Διαρρήκτες εξηγούν: Έτσι μπαίνουμε σε σπίτια

Τι ώρες προτιμούν οι διαρρήκτες, τι θα τους αποθάρρυνε από το να μπουν σε ένα σπίτι, και άλλες διαφωτιστικές απαντήσεις από συλληφθέντες.
Διαρρήκτες εξηγούν: Έτσι μπαίνουμε σε σπίτια
Τι ώρα συμβαίνουν οι περισσότερες διαρρήξεις; Τι θα αποθαρρύνει περισσότερο έναν επίδοξο κλέφτη, η ανοιχτή τηλεόραση ή ένας σκύλος στο σπίτι; Το αστυνομικό τμήμα του Hoover στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ διεξήγαγε μεγάλη έρευνα με συλληφθέντες και καταδικασμένους διαρρήκτες, και οι απαντήσεις τους ήταν διαφωτιστικές.

Πώς έμπαινες σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα;

Οι περισσότεροι απάντησαν πως έμπαιναν από ξεκλείδωτη πόρτα ή παράθυρο. Κάποιοι είπαν ότι κλοτσούσαν απλώς την πόρτα κι έπεφτε. «Ο δυνατός θόρυβος πόρτας που πέφτει κινεί λιγότερες υποψίες από τον ήχο τζαμιού που σπάει. Άσε που με το τζάμι κινδυνεύεις να κοπείς» δήλωσε ένας απ’ αυτούς.

Άπαξ και έμπαινες, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έψαχνες για να κλέψεις; Και πού έψαχνες;

Κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, μετρητά και πιστωτικές κάρτες ήταν οι δημοφιλέστερες απαντήσεις. Οι περισσότεροι ξεκινούσαν το ψάξιμο από την κρεβατοκάμαρα, και συνέχιζαν στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Ένας κρατούμενος, μάλιστα, δήλωσε ότι έψαχνε «παντού: από τον φούρνο και την κατάψυξη, μέχρι το ενυδρείο και το καζανάκι της τουαλέτας, ακόμα και μέσα σε κουτιά δημητριακών».

Ποια ώρα της ημέρας προτιμούσες;

Οι περισσότεροι διαρρήκτες απάντησαν πρωί και νωρίς το μεσημέρι. «Μεταξύ 12.30 και 14.30, οι περισσότεροι άνθρωποι λείπουν στη δουλειά και αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι δεν έχουν γυρίσει ακόμα από το σχολείο» εξήγησε ένας από αυτούς.

Σε αποθάρρυναν σήματα από εταιρείες security;

Εδώ οι απόψεις διίστανται, με κάποιους διαρρήκτες να λένε ότι δεν αποθαρρύνονταν από τα γνωστά σήματα «ο χώρος προστατεύεται…». Κάποιοι από αυτούς εξήγησαν ότι ήξεραν να αποσυνδέουν συναγερμούς ή να κινούνται στον χώρο έτσι ώστε να μην τους ενεργοποιούν.

Τα κατοικίδια στο σπίτι, θα σε έκαναν να το ξανασκεφτείς;

Σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ήταν ανασταλτικός παράγοντας για διαρρήξεις. Οι μικρότερες ράτσες σκυλιών, ωστόσο, δεν αποτελούν πρόβλημα.

Χτυπούσες την πόρτα πριν επιχειρήσεις να μπεις σε ένα σπίτι;

Ναι. Όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως θα χτυπούσαν την εξωτερική πόρτα πριν επιχειρήσουν διάρρηξη, για να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν κανένας στο σπίτι.

Αν άνοιγε κάποιος την πόρτα, τι θα έκανες;

Πολλές ευφάνταστες απαντήσεις εδώ: «Ρωτούσα μήπως είχαν δει τον σκύλο μου που χάθηκε στη γειτονιά», «είχα τυπωμένα ερωτηματολόγια και προσποιούμουν ότι κάνω έρευνα», «έλεγα ‘συγνώμη, λάθος διαμέρισμα, πρέπει να μπέρδεψα τους ορόφους’», «ρωτούσα αν έχουν βάλει την τάδε αγγελία, και μετά απολογούμουν για το λάθος».

Αν χτυπούσε συναγερμός, τι θα έκανες;

Οι περισσότεροι είπαν πως θα έφευγαν αμέσως. Ένας διαρρήκτης απάντησε «θα δοκίμαζα να τον απενεργοποιήσω, ειδάλλως θα έφευγα τρέχοντας».

Κάμερα ασφαλείας σε εμφανές σημείο έξω από το σπίτι, θα σε απέτρεπε από το να μπεις;

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η κάμερα ασφαλείας ήταν ανασταλτικός παράγοντας. Ωστόσο, κάποιοι επισήμαναν ότι κάμερα ασφαλείας έξω από το σπίτι σημαίνει αντικείμενα αξίας μέσα.

Φώτα αναμμένα στο σπίτι, θα σε έκαναν να το ξανασκεφτείς;

Κι εδώ οι απαντήσεις διαφοροποιήθηκαν: Κάποιοι είπαν πως τα αναμμένα φώτα ήταν ανασταλτικός παράγοντας, ενώ άλλοι επισήμαναν πως αναμμένα φώτα και κλειστά παντζούρια ήταν δελεαστικός συνδυασμός. Ένας κρατούμενος εξήγησε πως «περνούσα με το αυτοκίνητο από ακριβές γειτονιές και κοίταζα για διάφορα σημάδια, όπως ας πούμε τον συνδυασμό αναμμένο φως στην είσοδο με κλειστά παντζούρια».

Αν άκουγες ραδιόφωνο ή τηλεόραση να παίζει μέσα στο σπίτι, θα έμπαινες;

«Σε καμία περίπτωση» απάντησε ένας διαρρήκτης, με τους περισσότερους να συμφωνούν πως αναμμένη τηλεόραση ή ραδιόφωνο σημαίνει ότι κάποιος είναι στο σπίτι.

Αν υπήρχε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο γκαράζ, ή στην πυλωτή;

Σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι αυτή είναι η πιο ασφαλής ένδειξη ότι κάποιος είναι σπίτι. Αυτοκίνητο παρκαρισμένο απέξω, είπαν, θα τους απέτρεπε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να διαρρήξουν το σπίτι.

Ποιος είναι ο ιδανικός στόχος για μια διάρρηξη;

Τα απομονωμένα σπίτια, με μεγάλους φράχτες ή πυκνά δέντρα γύρω τους, συμφώνησαν σχεδόν όλοι. «Σπίτι μακριά από άλλα σπίτια, παλιά κουφώματα, φτηνές ξύλινες πόρτες» σημείωσε ένας απ’ αυτούς. «Μεγάλα δέντρα, πυκνοί θάμνοι, ή πολύ απομονωμένες, συντηρητικές γειτονιές» είπε ένας άλλος. «Ωραίο σπίτι και ωραίο αυτοκίνητο ίσον άνθρωπος με λεφτά» πρόσθεσε ένας τρίτος.

Παρακολουθούσες το σπίτι πριν τη διάρρηξη, και αν ναι τι ήταν αυτό που κοίταζες;

Οι απαντήσεις μοιράστηκαν περίπου 50-50, με κάποιους από τους διαρρήκτες να λένε ότι παρακολουθούσαν το σπίτι πριν επιχειρήσουν να το διαρρήξουν, ενώ άλλοι όχι. Όσοι απάντησαν ότι το έκαναν, δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να μπουν. «Ποιος μένει στο σπίτι, ποιο είναι το πρόγραμμά τους τις καθημερινές (τα Σαββατοκύριακα είναι πάντα πολύ απρόβλεπτα), τι αυτοκίνητο έχουν, αν έχουν σκύλο ή έξτρα κλειδί και πού το κρύβουν» εξήγησε ένας από αυτούς. «Τι ώρες άδειαζε το σπίτι και για πόση ώρα» είπε ένας άλλος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κανείς από τις διαρρήξεις;

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι αναμμένη τηλεόραση ή ραδιόφωνο, που ακούγεται έξω από το σπίτι, ή αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο γκαράζ/πυλωτή, είναι οι δύο μεγαλύτεροι ανασταλτικοί παράγοντες. Πολλοί επισήμαναν επίσης ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεσαι με τους γείτονές σου, έτσι ώστε να ειδοποιήσουν εσένα ή την αστυνομία αν δουν άνθρωπο που δεν τον ξέρουν έξω από το σπίτι σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v