5 γαμήλια μυστικά (που δεν μαρτυρά ποτέ κανείς)

Οι αναπάντεχες, διαφωτιστικές και συχνά σκληρές αλήθειες που μας αποκαλύπτονται μετά τον γάμο και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει «αγάπη».
5 γαμήλια μυστικά (που δεν μαρτυρά ποτέ κανείς)
Δεν είμαστε αφελείς. Δεν πιστεύουμε πια στα παραμύθια. Κι όμως, όλοι κάπου βαθιά μέσα μας ελπίζουμε στον πραγματικό έρωτα. Στην μεγάλη αγάπη που θα μας συγκλονίσει θα μας παρασύρει σε ένα αέναο, περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο πάθος. Σε Αυτόν ή Αυτήν που θα έρθει ξαφνικά στην ζωή μας και θα μείνει. Για πάντα.

Συχνά, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο έρωτας φεύγει γρήγορα αφήνοντας πίσω θλίψη και απογοήτευση. Και μένουμε να αναρωτιόμαστε: Σε τι μπορεί πια να ελπίζει κανείς; Ψυχολόγοι και σύμβουλοι γάμου συμφωνούν: Καμιά φορά, τα λιγότερο ρομαντικά σενάρια γάμου είναι αυτά που μπορούν να «διδάξουν» και να μας αποκαλύψουν μυστικά τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τον σύντροφό μας αλλά και την ίδια την φύση της αγάπης.

Συγκεντρώσαμε 5 από αυτά τα μυστικά που ποτέ δεν θα σας αποκαλύψει ένας παντρεμένος και ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον θησαυρό που μπορεί να κρύβεται στον δικό σας, φαινομενικά ελαττωματικό γάμο.

1. Θα κοιτάτε το πρόσωπο που θα κοιμάται μακάρια δίπλα σας και θα αναρωτιέστε: Αυτό ήταν; Για πάντα;
Όταν παντρευόμαστε, πιστεύουμε ότι εφόσον έχουμε διαλέξει το σωστό άτομο -την αδελφή ψυχή- θα ζήσουμε ευτυχισμένοι μαζί του/της «μέχρι να τον χωρίσει ο θάνατος». Μετά ξυπνάμε μια ωραία μέρα και συνειδητοποιούμε ότι αυτό το πρόσωπο δεν μας κάνει πια ευτυχισμένους. Για την ακρίβεια, πολλοί φτάνουμε να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο βιαστήκαμε τόσο πολύ να παντρευτούμε: «Εγώ δεν ζήτησα αυτό!».

Κι όμως. Αυτό ζητήσαμε. Απλά δεν το συνειδητοποιούσαμε όταν ορκιζόμασταν αιώνια πίστη. Όταν υποσχόμασταν πως θα ήμασταν για πάντα μαζί. Συνέχεια. Μαζί. Μέρα-νύχτα (Μπρρρ!). Και κάπως έτσι έρχεται η απογοήτευση. Η θλίψη. Η μοναξιά. Η αποκάλυψη ότι ο γάμος δεν είναι ο προορισμός του ανθρώπου αλλά ένα ταξίδι, στο οποίο η ζυγαριά ισορροπεί πάντα ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την κουραστική μονοτονία. Είναι αυτή η αποκάλυψη, όμως, που πραγματικά μας «ξυπνάει». Που μας κάνει να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει «γάμος», «συμβίωση», «οικογένεια», με τα καλά και τα κακά, τα δύσκολα και τα εύκολα. Και αυτό ίσως να είναι προτιμότερο από οποιοδήποτε παραμύθι.

2. Απαιτείται πολύ περισσότερη «δουλειά» από όσο φαντάζεστε.
Πολλοί λένε πως για να πετύχει ένα γάμος χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια. Και φανταζόμαστε εμείς: Να σταματήσουμε τις ενοχλητικές συνήθειες (π.χ. να τρώμε με ανοιχτό το στόμα) ή να βάζουμε δυνατά μουσική αργά το βράδυ. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Όσο καλά κι αν πιστεύουμε ότι ξέρουμε τον άλλον, είμαστε όλοι τόσο πολύπλοκα πλάσματα που χρειάζεται πολύ περισσότερη υπομονή και κατανόηση από όσο φανταζόμαστε. Αν θέλουμε να είμαστε καλά με τον/την σύντροφό μας, οφείλουμε να τον «μάθουμε», να τον «μελετήσουμε», να τον «διαβάσουμε» με όσο μεγαλύτερη αφοσίωση μπορούμε, όπως κάναμε με τα μαθήματά μας στο σχολείο.

Και το γεγονός ότι παντρευόμαστε, δεν σημαίνει ότι τελείωσε: τα μάθαμε όλα. Σημαίνει απλά ότι περάσαμε την τάξη. Ότι ανεβήκαμε ένα επίπεδο. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που είμαστε σίγουροι πως πλέον τα ξέρουμε όλα για τον άλλον, κάποια από αυτά αλλάζουν λίγο ή πολύ. Όπως αλλάζουμε με τον χρόνο και εμείς. Και τότε πάλι από την αρχή. Ένας σύμβουλος γάμου, για να το κάνει πιο κατανοητό, εξηγεί: «Είναι σαν την δίαιτα: Θέλεις να την κάνεις μία φορά και να ξεμπερδέψεις. Όμως αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Και έτσι σου γίνεται τρόπος ζωής και μαθαίνεις να ζεις προσπαθώντας. Κάπως έτσι είναι και ο γάμος. Η προσπάθεια διαρκεί για πάντα».

3. Θα πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι (και μερικές φορές θα ξυπνάτε εξοργισμένοι).
Όποιος έξυπνος συστήνει στα νέα ζευγάρια να μην πέφτουν ποτέ για ύπνο τσακωμένοι, δεν έχει μάλλον βιώσει κωμικοτραγικά σκηνικά κρεβατομουρμούρας, δακρύων και γκρίνιας που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το πρωί. Αν το σενάριο αυτό κάτι σας θυμίζει, η λύση είναι μία: Απλά κοιμηθείτε.

Οι ψυχολόγοι λένε πως σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται παύση. Πρέπει να ηρεμείτε για να σκεφτείτε τα πράγματα πιο καθαρά και να ανακτήσετε δυνάμεις. Πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να καταλάβει τι είναι αυτό που σας ενοχλεί, ποια είναι η ρίζα του προβλήματος. Μπορεί απλά να φταίει το ότι είστε κουρασμένοι ή έχετε νεύρα από την δουλειά. Χωρίς time-out ένας μικροκαβγάς μπορεί να καταλήξει σε πολύωρο και παράλογο τσακωμό, να επαναφέρει στην επιφάνεια παλιά προβλήματα και παράπονα και έτσι να καταλήξετε να τσακώνεστε όλη νύχτα, χωρίς τελειωμό. Προτιμότερο, λοιπόν, είναι να αφήνετε κάποια πράγματα να κοπάσουν εκείνη την στιγμή, κι αν συνεχίσουν να σας «τρώνε» και το επόμενο πρωί, τα ξανασυζητάτε με καθαρότερο μυαλό.

4. Θα περνάνε μέρες (συχνά πολλές) χωρίς σεξ –και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Όσο ερωτευμένοι και να είστε, όσο σέξι και να θεωρείτε τον/την σύντροφό σας, είναι σχεδόν δεδομένο ότι στον γάμο σας θα υπάρξουν μέρες (και μάλιστα πολλές) που δεν θα κάνετε σεξ, είτε γιατί δεν έχετε όρεξη εσείς ή ο άλλος. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους συμβούλους, είναι κάτι φυσιολογικό. Μπορεί να σημαίνει ότι κάποια βδομάδα χρειάζεστε περισσότερο ύπνο και ξεκούραση (μετά το 8ωρο στο γραφείο, το meeting, το γυμναστήριο, την φροντίδα των παιδιών, το σιδέρωμα, το μαγείρεμα για την επόμενη κ.λ.π. δεν είναι παράλογο το κρεβάτι σας να μοιάζει με το πιο ερωτικό σκεύος του πλανήτη!).

Και μην αυταπατάστε. Όσο ερωτικός λαός κι αν διαδίδουμε ότι είμαστε, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αντί να ανησυχείτε για το πόσο συχνά πιστεύετε ότι «θα έπρεπε» να το κάνετε, προσπαθήστε να βρείτε τον δικό σας ρυθμό. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για ένα παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά και υποχρεώσεις δεν είναι τόσο το σεξ, σαν πράξη, αλλά το πόσο συχνά αγγίζετε ο ένας τον άλλον, τα χάδια, οι αγκαλιές. Μετά από μία πολύ κουραστική μέρα (ή και εβδομάδα) ένα απαλό μασάζ μπορεί να είναι προτιμότερο. Κι ας μην συμπεριλαμβάνει το σημείο G σας…

5. Θα συνειδητοποιήσετε ότι τον μόνο που μπορείτε να αλλάξετε είναι ο εαυτός σας.
Συχνά, πριν παντρευτούμε, πιστεύουμε πραγματικά ότι κάποια πράγματα που δεν μας αρέσουν στον άλλον θα καταφέρουμε, με την πάροδο του χρόνου, να τα αλλάξουμε. Σκεφτόμαστε ότι αφού τον/την αγαπάμε και μας αγαπάει, θα μπορέσουμε, με το καλό ή με το κακό, να τον φέρουμε κάποια μέρα πολύ κοντά σε αυτό που θεωρούμε «ιδανικό». Και, το χειρότερο, είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θέλουμε να (τον/την) κάνουμε είναι το σωστό. Ότι έχουμε δίκιο.

Όποια, όμως, κι αν είναι τα κίνητρά μας, η προσπάθεια είναι εξαντλητική. Το να προσπαθείς να μεταμορφώσεις έναν ενήλικα -να του αλλάξεις συνήθειες, απόψεις και ιδιοσυγκρασίες δεκαετιών- είναι μία ακατόρθωτη αποστολή. Και αργά ή γρήγορα θα καταλάβουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς σκεφτόμαστε για τον άλλον. Μην βλέπετε τα αρνητικά του/της, αλλά -αντίθετα- εκτιμήστε τα θετικά. Μπορεί, π.χ. να μην καθαρίζει την κουζίνα κάθε φορά που σας μαγειρεύει, αλλά δεν είναι υπέροχο και μόνο το γεγονός ότι σας μαγειρεύει, και που εσείς έχετε απλά να καθαρίσετε την κουζίνα;

Τρομάξετε; Ανακουφιστήκατε; Αυτή είναι η παράξενη ομορφιά του γάμου ή έστω της συμβίωσης. Είναι γεμάτη δυσκολίες και «μαθήματα» για τα οποία κανείς δεν πρόκειται να σας προετοιμάσει. Αλλά τελικά, όλα αυτά τα δύσκολα είναι που εμπλουτίζουν την ζωή σας μαζί με τον άλλον και που μπορούν να σας κάνουν να τον/την αγαπήσετε ακόμα πιο βαθιά και πιο δυνατά. Και κάπως έτσι ξεκινάει το δικό σας παραμύθι.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v