Σίγουρα, θαύματα χωρίς θέρμανση δεν μπορούν να γίνουν. Ωστόσο, μπορείς να μετριάσεις κάπως το κακό ακόμα και αν το μπάτζετ δε σηκώνει καλοριφέρ.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σε έναν ιδανικό κόσμο, η θέρμανση θα ήταν βασικό και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα –μη σου πούμε και δωρεάν, γιατί κάτι τέτοια έλεγε ο Νίκολα ο Τέσλα και την είδαμε τη μοίρα του. Επειδή όμως, αν επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, θα θυμηθούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρουμε ζουν σε σπίτια που τον χειμώνα είναι κρύα, συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες πρακτικές λύσεις για να μετριάσεις κάπως την κατάσταση αν δεν σε φτάνουν τα λεφτά για κανονική θέρμανση.
Πρώτο και προφανέστερο, αλλά θα το θυμίσουμε επειδή πολλοί το ξεχνάνε: Βεβαιώσου ότι τα παράθυρά σου είναι μονωμένα, και ότι δεν περνάνε κρύα ρεύματα αέρα κάτω από την εξώπορτα. Ελλείψει καλύτερων υλικών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μονωτική ταινία για τις χαραμάδες στα παράθυρα ή εκείνες τις κατασκευές με τα ρολά κουζίνας που φτιάχναμε στο δημοτικό για την εξώπορτα.
Άλλαξε τις διατροφικές σου συνήθειες. Υπάρχει λόγος που στις κουζίνες των πιο κρύων χωρών κυριαρχούν αυτά που εμείς εδώ λέμε βαριά φαγητά –ζεστές σούπες, λιπαρά κρέατα, παχύρευστες σάλτσες και πάει λέγοντας. Αν τη βγάζεις χειμωνιάτικα με σαλατούλες σερβιρισμένες από το ψυγείο, λογικό είναι να κρυώνεις.
Προγραμμάτισε στρατηγικά τις μαγειρικές σου. Ο φούρνος ζεσταίνει ωραιότατα την κουζίνα, όπως ξέρεις πολύ καλά. Μαγείρεψε ή ψήσε γλυκά και φαγητά αργά το απόγευμα, αντί να αφήνεις τη ζεστασιά του να πηγαίνει χαμένη το μεσημέρι που έτσι κι αλλιώς δεν κάνει πολύ κρύο. Αποθήκευσε το φαγητό σε τάπερ για να το ζεστάνεις την επόμενη μέρα.
Κάνε συχνά ζεστά ντους –ή ακόμα καλύτερα αφρόλουτρα. Δεν είναι μόνο ότι φτιάχνουν την θερμοκρασία του σώματός σου, ανεβάζουν κατά τι και την θερμοκρασία του χώρου.
Κράτα τα πόδια σου ζεστά. Είναι το σημείο του σώματος που ρυθμίζει περισσότερο από τα άλλα την αίσθηση θερμοκρασίας σου. Φόρα ένα ζεστό ζευγάρι κάλτσες, ή και δύο εν ανάγκη, και απόφυγε την επαφή με το πάτωμα –αν δεν έχεις πολύ αφράτες παντόφλες, τα παπούτσια είναι καλύτερη λύση.
Άσε κάτω τα μαλλιά σου (Ραπουνζέλ). Αν δεν έχεις μακριά μαλλιά, και ακόμα περισσότερο αν δεν έχεις καθόλου μαλλιά, φόρα ένα σκουφάκι/ καπέλο/ τουρμπάνι, ό,τι αισθάνεσαι λιγότερο αμήχανο τέλος πάντων. Είναι σημαντικό να είναι το κεφάλι σου ζεστό, άσε τις αγκυλώσεις τύπου «δεν θα κάθομαι με τον σκούφο μες στο σπίτι». Δεν θα το πούμε πουθενά.
Κάνε μισή ώρα γυμναστική, ακολουθώντας τις οδηγίες των βίντεο που θα βρεις στο YouTube, ή βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε στο σαλόνι. Οτιδήποτε κάνει το αίμα σου να τρέξει, εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι θα ζεσταθείς.
Κάλυψε τα παράθυρα τις ώρες που δεν τα χτυπάει απευθείας ο ήλιος. Κλείσε τις κουρτίνες –τις μέρες με πολύ κρύο, κλείσε και τα παντζούρια τους.
Φτιάξε ζεστά ροφήματα –τσάι, σοκολάτα, καφέ και πάει λέγοντας. Θα σε ζεστάνουν «από μέσα» αλλά θα κάνουν θαύματα και για τα παγωμένα χέρια σου όσο κρατάς την κούπα.
Κάλεσε κόσμο. Ίσως δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, αλλά υπάρχουν μπαρ στην Αθήνα που δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Δεν την χρειάζονται, όπως δεν τη χρειάζεται γενικώς κανένας χώρος όπου είναι μαζεμένοι πολλοί άνθρωποι. Κι επειδή αναφέραμε μπαρ και ο νους σου πήγε πιθανότατα στο αλκοόλ, να πούμε ότι αυτή η λύση απόγνωσης στην πραγματικότητα δεν σε ζεσταίνει. Σε κάνει να νομίζεις ότι ζεσταίνεσαι, επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, φέρνοντας το αίμα πιο κοντά στο δέρμα σου. Αν σκέφτηκες «στην ανάγκη, κι η ψευδαίσθηση μια χαρά μου κάνει», θα πούμε απλά «με μέτρο μόνο, έτσι;» και θα το αφήσουμε εδώ.