Φως, νερό, θέρμανση. Συγκεντρώσαμε 15 πολύτιμες και δοκιμασμένες συμβουλές για μεγαλύτερη οικονομία στο σπίτι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Είναι γεγονός ότι η οικονομία (όπως και ένα σωρό ακόμα πράγματα) ξεκινάει από το σπίτι. Τα ελάχιστα δυνατά μέτρα να παίρναμε για να περιορίσουμε τις σπατάλες σε ενέργεια και ύδρευση θα είχαμε ήδη εξοικονομήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ετησίως. Μπορεί να μην σας εξασφαλίσουν έναν δεύτερο μισθό, όμως οι παρακάτω συμβουλές πιθανότατα να σας βοηθήσουν να συμμαζέψετε τα περιττά έξοδα στο σπίτι.
«Ζεστή» εξοικονόμηση
* Στις κεντρικές θερμάνσεις με αυτονομία (με χρονομετρητές ή θερμιδομετρητές), συνίσταται η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, σε κοινές ώρες προσυμφωνημένες από τους ενοίκους με την χρήση χρονοδιακόπτη. Για παράδειγμα από τις 12 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την υπερδιαστασιολογημένη λειτουργία του συστήματος λέβητα και καυστήρα.
* Στην περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων χωρίς αυτονομία τώρα, σύνηθες είναι το φαινόμενο τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας να υπερθερμαίνονται και τα αντίστοιχα των τελευταίων ορόφων να… κρυώνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την χρήση της κεντρικής θέρμανσης για περισσότερες ώρες, φυσικά με το αντίστοιχο κόστος λειτουργίας να επιβαρύνει όλους τους ενοίκους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν καλό θα ήταν να ισοσταθμίσετε το δίκτυο ανά κλάδο, με το μερικό κλείσιμο των βανών που είναι κοντά στον λέβητα ή τον κυκλοφορητή, όπως επίσης και των βανών των θερμαντικών σωμάτων των κάτω ορόφων.
* Η ιδανική χρονική στιγμή για να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό, είναι τις ώρες που η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη ή όταν τις εξωτερικές μονάδες τις «βλέπει» ο ήλιος. Ο λόγος; Με αυτόν τον τρόπο τα απλά κλιματιστικά – inverter ή αντλίες θερμότητας- αποδίδουν μεγαλύτερη θερμική ισχύ στον εσωτερικό χώρο και με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση ανά μονάδα αποδιδόμενης ενέργειας. Λειτουργούν δηλαδή με μεγαλύτερο COP – συντελεστή συμπεριφοράς.
* Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στα δίκτυα των κλιματιστικών μονάδων είτε στο δίκτυο σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης με υλικά τύπου armaflex (δείτε τα εδώ) ή άλλα κατάλληλα μονωτικά υλικά, είναι κάτι που αφενός μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αφετέρου θα μειώσει αρκετά τις απώλειες μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων, που προκαλούνται από την φθορά της υπάρχουσας μόνωσης ή τις απώλειες του δικτύου διανομής θέρμανσης (κεντρικής ή ατομικής).
* Ζέστης… φαεινότερο, ότι οι χαραμάδες στα κουφώματα «χαλάνε» την ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι και προκαλούν διαρροές που κοστίζουν, επομένως η μείωση του αθέλητου αυτού αερισμού με την σφράγιση των χαραμάδων είναι αναγκαία. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και πάνω από τα ξύλινα κουτιά των ρολών στις μπαλκονόπορτες, στο κάτω μέρος της εξώπορτας ή στην περίμετρο των ξύλινων κουφωμάτων, τοποθετώντας aerostop. Όσον αφορά τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου (χωνευτά ή επάλληλα), θα πρέπει να τα ελέγξετε και αν διαπιστώσετε ότι τα «βουρτσάκια» στην κάσα τους έχουν φθαρεί, να τα αντικαταστήσετε με νέα.
Με παρέσυρε το… ρεύμα
* Χαμηλώστε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης μπορεί να διατηρήσει αρκετές μέρες τα τρόφιμα χωρίς να τα παγώσει, ενώ μια θερμοκρασία κατάψυξης στο επίπεδο 15-17 βαθμών υπό το μηδέν είναι αρκετή για να συντηρήσει κατεψυγμένα τα τρόφιμα και να «παράγει» παγάκια.
* Μην «μπουκώνετε» το ψυγείο με τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεστε. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί μέσα σε αυτό χωρίς εμπόδια, ώστε να γίνεται σωστά η συντήρηση τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας όσο και υγρασίας και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια. Επίσης, ελέγξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν οι μαγνήτες της πόρτας λειτουργούν σωστά.
* Χρησιμοποιήστε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτού του είδους οι λαμπτήρες χρησιμοποιούν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν από 6 μέχρι 12 φορές περισσότερο σε σχέση με τους απλούς. Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα.
* Χρησιμοποιήστε τις «ενεργοβόρες» ηλεκτρικές συσκευές (για παράδειγμα το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων, και τον θερμοσίφωνα) μετά τις 11.00 το βράδυ για να εκμεταλλευτείτε το σαφώς χαμηλότερο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
* Αγοράστε ηλεκτρονικούς θερμοστάτες. Σας επιτρέπουν να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στον κλιματισμό του σπιτιού σας, αλλά και στα έξοδα για πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Μπορείτε να προγραμματίσετε την ώρα που θα ανοίγουν και θα κλείνουν εβδομαδιαίως και να έχετε το κεφάλι και την τσέπη σας ήσυχη. Το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα 100€, ενώ τα οικονομικά οφέλη της αγοράς τους γίνονται ορατά από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε ορισμένους εδώ.
* Απλό αλλά… σωτήριο. Σβήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Ακόμα και σε στάση αναμονής καταναλώνουν αρκετή ενέργεια.
* Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο με σύνεση. Η θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου είναι ικανή να πλύνει επαρκώς τα ρούχα σας στα κατάλληλα προγράμματα. Επιλέξτε υψηλότερη θερμοκρασία μόνο αν υπάρχουν ειδικά υφάσματα ή ισχυροί λεκέδες.
* Αγοράστε «τηλέφωνα» ντους που εξοικονομούν νερό και ειδικά φίλτρα εξοικονόμησης για τις βρύσες. Η λειτουργία τους βασίζεται σε μία απλή αρχή: μέσα από ειδικά ανοίγματα, το νερό αναμειγνύεται με αέρα ώστε να αυξηθεί η ταχύτητά του και να δίνει την αίσθηση ότι ρέει στην ίδια ποσότητα, όπως και από ένα κανονικό ντους, παρ' όλο που μειώνεται η κατανάλωση κατά 40% τουλάχιστον. Οι τιμές ξεκινάνε από 9.50€ και μπορείτε να τα παραγγείλετε online εδώ.
* Επενδύστε περί τα 50 ευρώ σε ένα νέο καζανάκι που σας επιτρέπει με ειδικό κουμπί να επιλέξετε αν θα το «τραβήξετε» μισό ή ολόκληρο.