Η ευγένεια είναι μια προσωπική αρετή που κάνει καλύτερη όχι μόνο τη δική μας καθημερινότητα όσο και των γύρω μας. Ωστόσο χρειάζεται προσπάθεια, θέληση αλλά και κινήσεις που υποδηλώνουν τους σκοπούς μας, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Βλέπεις, για να είναι οι κανόνες της ευγένειας αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, είναι σημαντικό να τους σκεφτόμαστε πάντα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί όταν τους χρησιμοποιούμε. Φτιάξαμε λοιπόν μια λίστα με 10 όχι και τόσο αυτονόητες κινήσεις ευγένειας που καλό θα ήταν να μην λείπουν από το «ρεπερτόριο» σου.
Μια καλημέρα/ καληνύχτα/ καλησπέρα είναι αυτή, πες την κι ας πάει κάτω
Κάθε φορά που μπαίνεις σε έναν χώρο είναι δείγμα ευγένειας να χαιρετήσεις λέγοντας καλημέρα/καλήσπέρα και πάει λέγοντας. Ότι συμβαίνει στο έμπα, καλό είναι να συμβεί και στο έβγα και να αποδείξεις με πράξεις ότι δεν είσαι μουγγοθόδωρος/α.
Το φιλοδώρημα, μετρά όσο κι αν είναι
Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, το φιλοδώρημα τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση, εξαιτίας της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο πρόκειται για μια -καθόλου αυτονόητη πια- κίνηση ευγένειας προς κάποιον εργαζόμενο/η που έδειξε ζήλο και μεγάλη προθυμία να μας εξυπηρετήσει.
Μην ξεχνάς να αποδίδεις τα εύσημα όπου χρειάζεται
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς να αποδίδεις δημόσια ή κατ’ ίδιαν τα εύσημα σε εκείνον/η που έφερε εις πέρας ότι του ανατέθηκε. Η επιβράβευση των κόπων κάποιου είναι πάνω από όλα δείγμα ευγένειας κι αξίζει να συναντάται είτε μιλάμε για επαγγελματικό, είτε για φιλικό περιβάλλον.
Τις συστάσεις και τα μάτια σου
Κάθε φορά που βρίσκεσαι με έναν φίλο/συνεργάτη/ συνάδελφο και έρχεστε από κοινού σε επαφή με νέα άτομα είναι δείγμα ευγένειας να τον/ην συστήσεις σε όλους. Μην το ξεχνάς λοιπόν και μην το αμελείς γιατί είναι τουλάχιστον άβολο όταν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες συστάσεις.
Πάντοτε να απαντάς ακόμη κι αρνητικά σε μια πρόσκληση
Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση να μην μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια εκδήλωση που μας καλούν. Είτε πρόκειται για τα γενέθλια του κολλητού, είτε για ένα δείπνο, είτε για μια βαρετή παρουσίαση που δεν έχεις καμία όρεξη να πας, είναι σημαντικό να απαντήσεις στην εκάστοτε πρόσκληση, ενημερώνοντας εκείνον/ην που στην έκανε ότι δεν θα μπορέσεις να τον/ην τιμήσεις με την παρουσία σου.
Πρώτα χτυπάμε την πόρτα και μετά μπουκάρουμε
Μιλάμε για έναν από τους βασικότερους κανόνες ευγενείας που καταπατάται πολύ συχνά σήμερα ειδικά στους εργασιακούς χώρους που οι γρήγοροι ρυθμοί κι η βιασύνη περισσεύουν. Φρόντισε λοιπόν να είσαι από αυτούς που πρώτα χτυπούν, έπειτα περιμένουν να πάρουν το ελεύθερο και μετά μπουκάρουν και με τον νόμο.
Μην ξεχνάς να λες ευχαριστώ
Είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστείς κάποιον για τη δουλειά που έκανε, ή αντίστοιχα για κάτι όμορφο που σου προσέφερε. Μην είσαι μουντρούχος/α λοιπόν κι έκφρασε με χαμόγελο τις ευχαριστίες σου. Μην ξεχνάς ακόμη ότι η ευγένεια είναι, μεταξύ άλλων, και μεταδοτική, και με ένα ευχαριστώ θα βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου ή τον κρίκο σου σε αυτή την «ευγενική αλυσίδα». Αντίστοιχα, τα ανωτέρω ισχύουν και για το «παρακαλώ».
Να ενημερώνεις όταν αργείς
Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε όλοι σε τούτη τη ζωή και κάποιες φορές θα αργήσουμε. Όταν αυτό συμβεί ενημερώνουμε εγκαίρως εκείνον/η που μας περιμένει.
Μην πας με άδεια χέρια
Κρίση έχουμε κι ακρίβεια μεγάλη δεν αντιλέγουμε, ωστόσο όταν σε καλούν κάπου, είναι δείγμα ευγένειας να πηγαίνεις κάτι ως δώρο. Οι επιλογές των δώρων ποικίλλουν και μπορούν να βολέψουν κάθε τσέπη και πορτοφόλι. Από ένα γλυκό ή φυτό ή μπουκάλι κρασί μέχρι κάτι πιο προσωπικό ή γκράντε οι επιλογές είναι πολλές, μας στο τέλος της μέρας η κίνηση είναι αυτή που μετρά.
Όταν χασμουριέσαι, φταρνίζεσαι ή βήχεις βάλε το χεράκι σου μπροστά
Ολάκερη πανδημία μας βρήκε κι ακόμη μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων εκεί έξω βήχει ή φτερνίζεται χωρίς να βάζει ένα χεράκι μπροστά. Αντίστοιχα πολλοί όταν χασμουριούνται μας μοστράρουν όλη την οδοντοστοιχία τους. Εσύ αν βρεθείς σε αντίστοιχη θέση, βάλε το χεράκι σου μπροστά και θα δεις πως όλοι θα εξάρουν την ευγένεια σου.