Πού μπορείς να βρεις δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη

Βρήκαμε αρκετές επιλογές δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό και σου τις παρουσιάζουμε.
Πού μπορείς να βρεις δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη
Βρισκόμαστε στο 2021 κι υπάρχουν δυστυχώς ακόμη άνθρωποι που θεωρούν ταμπού την ψυχοθεραπεία, τη στιγμή που βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να δουλέψουν με τον εαυτό τους, βελτιώνοντάς τον. Στις πρωτόγνωρες κι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πανδημίας μάλιστα, αυξήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο τα προβλήματα ψυχικής υγείας τόσο στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας όσο και στους έγκλειστους πολίτες. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οικονομικά μια σειρά από συνεδρίες σε κάποιον ψυχολόγο/ σύμβουλο ψυχικής υγείας. Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε αρκετές από τις διαθέσιμες επιλογές δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης και σου τις παρουσιάζουμε.

Milamou.gr

Το milamou.gr είναι μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή άτομα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη με εθελοντές επαγγελματίες ψυχολόγους και συμβούλους ψυχικής υγείας που επιθυμούν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς. Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού και να επικοινωνήσουν ανώνυμα και δωρεάν με έναν εθελοντή επαγγελματία.

Το milamou.gr δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας ως πρωτοβουλία του ομίλου Enthoosia και των ιδρυτών του, Μίλτου Καμπουρίδη και Σάκη Τανιμανίδη, με σκοπό την παροχή ψυχολογικής στήριξης από εθελοντές επαγγελματίες ψυχολόγους προς όσους έχουν ανάγκη. Mέσα από ένα πολύ εύχρηστο site, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κλείσει ένα ραντεβού, μέσω τηλεφώνου, skype, viber ή whatsapp, ανάλογα πάντα με τη διαθεσιμότητα της πλατφόρμας, η οποία κι ανανεώνεται συνεχώς. Παράλληλα, υπάρχει κι ανοιχτό chat στη κεντρική σελίδα, ώστε να στείλεις οποιαδήποτε απορία σου.

Κέντρο Ψυχικής Υγείας του 6ου τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής

Πρόκειται για υπηρεσία ψυχικής υγείας, που λειτουργεί από το 2009 και παρέχει υπηρεσίες στους κατοίκους του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής και συγκεκριμένα στις περιοχές Παπάγου, Χολαργού, Χαλανδρίου, Ελληνορώσων και Ψυχικού. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας, εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης “Ψυχαργώς”. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας απευθύνονται ενήλικα άτομα ή έφηβοι (άνω των 16 ετών) που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με παραπομπή από άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, από κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης ή και από επαγγελματίες υγείας.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 το πρωί  έως τις 15.30 το απόγευμα. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το πρόγραμμα του Κέντρου επεκτείνεται έως τις 18.00 το απόγευμα. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν. Πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορεί να πάρει κάθε ενδιαφερόμενος στα τηλέφωνα: 210 61 70 071  &  210 61 70 072.

Λοιπά κέντρα Ψυχικής Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής

Ευτυχώς πολλοί δήμοι, ειδικά στην Αττική έχουν εξειδικευμένα κέντρα στα οποία επαγγελματίες του χώρου, παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους δημότες τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια. Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή), Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου, τηλ: 2132027800), Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 – Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω, τηλ. 21 0591 0066), Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής (Δήλου 14, Καισαριανή, τηλ: 210 764 0111, 210 764 4705), Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου, τηλ: 210 61 70 071  &  210 61 70 072), Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου1, τηλ: 21 0751 9550), Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής με αντίστοιχες παροχές θα βρείτε επίσης στον Κορυδαλλό (Παλαιολόγου 38, τηλ: 2104944937, εξωνοσοκομειακή Μονάδα Νοσοκομείου «Δαφνί»), στην Αθήνα (Νοταρά 58, τηλ: 210 88 20 550), στο Π. Φάληρο (Ναιάδων 117Α, τηλ: 2109853761 – υπάγεται στο Ασκληπιείο Βούλας), στον Πειραιά (Νοταρά 77, τηλ: 210 41 70 546), στους Αγ. Αναργύρους (Στρατηγού Πλαστήρα Νικόλαου 123 & Δράμας, τηλ: 2102621260) και στου Ζωγράφου (Δαβάκη Πίνδου 42, τηλ: 2107481174).

Αντίστοιχα υπάρχουν επαγγελματίες που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στις κοινωνικές υπηρεσίες των περισσότερων δήμων.

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Tο Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Kέντρο Ημέρας «…στο κέντρο της πόλης»

Πρόκειται για μία ανοιχτή μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης πολλαπλών δράσεων, που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» και λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2007 και απευθύνεται σε: Ενήλικους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που διαβιούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και σε στεγαστικές δομές στην κοινότητα και τις οικογένειες των ληπτών ψυχικής υγείας. Οι δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας επικεντρώνονται στο λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχοντας πέντε βασικούς άξονες: Τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα του, την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής του αποκατάστασης, την ομαλή κοινωνική και επαγγελματική του επανένταξη, τη λειτουργική αυτονόμησή του και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Κέντρο Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης Μακροχρόνια Ανέργων

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Μακροχρόνια Ανέργων είναι ένα κέντρο της ΠΕΨΑΕΕ που προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε μακροχρόνια ανέργους. Το Κέντρο λειτουργεί στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Πιλοτικό σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης για την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων», στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και απευθύνεται σε: μακροχρόνια ανέργους και τα μέλη του στενού οικογενειακού πλαισίου του ανέργου.

Το Κέντρο στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας: ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργασιακούς συμβούλους, ψυχίατρο καθώς και διοικητικό προσωπικό, παρέχοντας ατομική ψυχολογική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική, συμβουλευτική οικογένειας, ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση αλλά και αγωγή κοινότητας.

Psychologosonline.gr

H διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Επιλέγεις "Κλείστε Ραντεβού" (στο αριστερό μέρος της οθόνης) και από τις επιλογές εκεί επιλέγεις το "ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία" στο κάτω μέρος της λίστας. Από μέρους σου δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Η ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία ψυχοθεραπείας διαρκεί περίπου 30 λεπτά, είναι άκρως εμπιστευτική και δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Μόλις κάνεις την κράτησή σου για την δωρεάν συνεδρία σου θα σου αποσταλεί ένα email από το simplybookme.com. Μόλις παραλάβεις αυτό το email σημαίνει ότι το ραντεβού σου έχει κλειστεί για το Skype. Τώρα μπορείς να προσθέσεiς το MyWebTherapist στις επαφές σου στο Skype έτσι ώστε να έχει το psychologosonline.gr τις λεπτομέρειες του χρήστη σoυ και είσαι έτοιμος/η για τη δωρεάν ψυχοθεραπεία σου.

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε κηδεμόνες  και εκπαιδευτικούς  για θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Το Τμήμα Ψυχολογικής Στήριξης με έδρα την Αθήνα προσφέρει τις υπηρεσίες του πανελλαδικά μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για παιδιά SOS 1056  και περιφερειακά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη (2310-250160), στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Πάτρα (2610-332499) και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πύργο (26210-81040).

Συγχρόνως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει Κινητές Μονάδες Άμεσης Ψυχολογικής Υποστήριξης, οι οποίες σε συνεργασία με τις Εισαγγελικές Αρχές, την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, βρίσκονται δίπλα στο παιδί που έχει ανάγκη άμεσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v