Oργανώσετε το τέλειο reunion

Σας έλειψαν οι κοπάνες, τα πειράγματα, οι ανωριμότητες και οι έρωτες των μαθητικών σας χρόνων; Συγκεντρώνουμε ιδέες και οδηγίες για να… χτυπήσει για άλλη μια φορά το κουδούνι και να συγκεντρωθεί το ηρωικό τμήμα του σχολείου σας στο τέλειο reunion.
Oργανώσετε το τέλειο reunion
Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: Εκείνοι που θυμούνται τα μαθητικά τους χρόνια και στο πρόσωπό τους σχηματίζεται ένα χαζό χαμόγελο, όσο αναπολούν τις παρέες, τις κοπάνες, τα γέλια στα διαλείμματα και τις φάρσες στους καθηγητές, και εκείνοι στων οποίων τα πρόσωπα καρφώνεται μια έκφραση αηδίας, γιατί θέλουν προφανώς να διαγράψουν εκείνα τα χρόνια για πάντα από την μνήμη τους.

Σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκετε, σίγουρα δεν θα απορρίπτατε εύκολα μια πρόσκληση σε reunion, είτε αυτό οφειλόταν στην επιθυμία σας να ξαναπάρετε λίγη από την γεύση των «πιο ανέμελων χρόνων» της ζωής σας, είτε απλώς από περιέργεια για το τι έχουν απογίνει όλοι αυτοί οι συμμαθητές με τους οποίους επί πολλά χρόνια μοιραζόσασταν την ίδια αίθουσα, τα ίδια θρανία, τις ίδιες κιμωλίες, το ίδιο επτάωρο της καθημερινότητάς σας, όσο κουραστικό κι αν ήταν αυτό. Αν ανήκετε, όμως, στην πρώτη κατηγορία, τότε έχετε όλα τα φόντα να είστε εκείνος που θα εμπνευστεί και θα οργανώσει αυτό το reunion. Γι’ αυτό κι εμείς φροντίσαμε να σας δώσουμε βήμα-βήμα τις κατάλληλες ιδέες για να μην υπάρχουν καταχωρίσεις… στο απουσιολόγιο.

*Εντοπίζοντας τους συμμαθητές
Ευτυχώς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φρόντισε να κάνει για εσάς αυτό το άλλοτε δύσκολο βήμα, «ευκολάκι». Εφόσον λοιπόν δεν έχετε κρατήσει επαφές και τηλέφωνα με όλους τους συμμαθητές (πράγμα κάτι παραπάνω από βέβαιο), ξεχυθείτε στο διαδίκτυο και πληκτρολογήστε τα ονόματα των συμμαθητών σας.

Σε αυτή την έρευνα, καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια: Μια τέτοια συνάντηση είκοσι (και βάλε) ατόμων δεν μπορεί να οργανωθεί εύκολα από ένα και μόνο άτομο. Ειδοποιήστε εκείνους τους πρώην συμμαθητές σας με τους οποίους διατηρείτε ακόμη επαφή, για την ιδέα σας, και ξεκινήστε μια «αλυσίδα αναζήτησης». Ο καθένας σας θα ειδοποιήσει αυτούς με τους οποίους έχει κρατήσει επαφή και θα τους ζητήσει να κάνουν με την σειρά τους το ίδιο – δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντοπιστούν όλοι εντός ελαχίστων ημερών. Αν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν μέσω τηλεφώνων και Facebook, ψάξτε στο Twitter, το LinkedIn, στο Google+ (ποτέ δεν ξέρετε τα βίτσια του κόσμου!) και στην μνήμη σας (θυμάστε τότε που είχατε δει τον Νίκο από το πίσω θρανίο στον δρόμο και σας είπε ότι δούλευε DJ στο τάδε μπαράκι;). Αν όλα αποτύχουν, καταφύγετε στον «Μεγάλο Αδελφό» του Google Search – δεν μπορεί, η πλειοψηφία των συμμαθητών, αν δεν είναι ήδη συγκεντρωμένη σε κάποιο group στο Facebook («Ήμουν κι εγώ στο Γ’2 του τάδε Λυκείου»), θα «ξετρυπωθεί» σε κάποιο αποτέλεσμα αναζήτησης.

*Δημιουργήστε ένα Facebook event
Προσκαλέστε όλους τους καλεσμένους σε ένα Facebook event (ή ειδοποιήστε με email ή τηλεφωνικά όσους δεν διαθέτουν Facebook) για την πρόταση του reunion, και ζητήστε τους να ρίξουν ιδέα για τον τόπο και το είδος της συνάντησης.

Το πιο βολικό είναι να συγκεντρωθείτε στην πόλη όπου πηγαίνατε σχολείο – πολλοί σίγουρα θα έχετε «σκορπιστεί» σε άλλες πόλεις, αλλά το πιο σωστό είναι να συναντηθείτε εκεί που βρίσκονται οι περισσότεροι, και το πιθανότερο είναι πως όλα δείχνουν… στον τόπο του μαθητικού εγκλήματος.

Όσο για το είδος της συνάντησης, οι επιλογές σας είναι από έναν απλό απογευματινό καφέ, μέχρι ένα δείπνο σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο ή ένα ποτό σε μπαράκι. Η προοπτική μιας πιο «hardcore» βραδιάς σε πίστα ή club δεν ενδείκνυται σε πρώτη φάση, αφού το ζήτημα είναι να συζητήσετε, να θυμηθείτε τα παλιά και να μάθετε τα καινούρια, και τα decibel των clubs δεν επιτρέπουν και πολύ… catch up.

Υπάρχει πάντα η επιλογή ενός σπιτικού πάρτι – αν διαθέτετε (πολύ) μεγάλο σπίτι -και υπομονή στις ετοιμασίες και τον ρόλο του οικοδεσπότη- ή έχετε υπόψη σας κάποιον οικονομικό χώρο που μπορείτε να εξασφαλίσετε για ένα βράδυ, μπορείτε να συγκεντρωθείτε εκεί, για περισσότερη άνεση και (φυσικά) ρεφενέ έξοδα.

*Οργάνωση για τους πιο… σκληροπυρηνικούς
Αν είστε από αυτούς, κάντε το με τον πιο «αμερικάνικο» τρόπο. Ιδρύστε μια «Επιτροπή Reunion» που θα αναλάβει να συγκεντρώσει από τον καθένα το ανάλογο ποσό για να καλύψει τα έξοδα, τα οποία πέρα από τον καφέ/το ποτό/το φαγητό, θα περιλαμβάνουν εκτυπώσεις παλιών φωτογραφιών, αγορά name tags για να γίνουν πιο εύκολα οι… αναγνωρίσεις και όλων των εξτρά διαδικαστικών εξόδων (πολλοί για παράδειγμα δημιουργούν λευκώματα για να τα μοιράσουν στους παλιούς συμμαθητές, διακοσμούν τον χώρο, οργανώνουν μίνι… διαγωνισμούς με κάποιο δώρο κ.ο.κ.).

*Ιδέες για το event
Αν οργανώσετε κάποιο τραπέζι, φροντίστε να βάλετε τον καθένα να καθίσει δίπλα σε εκείνον με τον οποίο καθόταν στο ίδιο θρανίο… όταν πηγαίνατε μαζί σχολείο. Ζητήστε από όλους να φέρουν μαζί τους ό,τι υλικό έχουν κρατήσει από την μαθητική περίοδο: Φωτογραφίες, παλιά σημειωμένα βιβλία, ενθύμια από το σχολείο, εκείνα τα ραβασάκια που πετούσατε από θρανίο σε θρανίο, τα λευκώματα με ερωτήσεις όπως «τι εστί φιλία;», παιχνίδια που έκαναν θραύση εκείνη την εποχή, όλα θα κατορθώσουν να ανασύρουν μνήμες και να γελάσετε ή να συγκινηθείτε κατά την διάρκεια του reunion.

*Οι αμήχανες στιγμές
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν πόσο ιδιαίτερες θα είναι οι στιγμές που κάποιος από την τάξη θα συναντήσει έναν παλιό του έρωτα ή την πρώτη σχέση της ζωής του. Αν ανήκετε στους παρατηρητές μιας τέτοιας σκηνής, φροντίστε να μην φέρετε τους εμπλεκόμενους σε δύσκολη θέση κάνοντας περίεργες ερωτήσεις ή φέρνοντας εκεί την κουβέντα – η ζωή έχει προχωρήσει και πολλοί δεν θέλουν να θυμούνται παλιές, ευαίσθητες ιστορίες. Αν δεν έχουν πρόβλημα και ανέχονται τα πειράγματα ή φέρνουν μόνοι τους εκεί την συζήτηση, τότε… έχετε το ελεύθερο.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως γενικώς δεν υπάρχουν απαγορευτικοί κανόνες στα reunions: Κανείς δεν θα σας πει να μην φέρετε τον σύντροφο ή τον σύζυγό σας μαζί σας, αλλά το αν εσείς επιθυμείτε να έρθει θα εξαρτηθεί από τις πιθανότητες να νιώσει άβολα αν γνωρίσει κάποιον πρώην ή αν νιώθει πολύ «έξω από τα νερά του» ανάμεσα σε τόσους αγνώστους – γενικώς είναι προτιμότερο αυτές οι συναντήσεις να μένουν «μεταξύ παλιών συμμαθητών».

*Το άγχος πριν την συνάντηση
Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που έχουν ανασφάλειες σε τέτοιες περιπτώσεις: Και οι άντρες της παρέας θα κάνουν πολλές «πρόβες» της συνάντησης στο μυαλό τους προτού έρθουν. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως τα reunions γίνονται για να περάσετε καλά και να ξανασμίξετε με παλιούς φίλους. Επομένως, δεν χρειάζεται να κάνετε δίαιτα πριν την συνάντηση, να χάσετε κιλά, να αγοράσετε καινούρια ρούχα και να προβάρετε λογύδρια (ή ακόμη χειρότερα, δικαιολογίες) για την πορεία της ζωής σας. Δεν είστε εκεί για να απολογηθείτε ή να δώσετε εξηγήσεις αλλά για να διασκεδάσετε. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνάντησης με έναν παλιό «άσπονδο φίλο» ή μία «εχθρό» σας από εκείνα τα χρόνια. Αγνοήστε το παρελθόν και εστιάστε στα πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν ή που δείχνουν την καλή θέληση να σας γνωρίσουν εκ νέου.

*Κάντε το να διαρκέσει
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως θα πάρετε μαζί σας την φωτογραφική σας μηχανή. Αν κάποιος από την «τάξη» διαθέτει κάμερα, ακόμη καλύτερα. Φροντίστε επίσης να ανταλλάξετε στοιχεία επικοινωνίας με όσους έχετε χαθεί, και, εφόσον διασκεδάσατε πραγματικά, επικοινωνήστε μαζί τους για να οργανώσετε ένα “follow-up” της συνάντησης. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και το ίδιο βράδυ με αυτό του reunion, αφού όσοι διασκεδάσουν πραγματικά, μπορούν να συνεχίσουν ωραιότατα για άλλο ένα ποτό ή ένα «ξενύχτι αλά παλαιά».

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v