Είναι εύκολοι, είναι πρακτικοί και είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ηρεμήσεις τον εγκέφαλό σου αυτή τη στιγμή.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Καραντίνα, ε; Τι άλλα νέα; Όλα καλά; Κοιμάσαι αρκετές ώρες;
Μερικές φορές, δεν νιώθεις ότι η καραντίνα σε έχει κάνει να μην έχεις ζωή; Και όταν δεν έχεις ζωή, δεν νιώθεις ότι έχεις την τάση να περνάς φάσεις επιθετικής εσωστρέφειας, που σε γεμίζουν με φρίκες που είναι εντελώς αβάσιμες, αλλά λόγω του ότι βρίσκεσαι ήδη σε ευάλωτη θέση απλώς καταπίνεις αμάσητα τα άλματα λογικής που κάνει το μυαλό σου;
Κι εμείς. Και επειδή κάπου φτάνει, μαζέψαμε δέκα συμβουλές που δοκιμάστηκαν, πέτυχαν και ελπίζουμε να πετύχουν και για ‘σένα.
1. Πήγαινε κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη Πέρα από το πολύ σκληρό reality check ότι πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό και ότι έχεις τσίμπλες, με το να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι να απασχολήσεις το μυαλό σου. Είτε περνάς φάση που νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, άρα ο έμφυτος (και ανθρώπινος) ναρκισσισμός σου έρχεται για δέκα λεπτά να σώσει την κατάσταση, είτε ανακαλύπτεις κάποιο σπυράκι ή νέα άσπρη τρίχα για να πετάξεις εκεί όλα τα κακά της μοίρας σου. Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένος βγαίνεις εσύ που δεν θα έχεις να ασχοληθείς με ό,τι κι αν ήταν αυτό που σε φρίκαρε.
2. Καθάρισε την κουζίνα σου, αν είναι βρώμικη Μήπως απλά πεινάς; Μήπως η καραντίνα σε έχει κάνει να βαριέσαι να καθαρίσεις το σπίτι σου, μετατρέποντας την κουζίνα σου σε έναν κρανίου τόπο, μόνο που το κρανίο έχει πιάσει μούχλα; Αν εξακολουθείς να καθαρίζεις το σπίτι σου μέσα στην καραντίνα, δεν χρειάζεσαι αυτό το κείμενο. Είσαι τέλειος. Τι κάνεις εδώ; Πήγαινε φτιάξε στον εαυτό σου ένα τοστάκι, άρχοντα.
3. Δες γάτες στο Youtube Ο εγκέφαλός σου δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στο σημείο που θα πει «Ρε, να σου πω, νομίζω είμαι οκέι πια από γάτες, δηλαδή νιώθω ότι τις έχω δει όλες». Αυτό είναι πολύτιμο. Εκμεταλλεύσου το.
4. Πήγαινε μα βόλτα Στείλε μήνυμα 6 και βγες έξω για περπάτημα. Δεν σου λέμε ότι δεν θα καταλήξεις να σκέφτεσαι τα ίδια, απλά σε εξωτερικό χώρο· σου λέμε ότι σε εξωτερικό χώρο υπάρχουν περισσότερα πράγματα να σου τραβήξουν την προσοχή και να ξεφύγεις λιγάκι από τον εαυτό σου.
5. Νιώσε το φιλί Αν περνάς την καραντίνα με το ταίρι σου, ή με κάποιο άτομο που ο εγκλεισμός σάς έφερε πιο κοντά από λόγους ανάγκης και μόνο – που, οκέι, δεν θα μπούμε καν στην διαδικασία να αναλύσουμε πόσο σέξι αλλά και πιθανό να προκαλέσει φρίκες είναι αυτό – τότε έχετε το καλύτερο αγχολυτικό στην διάθεσή σας. Και ναι, αν χρειαστεί για λίγο καιρό η σχέση σας να βασιστεί τόσο πολύ στο σωματικό κομμάτι για να την παλέψετε, ας είναι. Υπάρχουν και χειρότεροι τρόποι να εξαρτάσαι από έναν άνθρωπο, χωρίς να υπολογίζεις την καραντίνα. Αν, πάλι, μένεις μόνος, υποθέτουμε μπορείς όντως να νιώσεις το φιλί.
6. Αυνανίσου Απλό και κατανοητό. Η υπερβολική εξάρτηση από τον αυνανισμό ως μηχανισμό διαχείρισης του στρες μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Παίξε υπεύθυνα (με τον εαυτό σου).
7. Πέτα μερικά πράγματα στα σκουπίδια Είναι τόσο θεραπευτικό να στέλνεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι στο διάολο στην χωματερή. Κάνε μια γύρα το σπίτι σου και απάντησε όσο πιο ειλικρινά μπορείς στην ερώτηση: Τι θα μπορούσα να πετάξω αυτή τη στιγμή και να μην μου λείψει ποτέ; Μαζί με τα σκουπίδια, πετάς και λίγη απ’ την μιζέρια σου. Επίσης, πέτα και τα κανονικά σκουπίδια τώρα που τα λέμε. Μην τα αφήνεις να μαζεύονται.
8. Πέσε για ύπνο Υπάρχει, αλήθεια, κάτι που δεν θα προλάβεις να κάνεις αύριο ή μεθαύριο; Αφού κανείς μας δεν πρόκειται να βγει από το σπίτι του. Αν, λοιπόν, δεν παίζει σοβαρός λόγος δουλειάς και νιώσεις ξαφνικά εκείνο το κύμα να σε πλακώνει, κλείσε τα πάντα και πήγαινε να ξαπλώσεις. Δεν μένουμε τόσο καιρό σπίτι για να μην αναγνωρίζουμε πότε έχουμε «ατομική ευθύνη» απέναντι στον εαυτό μας.
9. Κάνε κάτι εντελώς ηλίθιο Πιάσε κουβέντα στον πιο παιδικό σου φίλο και θάψτε παλιούς συμμαθητές. Άνοιξε την κάμερα του κινητού σου και – θε μου σχώρα μας – ξεκίνα το TikTok. Αλήθεια, δεν έχουν πλάκα οι κρίσεις πανικού, ειδικά όταν συμβαίνουν μέσα σε μία μεγάλη, συλλογική κρίση πανικού.
10. Αφέσου, αλλά με μέτρο Μερικές φορές, απλά δεν μπορείς να ηρεμήσεις. Ή δεν ξέρεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ηρεμήσεις. Τότε ίσως είναι η στιγμή που καλό θα ήταν να αφεθείς, αλλά να το κάνεις ξέροντας πως μετά θα αρπάξεις τον εαυτό σου από το χέρι και θα επανέλθεις. Δες το σαν ένα μικρό διάλειμμα από την ρουτίνα για να παίξεις λίγο με τις σκέψεις σου, αλλά μετά πρέπει πολύ συνειδητά να σταματήσεις. Έχεις έλεγχο πάνω στο μυαλό σου, μην το ξεχνάς.