Αυτά είναι τα πιο… αγχωτικά επαγγέλματα

Δείτε ποια είναι τα επαγγέλματα που, σύμφωνα με έρευνες, είναι αυτά που γεμίζουν με άγχος όσους τα εξασκούν, αλλά και ποια είναι τα πιο… χαλαρά.
Αυτά είναι τα πιο… αγχωτικά επαγγέλματα
Διορίες, σφιχτά προγράμματα, ανταγωνισμός, έκθεση σε κοινό ή στην κρίση του, κίνδυνοι, ρίσκο ζωής ή θανάτου, ευθύνη. Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν πόσο στρεσογόνο είναι ένα επάγγελμα.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, η έρευνα του CareerCast βαθμολόγησε κάθε εργασιακή ενασχόληση και έδωσε στη δημοσιότητα τα περισσότερο, αλλά και τα λιγότερο αγχωτικά επαγγέλματα που μπορεί κάποιος να εξασκήσει.

Οι «πρωταθλητές» του στρες
Η παρακάτω δεκάδα επαγγελματιών βαθμολογήθηκε ως η πλέον στρεσογόνα:



1.Στρατιωτικοί
2.Πυροσβέστες
3.Πιλότοι
4.Αστυνομικοί
5.Συντονιστές εκδηλώσεων
6.Υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων
7.Διοικητικά στελέχη εταιριών
8.Τηλεοπτικοί παρουσιαστές
9.Δημοσιογράφοι εφημερίδας
10.Οδηγοί ταξί

Στις τέσσερις πρώτες θέσεις, τα επαγγέλματα όχι μόνο περιλαμβάνουν επικίνδυνες καταστάσεις, όπου κάποιος ρισκάρει την σωματική του ακεραιότητα, αλλά ενέχουν και την ευθύνη της ζωής άλλων ανθρώπων (αμάχων, θυμάτων, επιβατών και απλών πολιτών). Επιπλέον, όσοι εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από μετατραυματικό στρες, αφού δεν είναι λίγες οι δυσάρεστες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται (μάχες, αεροπορικά δυστυχήματα, πυρκαγιές, θάνατοι, εγκλήματα κ.ο.κ.).

Στις υπόλοιπες θέσεις, συναντάμε επαγγέλματα που είτε έχουν «στενές» χρονικές διορίες, είτε την κρίση του κοινού. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων οφείλουν να έχουν τα πάντα τέλεια στην ώρα τους, οι δημοσιοσχεσίτες να χειρίζονται συνεχώς την γνώμη του κοινού, τα στελέχη να διαχειρίζονται το ρίσκο των μεγάλων επενδύσεων και τα deadlines και οι παρουσιαστές ή οι ρεπόρτερ να εκτίθενται συνεχώς στην κρίση των θεατών ή αναγνωστών, επίσης με «σφιχτά» χρονικά περιθώρια.

Τα λιγότερο αγχωτικά επαγγέλματα
Ποια είναι αυτά τα επαγγέλματα που συνδυάζουν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τις υψηλές απολαβές, χωρίς το στρες των παραπάνω «πρωταθλητών»; Ιδού:



1.Αναλυτές δεδομένων ασφαλείας για υπολογιστικά συστήματα
2.Διαγνωστικός υπερηχογράφος (ιατρικό προσωπικό που χειρίζεται μηχανήματα υπερήχων)
3.Καθηγητής Πανεπιστημίου (μονιμοποιημένος)
4.Κομμωτής
5.Τεχνικός ιατρικών αρχείων
6.Τεχνικός ιατρικών εργαστηρίων
7.Κοσμηματοποιός
8.Ακουολόγος (ωτορινολαρυγγολόγος ειδικευμένος σε παθήσεις της ακοής)
9.Διαιτολόγος
10.Βιβλιοθηκάριος

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα απαιτούν ως επί το πλείστον ένα απλό πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής, ενώ σχετίζονται κυρίως με τεχνικές ειδικότητες ιατρικού περιεχομένου, καθώς και κατ’ εξοχήν «ήσυχες» ή χαλαρές ενασχολήσεις σε περιβάλλοντα όπως αυτά μιας βιβλιοθήκης, ενός κομμωτηρίου ή μιας πανεπιστημιακής αίθουσας.

Μάθετε περισσότερα για τα παραπάνω επαγγέλματα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v