15 τρόποι να μην πετάς φαγητό

Αν βλέπεις συχνά φαγητό σου να καταλήγει στα σκουπίδια, έχουμε 15 τρόπους για να το ελέγξεις αυτό
15 τρόποι να μην πετάς φαγητό
Όταν μαγειρεύουμε, πολύ πιθανό είναι κάποιο από το φαγητό μας να καταλήξει στα σκουπίδια. Ή να το ξεχάσουμε και να παλιώσει, ή να μην τρώγεται ξαναζεσταμένο... Το ζήτημα είναι πως πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και να μην πετάμε τόσα πολλά σκουπίδια—και ειδικά φαγητό, συγγνώμη για την έκφραση, αλλά "αμαρτία είναι".

Βρήκαμε, λοιπόν, δεκαπέντε ολόκληρους τρόπους να περιορίσεις τα... οργανικά σκουπίδια που πετάς, αλλά και να κάνεις περισσότερη οικονομία.

Οργάνωνε τα γεύματά σου
Ταπεράκια και πάλι ταπεράκια. Έτσι θα ελέγχεις καλύτερα τις μερίδες σου, άσε που θα γλυτώσεις και χρόνο μαγειρέματος μέσα στην βδομάδα. Μόνο κερδισμένος θα βγεις από το meal planning, γενικά.

Ψώνιζε πάντα βάσει λίστας
Και ποτέ μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένος. Είναι πάντα κίνηση καταδικασμένη.

Επένδυσε σε ένα slow cooker
Αν βαριέσαι λίγο το μαγείρεμα, κι αν πολλές φορές αγοράζεις υλικά και χαλάνε στο ψυγείο, τότε ένα slow cooker, που απλά πετάς μέσα τα υλικά και μέσα σε λίγες ώρες το φαγητό σου είναι έτοιμο, θα σου γλυτώσει πολλά χρήματα.

Βάζε το νέο φαγητό στο πίσω μέρος του ψυγείου
Ό,τι κοντεύει να λήξει ή θες να φας άμεσα, έχε το μπροστά. Τα υπόλοιπα, μπορείς να τα βάλεις πιο πίσω, και έτσι δεν θα μείνει τίποτα ξανά ξεχασμένο να σαπίζει στο ψυγείο σου.

Μην αποθηκεύεις τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί
Οι ουσίες που εκλύονται από τα φρούτα κάνουν τα λαχανικά να ωριμάζουν ακόμα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα τα λαχανικά μας να χαλάνε ευκολότερα. Τα κρατάμε σε διαφορετικό σημείο του ψυγείου από τα φρούτα.

Ένα τρικ για καρότα, σέλερι και σπαράγγια
Μπορείς να κόψεις τις κορυφές τους και να τα αφήσεις μέσα σε νερό. Θα πρέπει να αλλάζεις αυτό το νερό κάθε λίγες μέρες, αλλά έτσι αυτά τα λαχανικά μπορούν να αντέξουν μέχρι και δύο εβδομάδες. Το ίδιο συμβαίνει, αλλά για πολύ λιγότερο χρόνο (24 ώρες) με μήλα και καθαρισμένες πατάτες.

Όχι ντομάτες και αγγούρια στο ψυγείο
Αυτά τα δύο λαχανικά χαλάνε πολύ, πολύ πιο γρήγορα αν τα βάζουμε στο ψυγείο. Σε θερμοκρασία δωματίου, αντιθέτως, διατηρούνται μια χαρά και δεν κινδυνεύουν καθόλου.

Φτιάξε... μυρωδάτα παγάκια
Τα φρέσκα βότανα και μυρωδικά έχουν την καλύτερη μυρωδιά, αλλά μπορούν να την χάσουν πολύ γρήγορα. Συνεπώς, μόλις κόψεις τα μυρωδικά σου, βαλ’ τα αμέσως σε παγοκύστες, τις οποίες μετά θα γεμίσεις με ελαιόλαδο. Όταν χρειάζεσαι λοιπόν λίγη έξτρα γεύση στο μαγείρεμα, έχεις μικρές, μυρωδάτες δόσεις λαδιού για να χρησιμοποιήσεις. Το ίδιο ακριβώς μπορείς να κάνεις και με το σκόρδο.

Μαγείρεψε με ό,τι έμεινε
Λογικό, αλλά σου το λέμε. Αν έχουν μείνει πράγματα που τρώγονται ακόμα στο πιάτο, θα τρώγονται λογικά και την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, αν για βραδινό είχες κοτόπουλο και σου έμεινε λίγο, το επόμενο πρωί θα έχεις υλικά για ένα τέλειο σάντουιτς, γεμάτο πρωτεΐνη.

Ξεκίνα να αγαπάς τα γυάλινα βαζάκια
Πέραν του ότι θα κάνεις την κουζίνα σου δέκα φορές πιο όμορφη αν τα υλικά σου είναι τακτοποιημένα σε όμορφα βαζάκια, το γυαλί δεν πιάνει μυρωδιά και το καπάκι διασφαλίζει πως τα φαγητά σου δεν θα έρθουν σε επαφή με περιττό οξυγόνο ή (ακόμα χειρότερα) έντομα.

Μαγείρευε γεύματα που σηκώνουν πολλά υλικά
Μια σούπα, ένα γιαχνί, ένα stir fry. Όλα αυτά είναι πιάτα που σου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις μεγάλη ποσότητα υλικών, αλλά και αρκετή ελευθερία για να πειραματιστείς όσο θες με τις γεύσεις. Κρατάνε για αρκετές μερίδες, και είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσεις φαγητά που, υπό άλλες συνθήκες, θα χαλούσαν και θα τα πέταγες.

Μην πετάς τα απομεινάρια από τα λαχανικά (ακόμα)
Κόβεις τα λαχανικά σου, που λες, και έχουν μείνει μερικά κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσεις. Ή μερικά φύλλα, ή ίσως ένα κοτσάνι ή μερικές φλούδες. Όλα αυτά, προτού τα πετάξεις, ξέπλυνέ τα καλά-καλά και βαλ’ τα σε μία κατσαρόλα. Άφησέ τα να βράσπυν και έχεις έτοιμο ζωμό λαχανικών που μπορείς να καταψύξεις και να φτιάξεις σουπίτσα ανά πάσα στιγμή.

Μην πετάς το μπαγιάτικο ψωμί
Ήξερες ότι μπορείς να βρέξεις ελαφρώς την κόρα του ψωμιού που έχει μπαγιατέψει, και μετά να το ψήσεις για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο; Μετά θα έχεις πάλι τραγανό ψωμί. Ή, αν δεν θέλεις να το κάνεις αυτό, κόψε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες και φτιάξε παξιμάδια.

Αγόρασε τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά
Ναι, εννοούμε αυτά με τα παράξενα σχήματα ή τα χτυπήματα, που κάθονται μίζερα πιο δίπλα από τα γυαλιστερά και όμορφα αδερφάκια τους, και σίγουρα δεν είναι οι πρωταγωνιστές στον πάγκο του μανάβικου. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πιο φτηνά συνήθως. Το εσωτερικό τους είναι εξίσου υγιεινό και ώριμο με όλων των άλλων φρούτων, απλώς δεν καλύπτουν ορισμένες πιο μαρκετίστικες προϋποθέσεις. Εμείς τα αγαπάμε.

Πρόσεχε με τις ημερομηνίες λήξης
Σε αντίθεση με το κρέας και το ψάρι, που όντως την επόμενη μέρα θα έχουν χαλάσει, άλλα προϊόντα σου λένε απλώς ότι από μια ημερομηνία και μετά η ποιότητά τους δεν θα είναι όπως όταν τα αγόρασες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ασφαλή για να τα φας. Για παράδειγμα, τα ληγμένα αυγά μπορούν συνήθως να αντέξουν μέχρι και δέκα επιπλέον μέρες στο ψυγείο χωρίς να χαλάσουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v