Από ξένες γλώσσες μέχρι Ιστορία και από κβαντική φυσική μέχρι πώς να φτιάχνεις τέλεια γεμιστά. Καλύτερος άνθρωπος θα βγεις από την καραντίνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Έχεις δει ό,τι σειρά υπάρχει και δεν υπάρχει, έχεις ξεσκονίσει μέχρι και την πίσω δεξιά γωνία του συρταριού με τα μαχαιροπίρουνα, έχεις γράψει και σαρανταοκτώ ποστ για το πόσο πολύ βαριέσαι που #μένουμε_σπίτι; Ωραία. Ευκαιρία να μάθεις και κάτι.
Σου βρήκαμε ενδιαφέροντα βιντέακια, διαλέξεις, ονλάιν παιχνίδια και άλλα πολλά ωραία και επιμορφωτικά, στα ελληνικά ή με ελληνικούς υπότιτλους, για να βγεις από την καραντίνα άλλος, βελτιωμένος, άνθρωπος.
(*) Στα ελληνικά ή με ελληνικούς υπότιτλους είπαμε, και θυμηθήκαμε πως τώρα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μάθεις και λίγα αγγλικά, ή να φρεσκάρεις αυτά που ξέρεις. Δες εδώ - Πού θα μάθω αγγλικά δωρεάν;
Να μαγειρεύεις: Κάτι λίγο πιο περίπλοκο από ομελέτα και σκέτα μακαρόνια. Σούπερ βιντεάκια, ό,τι πρέπει για αρχάριους, έχουν ο Δημήτρης Παπαζυμούρης στο κανάλι του στο YouTube εδώ και ο Άκης Πετρετζίκης εδώ.
Τι είναι επιτέλους η κβαντική φυσική: Και τι παίζει με αυτή τη γάτα που είναι και δεν είναι πεθαμένη; Θα σου τα εξηγήσει, πολύ απλά, αυτό το σπουδαίο κανάλι του YouTube που λέγεται Καθημερινή Φυσική.
Τι ακριβώς συνέβη στους δύο παγκόσμιους πολέμους: Σου έχουμε ξαναμιλήσει για τα φανταστικά, υπερ-αστεία βιντεάκια του OverSimplified που εξηγούν σε δυο 20λεπτα τα βασικά του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι στα αγγλικά, αλλά έχουν και ελληνικούς υπότιτλους.
Πώς να ανοίγεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις: Σε αυτήν εδώ τη σελίδα θα βρεις μαζεμένες όλες τις ομιλίες των συνεδρίων Ted που έχουν ελληνικούς υπότιτλους, και καλύπτουν μια γκάμα θεμάτων τόσο ευρεία, από την ιστορία του σκακιού μέχρι το πώς να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, και από το αν υπάρχουν πραγματικά οι Illuminati μέχρι το πώς εκτρέφουμε ζώα χωρίς αντιβιοτικά.
Τι εννοούσε ο Φρόιντ: Τι συμβαίνει σε μια ψυχαναλυτική συνεδρία; Τι λέμε αποπροσωποποίηση; Πώς ακριβώς λειτουργεί το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα; Απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα της Ψυχολογίας εδώ και περισσότερες ενδιαφέρουσες ομιλίες χωρισμένες ανά κατηγορία στο Blod του Ιδρύματος Μποδοσάκη, εδώ.
Ένα καινούριο αλφάβητο: Αν μια γλώσσα σου ακούγεται πολλή δουλειά (είναι, ας μην κοροϊδευόμαστε) τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να μάθεις απλώς να διαβάζεις ένα καινούριο αλφάβητο; Αυτές οι καρδούλες των Γεωργιανών, ας πούμε, δεν είναι τέλειες για να γράφεις σημειώματα σαν άλλος μυστικός πράκτορας; Το Duolingo έχει μαθήματα που πιάνουν το αλφάβητο από την αρχή στα ιαπωνικά και τα αραβικά, μεταξύ άλλων, ενώ το γεωργιανό αλφάβητο θα το βρεις στο TinyCards και στο Memrise.