Πόσοι παγιδευόμαστε σε μια συζήτηση που απλά δεν… τραβάει και νιώθουμε την άβολη σιωπή να μας πνίγει; Βρήκαμε επτά τρόπους για να την ξεφορτωθούμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε μία συζήτηση και απλά… να κολλήσει; Είναι εκείνες οι φορές που η σιωπή είναι τόσο βαριά που νιώθεις να σε πιάνει δύσπνοια, και στύβεις το κεφάλι σου να βρεις κάτι να πεις. Ίσως κάποιος ξεστόμισε κάτι που έκλεισε πολλά στόματα. Ίσως το θέμα συζήτησης να εξαντλήθηκε όσο δεν πάει, και δεν υπάρχει κάτι παραπάνω. Όπως και να ‘χει, είναι μακράν από τις χειρότερες στιγμές. Γι’ αυτό και παρουσιάζουμε μερικά χρήσιμα tips για την «τέχνη» της περί ανέμων και υδάτων κουβέντας, ώστε να ξεφύγετε μια και καλή από αυτές τις ενοχλητικές (και ενίοτε τρομακτικές) στιγμές.
1. Αναγνώρισε την κατάσταση Όχι, δεν εννοούμε να γελάσεις με το πόσο άβολα νιώθεις εσύ και οι συνομιλητές σου. Υπάρχουν και πιο ευγενικοί τρόποι να το κάνεις. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «Νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε εδώ» και μετά να αναλάβεις την πρωτοβουλία να ξεκινήσεις με νέο θέμα συζήτησης. Θα κερδίσεις σίγουρα πόντους, και επειδή είπες αυτό που όλοι σκέφτονταν, και επειδή ανέλαβες το «φορτίο» του να συνεχίσεις την κουβέντα.
2. Κάνε ερωτήσεις Ένας καλός τρόπος για να κρατάς τους συνομιλητές σου απασχολημένους είναι να κάνεις πολλές ερωτήσεις, και φυσικά όχι ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή όχι. Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσεις κάποιον αν του άρεσε μία ταινία, ζήτα την γνώμη του. Προσπάθησε να τον κάνεις να σου αναλύσει σκέψεις του, άκου προσεκτικά, και δεν πρόκειται να στερέψεις ποτέ από νέες ερωτήσεις. Αυτό, προφανώς, ισχύει και για εσένα: μην απαντάς μονολεκτικά σ’ αυτά που σε ρωτάνε.
3. Ασφαλή και δοκιμασμένα θέματα Αυτή ίσως να είναι λύση ανάγκης, αλλά αν δεις ότι τα πράγματα σκουραίνουν, ακόμα και το να μιλήσεις για τον καιρό είναι μια πιθανότητα. Βέβαια, η εναλλακτική αυτής της συμβουλής θα έλεγε πως αν η κουβέντα έχει φτάσει στο σημείο να πρέπει να μιλάς για τον καιρό, ίσως είναι η ώρα να αποχωρήσεις και να αναζητήσεις καλύτερη παρέα.
4. Αναλογίσου τα κοινά Τι κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να έχεις με τον συνομιλητή σου; Σκέψου το περιβάλλον που βρεθήκατε (στο σπίτι ενός γνωστού, σε ένα μαγαζί) και ξεκίνα από εκεί. Όσον αφορά τα κοινά σας ενδιαφέροντα, μια καλή ιδέα είναι να ζητήσεις συμβουλές αν φαίνεται να ξέρει κάτι παραπάνω. Ταυτόχρονα, αυτό θα τον κάνει να νιώσει άνετα, και θα του… λύσει την γλώσσα.
5. Ρώτα για αυτούς Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Ακόμα κι όταν αυτό δεν ισχύει, το να δείξεις ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτά που σκέφτεται ο συνομιλητής σου, δύσκολα θα παρεξηγηθεί. Δείξε του ότι ενδιαφέρεσαι για το ποιος πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσεις κάποιον τι δουλειά κάνει, ρώτα τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο του. Προτού καν το καταλάβεις, θα έχει νιώσει αρκετά άνετα για να σου αναλύει κάποια θεωρία που διάβασε τις προάλλες και του φάνηκε ενδιαφέρουσα.
6. Άσε το κινητό σου κάτω Το να τσεκάρεις συνεχώς το κινητό σου, εκτός από αγενές, δείχνει πως δεν ενδιαφέρεσαι καθόλου για την κουβέντα, πως βαριέσαι. Και ότι δεν έχεις όρεξη να ασχοληθείς για να διατηρήσεις οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους. Να κι ένα ακόμα ωραίο θέμα για συζήτηση: «Δεν νομίζεις πως είμαστε όλοι εξαρτημένοι από το κινητό μας;»
7. Μην προσπαθείς υπερβολικά Η πιο κλασική συμβουλή όταν μιλάμε με άλλους είναι να «είμαστε ο εαυτός μας». Ποιος, όμως, είναι ο εαυτός μας; Κάθε φορά που προσπαθούμε να φανούμε φυσικοί και χαλαροί, καταλήγουμε να πιεζόμαστε όλο και περισσότερο. Αυτό ποτέ δεν βοήθησε κανέναν. Το πιο σημαντικό κομμάτι του να είσαι (όντως) ο εαυτός σου, είναι να μην σκέφτεσαι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου.