Πώς θα κάνω οικονομία;

Το ταξίδι που πάντα ονειρευόσασταν ή λίγα παραπάνω χρήματα για να πληρώσετε την εφορία. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δείτε πώς θα κάνετε αποτελεσματική οικονομία.
Πώς θα κάνω οικονομία;
Οικονομία. Σαν χώρα δεν τα πήγαμε και τόσο καλά, όπως όλα δείχνουν, όμως σαν άτομα μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Από το φαγητό και το ποτό μέχρι την ενέργεια και το σπίτι δείτε μερικούς απλούς τρόπους για μεγαλύτερη οικονομία και περισσότερα χρήματα στην τσέπη για παν ενδεχόμενο.

Στο φαγητό

Προφανώς δεν θα πεινάσετε, ούτε θα τρώτε φακές κάθε μέρα. Όμως μπορείτε να:

* Τιμήσετε τα οικονομικά ταβερνάκια και μαγειρεία της πόλης στα οποία μπορείτε να χορτάσετε και να δοκιμάσετε ωραιότατες νοστιμιές με λιγότερα από 15€.

* Μαγειρεύετε στο σπίτι. Το σπιτικό φαγητό, πέρα από πολύ πιο υγιεινό, είναι και ένας καλός τρόπος για μετρημένη κατανάλωση και οικονομία, ιδιαίτερα αν προγραμματίζετε στην αρχή της εβδομάδας το διατροφικό πλάνο. Δείτε εδώ μερικές ιδέες.

* Παίρνετε φαγητό πακέτο από τα δημοτικά «μαγειρία» Κουζίνα για Όλους τα οποία θα βρείτε στους κατά τόπους δήμους της Αθήνας. Πιθανότατα και στον δικό σας δήμο. Δείτε εδώ πού βρίσκονται.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα πληρώνω λιγότερα όταν βγαίνω για φαγητό. 

Στο ποτάκι

Αλκοολούχα έξοδος; Γιατί όχι. Για να μην πληρώσετε μια περιουσία μπορείτε να:

* Βγείτε για ποτό νωρίς. Πλέον δεν υπάρχει κανένας αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα σε café και bar, και δεν είναι καθόλου παράξενο να παραγγείλετε ένα κοκτέιλ στις 6.00 το απόγευμα. Πολλά μπαράκια μάλιστα πηγαίνουν το happy hour ένα βήμα παραπέρα, και το κάνουν happy day, με όλα τα ποτά ή όλα τα κοκτέιλ να κοστίζουν γύρω στα 5€ μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας. Δείτε εδώ τα καλύτερα happy hours της Αθήνας.

* Πιείτε στο σπίτι. Φτιάξτε μια μικρή αλλά αξιοπρεπή κάβα (έστω, μόνο με κρασιά) στο σπίτι, για να πίνετε ένα-δυο ποτηράκια πριν βγείτε.

* Πιείτε «straight» ποτά. Ωραία τα κοκτέιλ, όμως δεν είναι για… χόρταση μιας και μπορούν να σας επιβαρύνουν αρκετά στην λυπητερή. Τα «καθαρά» ποτά από την άλλη κοστίζουν πιο φτηνά και – συνήθως – είναι πιο δυνατά.

Περισσότερα tips εδώ

Στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να το γυρίσετε σε εποχές Ροβινσώνα Κρούσου, αλλά να:

* Μειώσετε την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού, φροντίζοντας να κλείσετε τα κενά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες και να σφραγίσετε τους αγωγούς, ώστε να μην μπαίνει κρύο στο σπίτι τον χειμώνα, και αντίστοιχα να μην ξεφεύγει η δροσιά του air condition το καλοκαίρι. Αυτό που χρειάζεστε είναι στόκος και ειδική ταινία (αεροστόπ) για να καλύψετε τις χαραμάδες.

* Ελέγξτε αν πληροίτε τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθείτε στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ που σας προσφέρει σημαντική έκπτωση στην «λυπητερή» του λογαριασμού. Μάθετε τις λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις και τις αιτήσεις εδώ.

*Αντικαταστήστε τις λάμπες σας. Οι λαμπτήρες μπορούν να κάνουν (μικρή αλλά σημαντική) διαφορά στην οικιακή κατανάλωση, αφού η μετάβαση στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θα σας εξοικονομήσει έως και 75% ενέργεια.

* Επενδύσετε σε φίλτρα εξοικονόμησης στο μπάνιο σας. Υπάρχουν ειδικά «τηλέφωνα» ντους για να αποφεύγετε την σπατάλη νερού, αντίστοιχα φίλτρα για βρύσες, (δείτε μερικά εδώ) και νέας τεχνολογίας καζανάκια με δύο επιλογές, μία με λιγότερο και μία με περισσότερο νερό, ώστε να μην σπαταλάτε χωρίς λόγο περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται κάθε φορά.

* Χαμηλώσετε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης μπορεί να διατηρήσει αρκετές μέρες τα τρόφιμα χωρίς να τα παγώσει, ενώ μια θερμοκρασία κατάψυξης στο επίπεδο 15-17 βαθμών υπό το μηδέν είναι αρκετή για να συντηρήσει κατεψυγμένα τα τρόφιμα και να «παράγει» παγάκια.

* Μην «μπουκώνετε» το ψυγείο με τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεστε. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί μέσα σε αυτό χωρίς εμπόδια, ώστε να γίνεται σωστά η συντήρηση τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας όσο και υγρασίας και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια. Επίσης, ελέγξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν οι μαγνήτες της πόρτας λειτουργούν σωστά.

* Χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο με σύνεση. Η θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου είναι ικανή να πλύνει επαρκώς τα ρούχα σας στα κατάλληλα προγράμματα. Επιλέξτε υψηλότερη θερμοκρασία μόνο αν υπάρχουν ειδικά υφάσματα ή ισχυροί λεκέδες.

Περισσότερες συμβουλές εδώ

Γενικά

Απλές συμβουλές – ενίοτε αυτονόητες – για γενικότερη οικονομία.

* Κρατήστε μηνιαίο «αρχείο» των εσόδων και των εξόδων σας, για να διαπιστώσετε πού ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, ώστε να στρέψετε προς αυτή την κατεύθυνση τις περικοπές σας.

* Βάλτε στόχους αποταμίευσης, και κρατήστε χρήματα κάθε μήνα, ακόμη και με την «πατροπαράδοτη» βοήθεια ενός κουμπαρά (μη τον γελάτε, βοηθάει!), για να συγκεντρώσετε το επιθυμητό ποσό.

* Κόψτε τις ακριβές, κακές σας συνήθειες. Δεν χρειάζεται καν να σας κάνουμε τους υπολογισμούς των χρημάτων που θα αποταμιεύσετε μέσα σε μια χρονιά, αν κόψετε το τσιγάρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v