Συγκατοίκηση: Φοιτητής μόνος… ψάχνεται

Τα μαθητικά χρόνια μόλις τελείωσαν και απέκτησες την φοιτητική σου ιδιότητα. Γνωρίζοντας πλέον την πόλη που θα περάσεις τα επόμενα χρόνια σου, τίθεται το ερώτημα: Να τα περάσεις μόνος ή με (μόνιμη) παρέα στο σπίτι;
Συγκατοίκηση: Φοιτητής μόνος… ψάχνεται
του Γιώργου Κόκουβα

«Ζητείται συγκάτοικος».
Ένας τυπικός πίνακας ανακοινώσεων σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή ασφυκτιά από τέτοιες ανακοινώσεις αυτή την περίοδο. Οι ορδές των «φρέσκων» φοιτητών καταφτάνουν για να αναλάβουν τα καινούρια τους καθήκοντα, ενώ ταυτόχρονα ένα δίλημμα κάνει τραμπάλα στο μυαλό τους: συγκατοίκηση ή όχι;

Η απόκτηση της φοιτητικής ιδιότητας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του κάθε «ψαρωμένου» πρωτάρη στη νέα πόλη. Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Έλληνας φοιτητής μόλις βγουν οι περίφημες βάσεις, πριν καν κάνει την εγγραφή του στην σχολή, είναι να ψάξει για την στέγη που θα φιλοξενήσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του.

Στην περίπτωση που περάσατε στην ίδια πόλη με τους κολλητούς σας, το ενδεχόμενο μιας συγκατοίκησης σίγουρα θα είναι έντονο. Πριν πάρετε την απόφαση που θα σας συντροφεύει για περίπου μια πενταετία, συγκεντρώσαμε τα συν και τα πλην του φοιτητικού «συνεταιρισμού» και ζητήσαμε συμβουλές από σπουδαστές οι οποίοι έζησαν στο πετσί τους τα καλά αλλά και τα άσχημα της συγκατοίκησης.

Γιατί να συγκατοικήσω;
- Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι φυσικά το οικονομικό. Το ενοίκιο μοιράζεται στα δύο, όπως επίσης και τα κοινόχρηστα. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μία κοινή ασύρματη σύνδεση στο internet και να γλιτώσετε τα διπλά έξοδα.
- Με την προοπτική του «διχοτομημένου» ενοικίου, μπορείτε να βρείτε ένα μεγαλύτερο σπίτι, με περισσότερες ανέσεις και πιο σύγχρονη κατασκευή, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστεί με ατομικό βαλάντιο.
- Χωρίζονται και οι δουλειές του σπιτιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για μια φοιτητική αντροπαρέα, που δεν θέλει να αφιερώνει πολύ χρόνο σε σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, και άλλα άγνωστα γι’ αυτούς σπορ.
- Τα καλά μιας γυναικοπαρέας, αντίστοιχα, περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της γκαρνταρόμπας, καθώς δύο κοπέλες σε ένα σπίτι μπορούν να ανταλλάσσουν ρούχα, να βοηθούν η μία την άλλη στο makeup κλπ.
- Εκ των ων ουκ άνευ είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς, αφού θα έχετε παρέα σε μόνιμη βάση. Θα έχετε έναν σύμμαχο στην καινούρια πόλη από την αρχή, ενώ οι δικές σας παρέες πιθανόν να γίνουν και του συγκατοίκου σας και αντίστροφα.
- Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Το ίδιο και ο καλός συγκάτοικος, στον οποίο θα μπορείτε να βασιστείτε αν πάθετε κάτι. Αν αρπάξετε κρύωμα, θα ξέρετε ότι έχετε κάποιον δικό σας να σας φέρει ένα παυσίπονο ή ένα ποτήρι χυμό.

Στους υπέρμαχους της συγκατοίκησης ανήκει η Δέσποινα, φοιτήτρια στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ίδια συγκατοίκησε με την αδελφή της, ενώ πλέον ετοιμάζεται να καλωσορίσει στο φοιτητικό της σπίτι και τον μικρότερο αδελφό της. «Προτιμώ την συγκατοίκηση με συγγενή, γιατί όσο και να μαλώσεις, δεν πρόκειται να κόψετε επαφή», μας λέει.

«Το πιο ωραίο σε μία συγκατοίκηση είναι ότι ακόμη κι όταν ο άλλος λείπει από το σπίτι, έχεις την αίσθηση ότι δεν είσαι μόνος, υπάρχει η ασφάλεια πως κάποιος θα γυρίσει», συνεχίζει η Δέσποινα. Όπως μας λέει, όταν έχεις συγκάτοικο, δεν φοβάσαι μήπως κλειδωθείς απ’ έξω, ενώ έχεις πάντα κάποιον για να του πεις τα προβλήματά σου.

Γιατί να μην συγκατοικήσω;
- Γιατί θα έχετε παρέα, ακόμα και όταν δεν θέλετε.
- Για να μην μαλώνετε κάθε μέρα με τον συγκάτοικο για το τι θα δείτε στην τηλεόραση.
- Γιατί φοβάστε την πιθανότητα να πέσετε σε συγκάτοικο με παραξενιές και ιδιοτροπίες που θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Από το πώς έμαθε να τρώει το φαγητό του μέχρι το ροχαλητό που νικά την υπνηλία ή την death metal στην διαπασών, πολλά μπορούν να προκύψουν αν δεν γνωρίζετε καλά τον υποψήφιο συγκάτοικο.
- Στην περίπτωση που σκέφτεστε να συγκατοικήσετε με έναν καλό σας φίλο, πρέπει να έχετε υπόψη πως πολλές σχέσεις έχουν πάρει την κατιούσα εξαιτίας της καθημερινής τριβής.
- Η συγκατοίκηση, λίγο ή περισσότερο, μειώνει τον ιδιωτικό σας χώρο. Μία πιθανή σχέση σας θα έβρισκε εμπόδια στην προσπάθειά σας να εξασφαλίσετε ιδιωτικές στιγμές, ενώ αντίστοιχα, οι ερωτικές περιπέτειες του/της συγκατοίκου μπορεί να σας στερήσουν πολλές ώρες ύπνου –για να μην αναφέρουμε τα βράδια που ίσως αναγκαστείτε να «ξεσπιτωθείτε» για χάρη τους.

Στους πολέμιους των «κοινοβίων» συγκαταλέγεται η Σοφία, 23 ετών, η οποία έζησε χωρίς συγκάτοικο τα φοιτητικά της χρόνια που μόλις τελείωσαν. «Μένοντας μόνος σου ενισχύεται η ανεξαρτητοποίησή σου, ενώ δεν ριψοκινδυνεύεις τις φιλικές σου σχέσεις», υποστηρίζει η Σοφία.

«Δεν έχω βρει κανένα αρνητικό στο να μην έχω συγκάτοικο», συνεχίζει, προσθέτοντας: «Ξέρω περιπτώσεις συγκατοικήσεων, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές και κατέληξαν με τους δύο φίλους να μην μιλάνε πλέον μεταξύ τους και να μαλώνουν οι γονείς τους για το πώς θα μοιράσουν τα έπιπλα. Αντίθετα, εγώ νιώθω πιο ελεύθερη, χωρίς να ενοχλώ ούτε να δίνω λογαριασμό σε κανέναν. Αν ξανάρχιζε η φοιτητική μου ζωή, και πάλι θα επέλεγα να μην συγκατοικήσω».


Πώς θα βρω συγκάτοικο;
Αν τελικά το πήρατε απόφαση, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να συζητήσετε το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με κάποιον που ήδη γνωρίζετε. Ασφαλώς, όπως είπαμε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αμοιβαίες υποχωρήσεις, για να μην γίνει το φοιτητικό σας διαμέρισμα εμπόλεμη ζώνη και ο φίλος μετατραπεί σε εχθρό.

Αν δεν υπάρχει κάποιος γνωστός σας που να ενδιαφέρεται για να… ανοίξετε σπιτικό, έχετε την επιλογή της αγγελίας. Ένα χαρτάκι με τα στοιχεία σας ή τα χαρακτηριστικά του σπιτιού, αν το έχετε ήδη βρει, αρκεί για να βρεθούν οι πρώτοι υποψήφιοι συγκάτοικοι. Κολλήστε το σε κεντρικό σημείο της σχολής σας ή κτιρίων όπως η βιβλιοθήκη και η φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου και θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα θα έχετε τα πρώτα «χτυπήματα».

Ο πίνακας ανακοινώσεων της σχολής σας είναι η καλύτερη λύση, καθώς οι ενδιαφερόμενοι σίγουρα μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα με εσάς και έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν σημεία επαφής μαζί σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε το επιθυμητό φύλο του συγκατοίκου στην αγγελία σας. Οι άντρες της παρέας, όμως, μην κάνετε το λάθος να κυνηγάτε υποψήφιες συγκατοίκους με πονηρούς σκοπούς, καθώς ο κίνδυνος να σας κολλήσει η στάμπα του λιγούρη όχι μόνο θα είναι έντονος, αλλά θα έχει και βάση.

Φυσικά, έχετε την επιλογή να απευθυνθείτε στους υποψήφιους συγκατοίκους σας μέσω των σχολίων στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να «κλείσετε» μια συγκατοίκηση με την «σφραγίδα» του in2life.

Οδηγός για συγκατοίκους
- Χωρίστε τις δουλειές του σπιτιού και τηρήστε τις υποχρεώσεις σας με όση περισσότερη συνέπεια γίνεται.
- Τηρήστε τους βασικούς κανόνες καλής συγκατοίκησης, αποφεύγοντας τα καθημερινά πάρτι και τα μουσικές βραδιές σκληρού ροκ όταν ο συγκάτοικός σας διανύει εξεταστική περίοδο ή θέλει να κοιμηθεί.
- Δοκιμάστε να αποφύγετε τους μαραθώνιους fast food. Η συγκατοίκηση είναι μία καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε και στην κουζίνα -για κάποιο λόγο συμπεριλαμβάνεται στα σπίτια κι αυτό το δωμάτιο. Οι κοινές δραστηριότητες άλλωστε δένουν τους ανθρώπους.
- Κάντε σαφές από την αρχή ότι ο καθένας έχει τον χώρο του και συζητήστε τι σας ενοχλεί, για να μην το κάνει άθελά του ο άλλος.
- Διακοσμήστε μαζί τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού σας, ώστε να νιώθετε άνετα και οι δύο όταν βρίσκεστε σε αυτούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v