Σε θέλει ακόμα ο/ η πρώην;

Χωρίσατε, και τον/ την θέλετε πίσω. Κανένα τεστάκι/ ωροσκόπιο/ Facebook status δεν πρόκειται να σας πει αν εκείνος-η συμμερίζεται τον καημό σας. Η αλήθεια βρίσκεται… εκεί έξω, και μπορείτε να την ανακαλύψετε σε τέσσερα απλά βήματα.
Σε θέλει ακόμα ο/ η πρώην;
Φιλικά, δραματικά ή επεισοδιακά, με δική σου ή δική του/ της πρωτοβουλία, χτες ή πέρυσι, αναμενόμενα ή χωρίς λόγο κι αφορμή, εν πάση περιπτώσει χωρίσατε. Και τώρα αναπολείς την κοινή σας ζωή, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε τίποτα, δεν έχεις διάθεση να βγεις, και κάθεσαι και ρωτάς το Google αν σε θέλει ακόμα. Το Google δεν ξέρει. Ούτε το Facebook ξέρει –μάταια προσπαθείς να βρεις κάποιο hint στα status updates του/ της, και να αποκωδικοποιήσεις το κρυφό μήνυμα στα βιντεάκια που ποστάρει. Αν θέλεις, όμως, πραγματικά να μάθεις, υπάρχουν τρόποι –απλά δεν περιλαμβάνουν οθόνες και πληκτρολόγια, ούτε αποκρυφιστικές τεχνικές. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολοι.

Βήμα 1ο: Social networking
Όχι το ηλεκτρονικό, το άλλο: αυτό της πραγματικής ζωής. Πολύτιμοι σύμμαχοι σε τέτοιου είδους σχέδια αποδεικνύονται πάντα οι κοινοί φίλοι και γνωστοί. Επιστρατεύεις, λοιπόν, έναν «δικό σου άνθρωπο» να μιλήσει σε έναν «δικό του/ της άνθρωπο», ή αν είσαι γενναίος και τολμηρός χαρακτήρας μιλάς απ’ ευθείας σε έναν δικό του/ της άνθρωπο, για να μάθεις αν ερωτεύτηκε προχτές και πλέει σε πελάγη ευτυχίας/ ετοιμάζεται να παντρευτεί/ όταν πίνει αναφέρει το όνομά σου. Όχι για κανέναν άλλο λόγο –ούτως ή άλλως αν έχεις πάρει στα σοβαρά την απόφαση τίποτα δε θα σε αποθαρρύνει από το να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα– απλά για να ξέρεις, χοντρικά, τι ποσοστό της τύχης έχεις με το μέρος σου.

Βήμα 2ο: Homework
Αφού αποκτήσεις αυτήν την γενική ιδέα σχετικά με το πόσο «ελεύθερο» είναι το πεδίο από την δική του/ της πλευρά, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να σκεφτείς πόσο ελεύθερο είναι το δικό σου. Τον/ την θέλεις πραγματικά πίσω, ή απλά βαρέθηκες να ξενυχτάς στα μπαρ; Σου λείπουν και τα ελαττώματά του/ της; Χαμογελάς όταν σκέφτεσαι για ποια ασήμαντα πράγματα καυγαδίζατε; Ή αναπολείς μόνο τις ευτυχισμένες στιγμές του πρώτου μήνα γνωριμίας σας; Μπορείς να φανταστείς την ζωή σας μαζί μετά από ένα χρόνο, περιλαμβανομένων των ίδιων καυγάδων για τους ίδιους ασήμαντους λόγους, που δεν θα έχουν διορθωθεί μαγικά, απλά επειδή χωρίσατε για λίγο; Είσαι διατεθειμένος-η να ακούσεις –και εν συνεχεία να ξεχάσεις– για τα δέκα one night stands και τις τρεις σχέσεις του διμήνου που έκανε το διάστημα που εσύ περιφερόσουν από μπαρ σε μπαρ; Ωραία. Τώρα κάνε όλες τις ερωτήσεις στον εαυτό σου από την αρχή, αφιερώνοντας περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα στην καθεμία.

Βήμα 3ο (προαιρετικό): Φιλικό ματς
Δεν είναι πάντα εφαρμόσιμο –αν, για παράδειγμα, χωρίσατε πριν από μία εβδομάδα κι ακόμα ανακαλύπτεις σπασμένα γυαλιά κάτω από τους καναπέδες, είναι μάλλον εκτός συζήτησης– αλλά όταν γίνεται, η φιλική προσέγγιση είναι ίσως η ασφαλέστερη μέθοδος για να μάθεις. Το σχέδιο είναι απλούστατο: τον/ την παίρνεις τηλέφωνο, ή ακόμα καλύτερα φροντίζεις να τον/ την συναντήσεις «τυχαία» και προτείνεις, σε φιλικό και χαλαρό τόνο, να βγείτε για έναν καφέ. Στο υποθετικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο όντως τελικά βγαίνετε, εφαρμόζεις τη μέθοδο «Φιλαράκια»: το κλίμα είναι χαρούμενο και φιλικό, οι συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων, με μερικές περίτεχνες προσθήκες των κοινών σας ενδιαφερόντων –έμαθες ένα καινούριο σύστημα στο σκάκι, πήγατε στη συναυλία του αγαπημένου σας γκρουπ, βγαίνει η νέα ταινία του σκηνοθέτη που αρέσει και στους δύο, και μήπως να πηγαίνατε να τη δείτε; Κάπως έτσι, η μία έξοδος γίνεται δύο, οι δύο γίνονται περισσότερες, και το φιλικό κλίμα εδραιώνεται. Κάπου εδώ το πρώην έτερον σου ήμισυ πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει πόσο καταπληκτικά (εξακολουθεί να) περνά μαζί σου.

Βήμα 4ο: Βουτιά και στα βαθιά
Αν το προηγούμενο βήμα έχει εκτελεστεί με επιτυχία, η αποστολή σου είναι παιχνιδάκι: μετά από δυο-τρεις καφέδες και μερικές καταπληκτικές ταινίες, πίνεις μερικά ποτάκια για να χαλαρώσεις και το λες στα ίσια. Χαζομάρα που χωρίσατε, αφού ωραία περνούσατε, μήπως να ξαναδοκιμάζατε; Αν, πάλι, το σχέδιο περί φιλικού ματς έχει ναυαγήσει, θα χρειαστείς λίγο κουράγιο και μερικά ποτάκια παραπάνω, για να κάνεις, ουσιαστικά, το ίδιο πράγμα: να πάρεις τηλέφωνο, να επιμείνεις να βγείτε γιατί θέλεις να του/ της μιλήσεις, και να του/της πεις, τελικά, από κοντά, ότι θέλεις να τα ξαναβρείτε. Και για την ιστορία, να τον/ την ρωτήσεις αν σε θέλει ακόμα. Από εμάς, καλή τύχη.

Επιμύθιο
Η παραπάνω ανάλυση ουσιαστικά σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να σου πει αν σε θέλει ακόμη ο/η πρώην. Ούτε οι κολλητοί του/ της φίλοι που θα δωροδοκήσεις, ούτε οι μάγισσες κι οι χαρτορίχτρες που θα χρυσώσεις με πενηντάευρα, ούτε –σε καμία περίπτωση– το Google και τα social networks. Αν θέλεις με βεβαιότητα να ξέρεις, πρέπει να τον/ την ρωτήσεις. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v