της Αγάπης Μαργετίδη
Τι είναι ο καφές για σας; Ο φίλτρου που σας ξυπνάει κάθε πρωί; Ο freddo που σας κρατάει από το να μην αποκοιμηθείτε πάνω στο γραφείο σας το μεσημέρι; Ο ελληνικός που απολαμβάνετε στο νησί των διακοπών σας με ένα ποτήρι παγωμένο νερό τα καλοκαιρινά απογεύματα; Ο espresso που κλείνει ένα ωραίο δείπνο στο αγαπημένο σας εστιατόριο;
Ο καθένας από μας έχει τον αγαπημένο του καφέ και μπορεί να μιλάει για ώρες για το πώς τον προτιμάει. Αν πάρουμε για παράδειγμα εμένα, ως καφέ αναγνωρίζω μόνον τον φίλτρου για το πρωί και τον espresso για τις υπόλοιπες ώρες της μέρας. Πάντα μαύρο και δυνατό, χωρίς ίχνος ζάχαρης ή γάλακτος, καυτό, χειμώνα-καλοκαίρι. Και πάντα σε φλιτζάνι με χερούλι και πιατάκι, ποτέ σε κούπα, πόσο μάλλον σε χάρτινο ή πλαστικό ποτήρι.
Έχοντας γεννηθεί σε μια εποχή που στην Ελλάδα καφές ήταν μόνο ο ελληνικός (τούρκικος δηλαδή που τον βαφτίσαμε ελληνικό για λόγους οι οποίοι δεν είναι της παρούσης), έζησα όλη την τρελή πορεία του και την εξέλιξή του στην ελληνική κοινωνία, όσο η ίδια άλλαζε χρονιά τη χρονιά.
Φτάνοντας στο σήμερα, έχοντας διανύσει τεράστια απόσταση, ο ποιοτικός καφές έχει αρχίσει πλέον να βρίσκει τη θέση που του αξίζει. Τόσο ως πρώτη ύλη, όσο και ως τρόπος παρασκευής και ιεροτελεστία σερβιρίσματος. Όπως ο παλιός καφετζής ήξερε όλα τα κόλπα για τον ελληνικό καφέ, έτσι ο σημερινός barista οφείλει να γνωρίζει τα πάντα για τον καφέ του 21ου αιώνα.
Τι είναι όμως ο καφές; Από πού προέρχεται, πώς ανακαλύφθηκε, ποιοι είναι οι μύθοι που τον περιβάλλουν; Πώς και πού καλλιεργείται και από ποιους; Πόσες και ποιες είναι οι ποικιλίες του και τι δίνει η κάθε μια; Πώς επεξεργάζεται, πώς συντηρείται, πώς μεταφέρεται, πώς καβουρδίζεται, πώς αλέθεται; Από ποιους παράγοντες διαμορφώνεται η τιμή του; Πώς γίνονται τα χαρμάνια; Ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος επεξεργασίας για κάθε είδος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε τελικά στο φλυτζάνι μας ένα ρόφημα αντάξιο του ονόματός του;
Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για άλλα δύο ροφήματα, το τσάι και το κακάο. Μπορεί να μην έχουν την ίδια απήχηση στην ελληνική κουλτούρα, όμως τελευταία κερδίζουν συνέχεια έδαφος και όσο συναρπαστική είναι η ιστορία του καφέ, άλλο τόσο είναι και αυτές του τσαγιού και του κακάο.
Πριν από λίγο καιρό είχα την τύχη να μυηθώ στους μαγικούς κόσμους του καφέ, του τσαγιού και του κακάο, έχοντας παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο σπουδών στην αναγνωρισμένη σχολή WSPC. Για όσους δεν την γνωρίζουν, πρόκειται για τον μεγαλύτερο φορέα εκπαίδευσης κρασιών, αποσταγμάτων και οινοχοΐας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος πρόσφατα άνοιξε την ομπρέλα των εκπαιδευτικών του ενοτήτων στα τρία ροφήματα, στοχεύοντας να τα αναβαθμίσει στην Ελληνική αγορά, εκπαιδεύοντας τους αντίστοιχους επαγγελματίες και παρέχοντάς τους πιστοποιημένους τίτλους σπουδών από το Beverage Standards Association της Μεγάλης Βρετανίας.
Αν και παρακολούθησα μόνο τα θεωρητικά μαθήματα και τις γευσιγνωσίες, μιας και δεν πρόκειται να ασχοληθώ επαγγελματικά με το θέμα, έχω να πω πως η συναρπαστική αυτή εμπειρία μού άνοιξε το μυαλό και πως από τώρα και στο εξής, κάθε φορά που θα γεύομαι ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ, τσαγιού ή κακάο, θα φέρνω στον νου μου όσα έμαθα για την γοητευτική πολυπλοκότητά τους.
Δεδομένου ότι ο κλάδος του καφέ και των ροφημάτων εν γένει είναι σημαντικό κομμάτι του ολοένα αναπτυσσόμενου τομέα της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, η επαγγελματική κατάρτιση των ανθρώπων που τον υπηρετούν είναι παραπάνω από αναγκαία. Ο κύκλος σπουδών του WSPC Barista Level 1 Plus και ο πιστοποιημένος τίτλος που προσφέρει εγγυώνται την επιτυχία στα επαγγελματικά βήματα του σπουδαστή. Κι εδώ έρχεται ένα πολύ καλό νέο : Το WSPC ανακοίνωσε το Early Bookings πρόγραμμα για το ερχόμενο φθινόπωρο, δίνοντας οικονομικό κίνητρο σε όσους εγγραφούν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου (πατήστε εδώ). Σπεύσατε, γιατί ως γνωστόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!