο θα ήταν να υπήρχε ένα dislike button δίπλα στο κουμπάκι του Like στο Facebook για να κατακεραυνώσετε όσους συστηματικά επιδίδονται σε ενοχλητικά posts.
Γελοίες φωτογραφίες που κανείς δεν θέλει να δει, διάδοση εμφανέστατα ψεύτικων ειδήσεων ή θεωριών συνωμοσίας, απανωτά τσεκ ιν μέχρι και από… την τουαλέτα… Όλοι έχουμε κάνει, βέβαια, έστω και ένα από αυτά, κάποια στιγμή της παρουσίας μας στα social networks, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνει λιγότερο ενοχλητικά. Ιδού τα δέκα είδη συμπεριφοράς στο Facebook που… μας τη σπάνε.
*Τα duckfaces
Αν υπήρχαν νόμοι στο Facebook, σίγουρα τα σουφρωμένα χείλη σε φωτογραφίες με αφύσικες στάσεις θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κακουργήματα ενάντια στα μάτια μας.
*Οι θεωρίες συνωμοσίας
Όσο και να θεωρούμε πως δεν έχουμε επαφές με ανθρώπους τέτοιου τύπου, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος από την λίστα των φίλων μας που θα ποστάρει για άλλη μια φορά πως μας ψεκάζουν, πως η Νέα Τάξη πραγμάτων ευθύνεται μέχρι και για το καμένο του τοστ, πως ξέρει κάποιον που ξέρει κάποιον που είδε γνωστό ηθοποιό σε σεξουαλικό όργιο ή πως παίζει την πολιτική στα δάχτυλα και ξέρει να διαβάζει τα γεγονότα καλύτερα από όλους. Έστω κι αν δεν τον έχει ρωτήσει κανείς.
*Τα share των ευκολόπιστων
Εδώ εντάσσονται δύο ευρείες κατηγορίες ποστ: Πρώτον, αυτά που μας καλούν να κάνουμε «share αυτό το μήνυμα, γιατί το Facebook από 1/1 έχει αποφασίσει να κάνει την υπηρεσία του συνδρομητική, εξαιρώντας μόνο αυτούς που διαδίδουν το συγκεκριμένο status». Δεύτερον, όσους θεωρούν αληθή τα post του τύπου «για κάθε κλικ, η Microsoft θα στέλνει ένα cent στα παιδάκια της Αφρικής και στους καρκινοπαθείς» ή όσους πιστεύουν ότι, ακόμη και μερικά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του συγκεκριμένου viral hoax, ο ασθενής Μερισιώτης ακόμα χρειάζεται αίμα τύπου μηδέν αρνητικό στον Ευαγγελισμό.
*Οι selfies
Συνδυάζονται άριστα με το duckface, ενώ ο ιδανικός χώρος για λήψη τους είναι στον καθρέφτη μιας άθλιας τουαλέτας, με το κινητό να φαίνεται μπροστά στο στέρνο.
*Οι προσκλήσεις σε διαγωνισμούς και παιχνίδια
Ο τάδε φίλος σου σε προσκαλεί να παίξεις κι εσύ στο Pet Rescue Saga. Ένας άλλος αναγκάζεται να ποστάρει ντροπιασμένος ότι «έλαβα μέρος στον τάδε διαγωνισμό και γουστάρω τρελά». Κάποιος άλλος στέλνει ξανά και ξανά notifications ότι σε περιμένει το FarmVille2. Κι εσύ εκνευρίζεσαι, γιατί ενώ χάρηκες τόσο που είδες τόσα notifications μαζεμένα, τελικά ήταν όλα από γελοία παιχνίδια από αργόσχολους φίλους σου.
*Τα συνεχή check in Βρίσκεσαι στο Λούβρο ή στο Βρετανικό Μουσείο και το υπερηφανεύεσαι. Ωραία ως εδώ. Πήγες στο πιο hot party της χρονιάς ή σε ένα hip στέκι που ανακάλυψες από τους πρώτους, και σπεύδεις να «τσεκαριστείς». Επίσης οκ. Αλλά το να κάνεις check in από την τουαλέτα ενημερώνοντας για τις επιδόσεις σου, από μια μίζερη αίθουσα αεροδρομίου για να μάθουν όλοι για το ταξίδι που ακόμα δεν έκανες ή από το τρόλεϊ νο.21 γιατί έτσι, δεν έχει και πολύ νόημα. Πόσο μάλλον όταν στην συνέχεια παραπονιέσαι για τους «σατανάδες» της Νέας Τάξης (βλ. ποστ συνωμοσιολογίας) που μας παρακολουθούν όπου βρισκόμαστε.
*Ρομαντικές ατάκες σε ηλιοβασιλέματα
«Ένας πραγματικός άντρας δεν αγαπάει πολλές γυναίκες. Αγαπάει μία με πολλούς τρόπους». «Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο». Κι άλλες γλοιώδεις ερωτιάρικες ατάκες, αμπελοφιλοσοφίες και στίχοι των Πυξ Λάξ ντύνουν λεκτικά ρομαντικές φωτογραφίες, τοπία και εικόνες με ραγισμένες καρδούλες, κι ακόμη δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο.
*Τα «ψεύτικα» επιτηδευμένα στάτους Είναι εκείνα τα στάτους των φίλων σου, οι οποίοι παριστάνουν στο Facebook κάτι που δεν είναι, προσπαθώντας να λανσάρουν την εικόνα του πιο κουλ ανθρώπου του κόσμου. Κομπάζουν για παράδειγμα για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις, ενώ εσείς ξέρετε πως έχει να κάνει σεξ... κάτι μήνες ή μιλούν με μυστηριώδεις γρίφους και πένα… λόγιου, ενώ εσείς ξέρετε πως δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους.
*Τα tags που δεν θέλεις Ένας παλιός συμμαθητής ξεθάβει μια φωτογραφία από το σχολείο όπου δεν είχατε δόντια και φορούσατε τις φόρμες του Ταμτάκου. Μια φίλη σας ταγκάρει με το πού σας συναντά έξω, ενώ εσείς έχετε πει στο αφεντικό σας πως είστε άρρωστοι. Και για κερασάκι στην τούρτα, πρέπει να ανεχτείτε τα δεκάδες notifications από τα comments των φίλων της φίλης σας, που σας ακολουθούν μετά το tag σαν ερινύες.
*Τα ερωτικά σαλιαρίσματα Υπάρχουν οι άνθρωποι που όταν κάνουν μια σχέση δεν χάνουν την αυτονομία και την προσωπικότητά τους. Και υπάρχουν και τα ζευγάρια εκείνα, που πέρα από το «in a relationship» στο προφίλ τους, σπεύδουν να βάλουν για φωτογραφία προφίλ ένα παθιασμένο τους φιλί, ακολουθούμενο από comments στα οποία ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και χαϊδευτικά μεταξύ τους, κάνοντας το newsfeed σας να στάζει μέλι. Και φυσικά, υπάρχουν τα ακόμη πιο εκνευριστικά ζευγάρια που κάνουν κοινό προφίλ και με τα δύο ονόματα, ο λόγος ύπαρξης του οποίου μας ξεπερνά.