Φορολογικές δηλώσεις 2013: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η ώρα της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων έφτασε. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις αλλαγές, τις παγίδες και τα μυστικά τους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Με ολιγοήμερη καθυστέρηση θα ανοίξουν οι πύλες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 5,6 εκατ. φορολογούμενους. Ενώ η έναρξη της διαδικασίας είχε προγραμματισθεί για σήμερα Δευτέρα, κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν την καταχώριση στοιχείων στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1, αναβάλλουν για το τέλος της εβδομάδας -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- τη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής.
Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν φέτος σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του διαδικτύου από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ακόμη κι από τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν και κλειδάριθμο στην περίπτωση που δεν διαθέτουν.
Όλοι οι φορολογούμενοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, ανεξάρτητα από την πηγή και το ύψος του εισοδήματος που απέκτησαν το 2012. Η δυνατότητα να την υποβάλουν χειρόγραφα οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ τελικώς θα καταργηθεί. Αν και προηγούμενη διάταξη απάλλασσε από την ηλεκτρονική υποβολή τη συγκεκριμένη κατηγορία, η διοίκηση της ΓΓΠΣ σχεδιάζει την κατάργησή της για πρακτικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους (αποστολή εντύπων κ.λπ.). Αναγκαστικά πολλοί από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με την ηλεκτρονική εποχή, θα πρέπει πλέον να απευθυνθούν σε λογιστή.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι (περίπου 560.000) που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και άλλοι 450.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και εκατοντάδες χιλιάδες άλλων ταμείων θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο E1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012 καθώς και τα ποσά του παρακρατούμενου και του αναλογούντος φόρου.Οι ίδιοι απλώς θα ελέγξουν τα στοιχεία για την περίπτωση λαθών και θα συμπληρώσουν τους υπόλοιπους κωδικούς για τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητες δαπάνες κ.ά.).
Συνολικά εισοδήματα
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά.
Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και γι' αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται, υποχρεωτικά, να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων, αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται, και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.
Επίδομα τέκνων
Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο με τα στοιχεία των παιδιών για να καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.
Πρόκειται για το έντυπο Ε21, το οποίο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του taxinet από όλους τους γονείς που δικαιούνται να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος), καθώς επίσης και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί, μετά το τρίτο.